Πόλος έλξης για δρομείς και αθλητές το Στάδιο Ελευθερίας

 Νίκη Μηλιαράκη   15:19 12-01-2021  

Πόλος έλξης για δρομείς και αθλητές το Στάδιο Ελευθερίας



Το παραμύθι του ασχημόπαπου που έγινε κύκνος θυμίζει τους τελευταίους μήνες το Στάδιο Ελευθερίας, το οποίο από ένα παραμελημένο με σοβαρές ζημιές γήπεδο έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα πανέμορφο στολίδι δίνοντας άλλη υπόσταση στον ηρακλειώτικο αθλητισμό.

Ένα στάδιο που τα τελευταία χρόνια ήταν πραγματικά επικίνδυνο στη χρήση του τόσο από τους αθλητές των σωματείων όσο και από τους ελεύθερα αθλούμενους μετατράπηκε σε μία νέα πηγή αθλητισμού που προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Το γεγονός άλλωστε ότι επιτρέπει στους ελεύθερα αθλούμενους να γυμναστούν εν μέσω καραντίνας έχει ανεβάσει κατά πολύ την προτίμηση ειδικά των δρομέων.

Το Runbeat.gr επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του πλήρως ανακαινισμένου ιστορικού σταδίου του Ηρακλείου και μίλησε με τον πρόεδρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου, Λευτέρη Ζερβό και το διευθυντή του ΕΑΚΗ, Κώστα Σακαράκη για τις εργασίες που έχουν γίνει και θα γίνουν, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια που υπάρχουν για τη χρήση του Σταδίου.

Το σπίτι του στίβου στην Κρήτη

Για τον πρόεδρο του ΕΑΚΗ κ. Λευτέρη Ζερβό η αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων φαίνεται ότι είναι προσωπικό στοίχημα, ενώ αναφερόμενος στο Στάδιο Ελευθερίας τόνισε ότι «χωροταξικά είναι το πιο όμορφο στάδιο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης περιστοιχισμένο από τα ενετικά τείχη και ήταν επιθυμία και του υφυπουργού Αθλητισμού του κ. Αυγενάκη να φτιάξουμε κάτι καλό.

Το Εθνικό Στάδιο Ελευθερίας έπρεπε να πάψει να είναι ένα σημείο παραβατικότητας. Ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι, ήταν ένας χώρος, ο οποίος ήταν για άθληση, αλλά δεν ήταν και για άθληση, ήταν για τους αθλούμενους, αλλά δεν ήταν και για τους αθλούμενους, ήταν για να δημιουργήσει γενιές νέων αθλητών- πρωταθλητών, αλλά και δεν ήταν γιατί δεν είχε βασικές υποδομές. Δηλαδή είχε το χώρο του ταρτάν χωρίς ταρτάν, δεν υπήρχαν βάρη, γρασίδι, αθλητικός εξοπλισμός, τουαλέτες, φωτισμός. Με βάση όλα αυτά είπαμε να κάνουμε μία γενική ανακαίνιση, η οποία θα ξεκινούσε από το μηδέν. Να κάνουμε εργασίες ουσιαστικές που θα αναμόρφωναν το στάδιο. Εδώ μπορεί να δημιουργηθεί το σπίτι του στίβου στην Κρήτη. Αυτό είναι το δικό μας σκεπτικό και με χαρά βλέπω ότι υπάρχει ανταπόκριση».

Η… μεταμόρφωση του Σταδίου

Η λίστα των εργασιών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στο Στάδιο Ελευθερίας είναι εντυπωσιακή:

*Άλλαξε το ταρτάν

*Έγινε σπορά στο χλοοτάπητα

*Ανακαινίστηκαν οι κοινόχρηστες τουαλέτες και αυτές των αποδυτηρίων

*Αγοράστηκαν όργανα γυμναστικής

*Αγοράστηκε στρώμα για άλμα εις ύψος

*Αγοράστηκε κλωβούς

*Μπήκε βιομηχανικό δάπεδο

*Άλλαξαν τα αλουμίνια σε όλες τις πόρτες

*Άλλαξαν τα πλακάκια

*Φτιάχτηκαν καινούργια δημοσιογραφικά θεωρεία

*Ανακαινίστηκαν τα γραφεία των σωματείων

*Δημιουργήθηκαν γήπεδα τένις

*Δημιουργήθηκε γήπεδο βόλεϊ

*Δημιουργείται ένα γήπεδο μπάσκετ προπονητικού χαρακτήρα που μελλοντικά θα μπορεί να φιλοξενήσει και προπονήσεις τζούνιορ

