Πως το «Project Ingebrigtsen» έφτασε στην κορυφή μετά από 12 χρόνια δοκιμών

 Runbeat Team   13:01 13-08-2021  

Πως το «Project Ingebrigtsen» έφτασε στην κορυφή μετά από 12 χρόνια δοκιμών


«Είμαι επαγγελματίας δρομέας από την ηλικία των 9, 10 ετών» είπε ο Jakob Ingebrigtsen σε δημοσιογράφο του Independent το 2018, λίγες ημέρες μετά την απίστευτη επίδοσή του με 3:36.06 στα 1.500 μέτρα στο Diamond League της Στοκχόλμης.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό το μεγάλο έργο είναι ο πατέρας του, ο Gjert, προπονητής και των μεγαλύτερων αδερφών του, Filip (28) και Henrik (30) οδηγώντας τους στην κορυφή. Ο Filip ήταν χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής το 2017, ενώ ο Henrik πρωταθλητής Ευρώπης και πέμπτος στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012. Η ιστορία των αδερφών του είναι κάτι που θα έκανε πολύ κόσμο να ανησυχεί για εφηβική εξουθένωση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δώσει αποτελέσματα.

Στο Τόκιο, το βράδυ του Σαββάτου, λίγο αφότου ο Jakob κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα1500μ, ο πατέρας του 20χρονου μίλησε για το ταξίδι του σε αυτό το σημείο. Πόσο την εβδομάδα τρέχει ο Jakob; «Πολλά χιλιόμετρα», είπε, χωρίς να διευκρινίσει πόσα ακριβώς.

O Gjert δεν είχε κανένα υπόβαθρο στο άθλημα πριν ξεκινήσουν να αθλούνται οι γιοι του. «Έμαθε καθώς προχωρούσαμε», είπε ο Henrik. «Διάβασε όλα τα βιβλία και μίλησε με όλους τους κατάλληλους ανθρώπους».

Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο Jakob έκανε ήδη δύσκολες προπονήσεις έξω, καθώς τα μεγαλύτερα αδέλφια του έκαναν πιο βαριές συνεδρίες πριν από το σχολείο στη γενέτειρά τους, το Sandnes. Ο Gjert έκανε πολλά λάθη προπονούμενος τον Henrik και τον Filip, αλλά τα διόρθωσε με τον Jakob.

 

«Ο Jakob είναι προϊόν συσσωρευμένης γνώσης με την πάροδο του χρόνου, επειδή, όταν ξεκινήσαμε, δεν ξέραμε τίποτα», εξηγεί. «Ο Henrik είχε πολλούς τραυματισμούς επειδή κάναμε πολλά λάθος πράγματα. Το ταλέντο είναι ίσο μεταξύ των αγοριών, αλλά τώρα έχουμε αρκετές γνώσεις για να βάλουμε τον Jakob στην κορυφή».

Η προπόνηση που κάνουν είναι υψηλής και ελεγχόμενης έντασης περιλαμβάνοντας μετρήσεις γαλακτικού αίματος κατά τη διάρκεια των συνεδριών για να διατηρούνται στο σωστό κατώφλι. Όπως είχε πει κάποτε ο διάσημος Αυστραλός προπονητής Nic Bideau, η συνέπεια υπερισχύει του όγκου, ο όγκος υπερισχύει της έντασης. Οι Ingebrigtsen ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση.

Στην ηλικία των 16 ετών, ο Jakob έτρεχε ήδη γύρω στα 130 χιλιόμετρα την εβδομάδα, διπλάσια απόσταση από τους περισσότερους Ευρωπαίους δρομείς στην ίδια ηλικία. Σε αντίθεση με πολλούς που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν αυτόν τον όγκο στα μέσα της εφηβείας τους, το σώμα του δεν «έσπασε» - ο Gjert χρησιμοποίησε επίσης προπονήσεις και βάρη για να αυξήσει τη δύναμή του και να βελτιώσει το «running economy» του.

Στα εφηβικά του χρόνια, ο Jakob έκανε χρόνους απίστευτους για την ηλικιακή του κατηγορία. Έτρεξε τα 1.500 μέτρα σε 3:42 σε ηλικία 15 ετών, σε 3:56 το μίλι στα 16 του και ήταν «διπλός» πρωταθλητής Ευρώπης Νέων στα 17.

