Συναρπαστικοί αγώνες με οριακές νίκες στο Cross Internacional de Itálica

 Runbeat Team   16:42 21-11-2022  

Συναρπαστικοί αγώνες με οριακές νίκες στο Cross Internacional de Itálica


Η Τουρκάλα Yasemin Can και ο Thierry Ndikumwenayo από το Μπουρούντι ήταν οι νικητές στο Cross Internacional de Itálica που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 20/11 στα περίχωρα της Σεβίλλης στο πλαίσιο της World Athletics Cross Country Tour Gold.

Η κούρσα των γυναικών είχε αρκετό σασπένς με την μάχη ανάμεσα στην Can και την  Peruth Chemutai από την Ουγκάντα να είναι συναρπαστική. Μαζί έπεσαν στη γραμμή του τερματισμού οι συμπατριώτες από το Μπουρουντί, Thierry Ndikumwenayo και Rodrigue Kwizera με τον πρώτο να αναδεικνύεται νικητής παρότι και οι δύο είχαν τον ίδιο χρόνο.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αγώνας των γυναικών ήταν απόστασης 10,1χλμ, μεγαλύτερης δηλαδή από ότι συνηθίζεται. Αυτό δεν εμπόδισε τις αθλήτριες να ακολουθήσουν ένα γρήγορο ρυθμό. Αρχικά ηγήθηκε της κούρσας η Ολυμπιονίκης του στιπλ Chemutai. Μετά από μόλις ένα λεπτό στον αγώνα, μόνο οι Κενυάτισσες Purity Chepkirui, Nancy Jepletin, η Τουρκάλα Yasemin Can και η Meselu Berhe από την Αιθιοπία ακολουθούσαν από κοντά στην 23χρονη αθλήτρια από την Ουγκάντα. Η Berhe άρχισε να χάνει έδαφος πριν από το δεύτερο χιλιόμετρο, ενώ η πρώτη σοβαρή κίνηση να αλλάξουν τα δεδομένα έγινε λίγο πριν το τέταρτο χιλιόμετρο, όταν αρχικά η Jepleting και μετά η Chepkirui άρχισαν να χάνουν έδαφος μην μπορώντας να ακολουθήσουν τον ξέφρενο ρυθμό της Chemutai. Ουσιαστικά μόνο η Can έμεινε να την ακολουθεί.

Τρέχοντας δύο γύρους (2,5) σε 7:56 και 7:54, η Can αποφάσισε να αναλάβει τα ηνία του αγώνα ξεπερνώντας την Chemutai, ενώ πιο πίσω ήταν η Chepkirui. Στα μέσα του προτελευταίου γύρου, η Barreiro ανέβασε ρυθμό κυνηγώντας τις Jepleting και Berhe.

Η αθλήτρια από την Ουγκάντα προσπάθησε να απαλλαγεί από την Can σε ένα ανηφορικό τμήμα με 750 μέτρα να απομένουν, αλλά η Τουρκάλα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και με ένα φοβερό σπριντ στα τελευταία 450 μέτρα έφτασε στη νίκη με χρόνο 32:31 έναντι 32:34 της Chemutai.

Περισσότερο από ένα λεπτό πιο πίσω, η Chepkirui εξασφάλισε την τρίτη θέση, ενώ η Barreiro πέρασε την Jepleting και την Berhe για να τερματίσει τέταρτη.

Ο Ndikumwenayo ήταν το πρόσωπο του αγώνα

Ο αγώνας των ανδρών ξεκίνησε με τον Adel Mechaal να ηγείται μιας μεγάλης ομάδας με όλα τα κύρια φαβορί όπως ο Ndikumwenayo, ο συμπατριώτης του από το Μπουρούντι Rodrigue Kwizera και το ζευγάρι από την Κένυα Stanley Waithaka και Levy Kibet.

Ο Ndikumwenayo ανέβασε τον ρυθμό μετά το δεύτερο γύρο. Στα μισά της διαδρομής, ο Ισπανός χάλκινος Ολυμπιονίκης στα 1500 μ. Mohamed Katir ήταν στη δεύτερη θέση μπροστά από τους Kwizera και Waithaka, αλλά στα μέσα του προτελευταίου γύρου, ο Merhawi Mebrahtu πήρε το προβάδισμα και ο ξέφρενος ρυθμός του μείωσε την πρώτη ομάδα σε έξι άνδρες. Μετά από έναν ακόμη γρήγορο γύρο, ο οποίος διήρκεσε μόλις 7:04, ο Kwizera ήταν αυτός που άκουσε πρώτος το κουδούνι με τους Ndikumwenayo και Katir να τον ακολουθούν από κοντά.

Το Kwizera έδωσε έναν τέτοιο ρυθμό στον τελευταίο γύρο που ο Katir δεν μπορούσε να ακολουθήσει, ενώ λίγο αργότερα Kwizera και Ndikumwenayo κατάφεραν να δημιουργήσουν μία διαφορά 500μ. από τους υπόλοιπους.

Στην τελευταία στροφή ο Ndikumwenayo αποδείχτηκε ταχύτερος αν και έπεσε στον τερματισμό μαζί με τον Kwizera σε 28:51. Έξι δευτερόλεπτα πίσω τερμάτισε τρίτος ο Kibet.

 Οι δέκα πρώτοι σε άνδρες και γυναίκες:

Γυναίκες

1 Yasemin Can (TUR) 32:31

2 Peruth Chemutai (UGA) 32:34

3 Purity Chepkirui (KEN) 33:47

4 Isabel Barreiro (ESP) 33:57

5 Marta García (ESP) 34:07

6 Meselu Berhe (ETH) 34:08

7 Carolina Robles (ESP) 34:11

8 Irene Sánchez-Escribano (ESP) 34:21

9 Laura Luengo (ESP) 34:30

10 Manuela Machado (POR) 34:34

Άνδρες

1 Thierry Ndikumwenayo (BDI) 28:51

2 Rodrigue Kwizera (BDI) 28:51

3 Levy Kibet (KEN) 28:57

4 Stanley Waithaka (KEN) 29:00

5 Merhawi Mebrahtu (ERI) 29:08

6 Mohamed Katir (ESP) 29:17

7 Nassim Hassaous (ESP) 29:27

8 Sergio Paniagua (ESP) 29:29

9 Adel Mechaal (ESP) 29:34

10 Roberto Alaiz (ESP) 29:36