*Μπήκαν κάμερες ασφαλείας

Ο επί 32 χρόνια διευθυντής του ΕΑΚΗ κ. Κώστας Σακαράκης είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας εξηγήσει τι ακριβώς ήταν αυτό που έφερε τις αλλαγές στο Στάδιο Ελευθερίας. «Μπήκαν νέοι άνθρωποι για πρώτη φορά στη διοίκηση, οι οποίοι έχουν τη μόρφωση και τη διάθεση να προσφέρουν. Από το ΕΑΚΗ έχουν περάσει πολλές διοικήσεις με άσχετους, αλλά και σχετικούς με τον αθλητισμό. Αυτά τα παιδιά, όμως έχουν μεγάλη όρεξη και έχουν και τη στήριξη του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, ο οποίος βοήθησε στο να γίνουν τα έργα».

Υψηλό το κόστος

Συνολικά, όπως μας λέει ο κ. Ζερβός έγιναν περισσότερες από 30 εργασίες, οι οποίες έχουν ξεπεράσει σε κόστος τις 700.000 ευρώ! Μάλιστα ως τον Απρίλη του 2021 υπολογίζεται ότι θα έχει τοποθετηθεί και καινούργιος φωτισμός, θα έχουν ολοκληρωθεί τα δημοσιογραφικά θεωρία, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα με iso, ενώ στα σχέδια της διοίκησης του ΕΑΚΗ είναι και η αγορά ενός στρώματος για άλμα επί κοντώ.

Βοήθησαν οι τουριστικοί πράκτορες

Πέραν της πολιτείας, πάντως, στην αναμόρφωση του Σταδίου Ελευθερίας βοήθησαν οι τουριστικοί πράκτορες της Κρήτης με μπροστάρη τον κ. Μιχάλη Βλατάκη. Όπως μας εξηγεί ο κ. Ζερβός «με τη βοήθεια των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης και τον κ. Βλατάκη συγκεκριμένα βάψαμε όλες τις κερκίδες, τα κιγκλιδώματα, φτιάξαμε την πρόσοψη των γραφείων. Ήταν μία μεγάλη βοήθεια γιατί όλα αυτά θα πήγαιναν για το 2021. Και μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό».

«Πράσινο φως» για τους ελεύθερα αθλούμενους

Το Στάδιο Ελευθερίας είναι από τις ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις που επιτρέπουν τη χρήση του από τους ελεύθερα αθλούμενους εν καιρώ κορονοϊού, πάντα όμως λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Όπως μας εξηγεί ο κ. Σακαράκης «Εγώ ήμουν αντίθετος αρχικά γιατί θεώρησα ότι θα μαζεύονταν πάνω από 60 άτομα που είναι το επιτρεπτό, ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η διοίκηση είχε υποσχεθεί ότι όταν ανοίξει το στάδιο θα ανοίξει και για τα σωματεία, αλλά και για τους ελεύθερα αθλούμενους και το τήρησε και έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο η ανταπόκριση του κόσμου».

Το ωράριο χρήσης

Το πρόγραμμα για τους ελεύθερα αθλούμενους έχει ανακοινωθεί από τη διοίκηση του ΕΑΚΗ στο Στάδιο Ελευθερίας και είναι αξιοσημείωτο ότι πλέον θα είναι ανοικτό για το κοινό και τα σαββατοκύριακα. Το λόγο που έγινε αυτό μας τον εξήγησε ο κ. Ζερβός. «Για εμάς η αθλητική υποδομή, για να μπορεί να συντηρηθεί και να μη λεηλατηθεί, θα πρέπει να λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα. Φυσικά θα φροντίσουμε γι’ αυτό και με τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν πλέον, ενώ θα υπάρξει και ενδοεπικοινωνία μεταξύ των μελών του ΕΑΚΗ για την καλύτερη αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Επίσης για να μπει κάποιος στο στάδιο αφήνει τα στοιχεία του στην είσοδο. Πρωτίστως όμως θα πρέπει τα σωματεία και οι αθλούμενοι να αγαπήσουν το χώρο και να τον διατηρήσουν ακέραιο. Τώρα έχουμε τη χαρά να έχουμε αρκετά άτομα μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με 8μηνες συμβάσεις και πραγματικά τα παιδιά αυτά προσφέρουν πάρα πολλά και χάρης σε αυτά είναι ανοικτή η εγκατάσταση τα σαββατοκύριακα».

