Στέφανος Διαμαντής: «Στόχος είναι να φθάσω στην 8άδα»

 Runbeat Team   17:10 24-08-2021  

Στέφανος Διαμαντής: «Στόχος είναι να φθάσω στην 8άδα»


Ο Στέφανος Διαμαντής θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παραολυμπιακό τουρνουά του τένις με στόχο το καλύτερο δυνατό. Στη 2ηΠαραολυμπιάδα του κρατά χαμηλά τους τόνους καθώς κλήθηκε να ξεπεράσει σημαντικούς τραυματισμούς για να βρεθεί στο Τόκιο. Ο πρώτος του αγώνας θεωρεί ότι θα είναι και ο πιο σημαντικός καθώς εάν κερδίσει θα καταφέρει σιγά-σιγά να βρει το ρυθμό του. Όπως τονίζει στο επίσημο σάιτ της ΕΑΟΜ ΑμεΑ: «Δεν θέλω να λέω μεγάλα πράγματα. Παιχνίδι με παιχνίδι. Στόχος είναι να φθάσω στην 8άδα».

Για τον Στέφανο Διαμαντή οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προετοιμασία του είναι πολλές καθώς τα περισσότερα τουρνουά τένις διεξάγονται εκτός Ελλάδας και τα έξοδα είναι πολλά. «Όλες οι διοργανώσεις διεξάγονται στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς πραγματοποιείται έστω μία διοργάνωση και στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «από τις 18-20 διοργανώσεις στο εξωτερικό είχα την ευκαιρία δυο χρόνια να καταφέρω να λάβω μέρος στις 14. Τα υπόλοιπα χρόνια καταφέρνω να λάβω μέρος σε 10 ή 11 ή το πολύ 12 διοργανώσεις, οι οποίες διεξάγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το κόστος είναι μεγάλο και φυσικά το καλύπτω πλήρως. Είμαι ευγνώμον που έχω έναν χορηγό, τον οποίο ευχαριστώ θερμά! Επίσης ευχαριστώ και τους λιγοστούς χορηγούς που με υποστήριζαν παλαιότερα. Με την στήριξή τους καταφέρνω να καλύπτω το κόστος των 2 ή των 3 διοργανώσεων».

Το τένις είναι ένα κοστοβόρο άθλημα είτε αυτό γίνεται σε αμαξίδιο είτε γίνεται από αρτιμελείς αθλητές. «Μου προσφέρουν κυρίως τις υπηρεσίες τους όπως ο φυσικοθεραπευτής μου, ο φυσίατρος μου, ένας ακόμη καλός φίλος που μου παρέχει τα συμπληρώματα διατροφής, ο προπονητής μου που δεν λαμβάνει παρά ένα μικρό μέρος της αμοιβής που του αναλογεί. Χωρίς αυτήν την βοήθεια δε θα μπορούσα να κάνω ούτε ένα βήμα! Δεν παραπονιέμαι όμως. Το ήξερα όταν ξεκινούσα πως θα ήταν έτσι τα πράγματα. Προχωρώ με αυτά που έχω», ομολογεί ο Στέφανος.

Ο Στέφανος Διαμαντής δεν διστάζει να εξομολογηθεί ότι τα 5 τελευταία χρόνια έχει προπονηθεί μόνο τα 2-2,5 χρόνια λόγω μιας εγχείρησης που χρειάστηκε να κάνει.«Η πανδημία με έχει ωφελήσει. Οι 2 χειρουργικές επεμβάσεις που έχω υποστεί τα 3 τελευταία χρόνια μετά τον τραυματισμό μουμε έθεσαν εκτός αγώνων. Με έχει πάει πολύ πίσω όλο αυτό. Το τελευταίο 6μηνο προπονούμαι κανονικά υπό την επίβλεψη του κ. Γιώργου Κόντου, που είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Έχω χάσει πολλούς χειμώνες προετοιμασίας και το λέω αυτό γιατί η περίοδος προετοιμασίας είναι από Μάρτη ως Νοέμβρη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες κάνω από 3-5 ώρες. Το 2018, δύο χρόνια μετά τους παραολυμπιακούς του Ρίο, στους οποίους είχα λάβει μέρος κατείχα την θέση 17 της παγκόσμιας κατάταξης. Η αναγκαστική απουσία μου με έριξε από την 17η θέση την οποία κατείχα μεταξύ 1000 αθλητών, στην θέση 105. Τώρα έχω πετύχει να ανέβω ξανά στην θέση 40».

Ο Διαμαντής θα αγωνιστεί πρώτη φορά στις 27 Αυγούστου. Οι αγώνες διεξάγονται ανά 2 μέρες. «Είναι θετικό πως στην προετοιμασία μου είχα καλές εμφανίσεις και ορισμένες νίκες. Έχω νικήσει παίχτες που ανήκουν στην 1η 20άδα, 30άδα και 40άδα της παγκόσμιας κατάταξης, γεγονός που μου έδωσε και την πρόκριση στους παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Και έχω χάσει δύσκολα από παίκτη της 10άδας».

Ο Στέφανος μιλά για το… καυτό ζήτημα του προπονητή. «Τον προπονητή μου τον έχω μαζί μου μόνο στους αγώνες της εθνικής και στην παραολυμπιάδα.Στα υπόλοιπα ματς είμαι απολύτως μόνος μου. Τι να πω! Εδώ με το ζόρι καταφέρνω να καλύψω τα δικά μου έξοδα για να συμμετέχω στην διοργάνωση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο για τον προπονητή μου, όσο απαραίτητο και αν θεωρώ πως είναι. Είναι αυτονόητο φυσικά, γιατί θα είμαι ένας άλλος παίχτης αν έχω τον προπονητή δίπλα μου»…

Και τέλος εξομολογείτε ότι… «όλο το αναπηρικό μου επίδομα το διαθέτω για το άθλημά μου. Ευτυχώς που έχω τους καλούς φίλους που με στηρίζουν με τις χορηγίες τους, ώστε να τα καταφέρνω να συνεχίζω. Κάθε τουρνουά μου κοστίζει 600 με 800 ευρώ. Βάλτε το επί 10 ή 12 τουρνουά το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε το συνολικό κόστος για κάθε χρόνο. Αφήνω εκτός τα έξοδα μετακίνησης από το σπίτι μου προς το γήπεδο και τα αναλώσιμα. Ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος αθλητής αν δεν μας υποστηρίξουν ιδιώτες χορηγοί δεν πρόκειται να υπάρξει εξέλιξη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αναφέρονται διαρκώς σε εμάς και στην δράση μας οι αθλητικοί ιστότοποι. Ο χορηγός αναζητά την προβολή. Το ένα αναιρεί το άλλο» υπογραμμίζει ο Στέφανος και καταλήγει…«Με αυτά που έχω θα συνεχίζω να αγωνίζομαι. Θα προσπαθώ να βελτιώνομαι, να ανέβω πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, να ξεπεράσω ακόμη και το νούμερο 17 που βρισκόμουν, να φτάσω ακόμη και στην 8άδα των GrandSlam! Δεν το βάζω κάτω! Θετική ενέργεια, χαμόγελο και προσπάθεια».