Η προπόνηση με τα αδέρφια του βοήθησε, λέει ο Gjert, αλλά ουσιαστικά η απόλαυση του τρεξίματος τον φέρνει σε έναν ασκητικό τρόπο ζωής. «Δεν νομίζω ότι το ανταγωνιστικό της υπόθεσης είναι το πιο σημαντικό. Σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση, το να είναι μαζί ως αδέρφια».

Το να έχεις έναν «σταύλο» με κορυφαίους αθλητές που είναι ανάμεσα στους λίγους μη Αφρικανούς που έχουν καταφέρει τόσα πράγματα στα δρομικά αθλήματα έχει φέρει κατά καιρούς και καχυποψία. Ο Gjert διαφωνεί κάθετα με το doping σε ένα event φέτος εκνευρίστηκε με έναν αθλητή που η πρόοδός του δεν είχε νόημα.

«Ελπίζω να του κάνουν όλες τις ερωτήσεις», λέει για την παρουσία του Jakob στο Τόκιο. «Ελπίζω να εντείνουν όλες τις δοκιμές. Λέω εδώ και πολλά χρόνια ότι θέλουμε να δούμε ένα πιο δίκαιο άθλημα και χαιρετίζουμε όλες τις δοκιμές. Νομίζω ότι παρέχουμε ελπίδα σε πολλά παιδιά και αθλητές στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη, ότι είναι δυνατόν να γίνει και χωρίς τη χρήση αναβολικών».

Είναι κάτι που υποστηρίζει και ο Jakob, έχοντας γυρίσει τα πράγματα στην άτυπη «κόντρα» με τον Timothy Cheruiyot  της Κένυας, με τον οποίο είχε ρεκόρ 0-12 πριν από το Τόκιο.

«Με σκληρή δουλειά από μικρή ηλικία, αν είστε αφοσιωμένοι και έχετε ένα καλό πρόγραμμα προπόνησης, μπορείτε ουσιαστικά να πετύχετε τα πάντα», είπε.

 

Ο Gjert και οι γιοι του μία ανταγωνιστική σχέση όπως φαίνεται στη νορβηγική τηλεοπτική σειρά ριάλιτι με πρωταγωνιστές τους ίδιους, «Team Ingebrigtsen». Εκείνος είναι ο «δικτάτορας» που τους ωθεί να πετύχουν, ενώ εκείνοι είναι, ως επί το πλείστον, πρόθυμοι να προπονηθούν, αν και περιστασιακά, επαναστατούν. Ένας τομέας που ο Jakob αρνείται να ακούσει είναι όταν πρόκειται για επίσημους αγώνες, λόγω της έλλειψης εμπειρίας του πατέρα του.

«Δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω με τον Jakob για τακτικές», λέει ο Gjert. «Αυτός είναι ο αγώνας μου και δεν θέλω να παρέμβεις». Τον ρώτησα: «Έχεις σχέδιο;» «Ναι, έχω σχέδιο». «Θα κερδίσεις;» «Ναι, θα κερδίσω». «Αυτό ήταν όλο».

Και τώρα που εν τέλει κέρδισε, φαίνεται να έχει λίγα όρια στο μέλλον του. Ο Ο Gjert λέει ότι ο Jakob έχει πολύ μικρό χώρο για να βελτιώσει την αντοχή του, βάση της μεγάλης βάσης αερόβιας βάσης που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύει ότι μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητά του. Το παγκόσμιο ρεκόρ των 3:26 στα 1.500 μέτρα ήταν αδιαμφισβήτητο από όταν το κατάφερε ο θρυλικός Hicham El Guerrouj το 1998, αλλά ίσως όχι και για τόσο πολύ ακόμα.

«Μπορεί να πάει κάτω από αυτό. Νομίζω θα δούμε ένα 3:25 σε 1-2 χρόνια», λέει ο Gjert.

Παρότι ένας Ingebrigtsen τώρα είναι στην «κορυφή» του κόσμου, αξίζει να αναφερθεί πως η δυναστεία της οικογένειας μπορεί να μην τελειώσει με τον Jakob.

«Έχω ένα γιο 7 χρονών» λέει γελώντας ο Gjert. «Δεν τρέχει, αλλά ασχολείται με άλλα αθλήματα, είναι πολύ ταλαντούχος».

 

Πηγή: independent.ie