Να τονίσουμε ότι για την εγγραφή του ο αθλούμενος θα πρέπει να έχει απαραίτητα βεβαίωση υγείας από καρδιολόγο.

Το πρόγραμμα:

Δευτέρα έως Παρασκευή

7π.μ. έως 2:30μ.μ.

7:30μ.μ.-9:30μ.μ. (για όσο ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9μ.μ. το ωράριο είναι 7μ.μ. έως 8:40μ.μ.)

Σάββατο και Κυριακή

Από τις 7π.μ. έως τις 7μ.μ.

Το οικονομικό κόστος για σωματεία και αθλούμενους

Το χέρι στη τσέπη καλούνται να βάλουν πλέον και τα σωματεία και οι ελεύθερα αθλούμενοι για να χρησιμοποιήσουν το Στάδιο Ελευθερίας με σκοπό κάποιες εργασίες συντήρησης να γίνονται χωρίς την επέμβαση της πολιτείας. Παρότι πριν τρία χρόνια υπήρξε αντίδραση για την επιβολή εισόδου 2 ευρώ από το ΕΑΚΗ πλέον οι αθλούμενοι φαίνεται να συμβιβάζονται έχοντας βέβαια και πολύ καλύτερες συνθήκες προπόνησης.

Να σημειωθεί, λοιπόν, ότι το κόστος χρήσης για τους ελεύθερα αθλούμενους είναι 5 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα σωματεία θα πληρώνουν συνδρομή 100 ευρώ το μήνα για τη χρήση του Σταδίου. Με την κάρτα εισόδου θα μπορεί ένας αθλούμενος να χρησιμοποιεί και τα γήπεδα τένις, βόλεϊ και μπάσκετ.

«Εγώ ο ίδιος μαζί με τη διοικούσα επιτροπή αποφασίσαμε να βάλουμε 5 ευρώ είσοδο, τα οποία θεωρώ λίγα», μας εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΑΚΗ κ. Λευτέρης Ζερβός και εξηγεί: «αρχικά φοβηθήκαμε ότι θα υπάρχει αντίδραση, όμως ο κόσμος το δέχτηκε αδιαμαρτύρητα βλέποντας τις συνθήκες που μπορεί να γυμναστεί πλέον. Συνδρομή υπάρχει σε όλες τις κρατικές εγκαταστάσεις του κόσμου. Το ίδιο κάνει και ο Δήμος στο Παγκρήτιο Στάδιο. Μπορεί οι εγκαταστάσεις να είναι κρατικές, αλλά δε σημαίνει ότι τα χρήματα φτάνουν για τη συντήρησή τους. Μην ξεχνάμε ότι οι εγκαταστάσεις είναι πεντηκονταετίας και οι φθορές τους πολλές».


Θα αποτελέσει κοιτίδα αθλητισμού

Στα πλάνα της διοίκησης του ΕΑΚΗ είναι η διεκδίκηση αγώνων από το ΣΕΓΑΣ, ενώ υπάρχει η πεποίθηση το Στάδιο να γίνει προπονητικό κέντρο για μεγάλους αθλητές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το κακό είναι ότι διαθέτει έξι και όχι οκτώ διαδρόμους με αποτέλεσμα να κάνει δύσκολη τη διεξαγωγή πολύ μεγάλων αγώνων.

«Θέλουμε το Στάδιο Ελευθερίας να αποτελέσει πόλο έλξης για αθλητές υψηλού επιπέδου» τονίζει ο κ. Ζερβός και προσθέτει: «Κι εμείς οι ίδιοι θα προσκαλέσουμε μεγάλους αθλητές μέσω του ΣΕΓΑΣ να έρθουν να προπονηθούν και να φιλοξενηθούν από εμάς γιατί είναι πραγματικά μία διαφήμιση για την Κρήτη».

Τα σωματεία και οι αθλούμενοι

Τη δεδομένη στιγμή στο Στάδιο Ελευθερίας στεγάζονται έξι σωματεία (ΟΦΗ, ΓΕΗ, ΣΜΚ, Δαίδαλος, Πήγασος, Σύλλογος Υγείας Ηρακλείου), ενώ οι ελεύθερα αθλούμενοι αυξάνονται συνεχώς έχοντας ξεπεράσει τους 350 αυτή τη στιγμή.