Συνέντευξη-χείμαρρος της Σ.Σακοράφα: «Δέχθηκα χυδαία και ποινικά κολάσιμη πολεμική αλλά τώρα προέχει το "όλοι μαζί" για τον αθλητισμό» (Α’ μέρος)

 Χρήστος Κώνστας   10:50 11-05-2021  

Συνέντευξη-χείμαρρος της Σ.Σακοράφα: «Δέχθηκα χυδαία και ποινικά κολάσιμη πολεμική αλλά τώρα προέχει το "όλοι μαζί" για τον αθλητισμό» (Α’ μέρος)


Για όλους και για όλα μιλάει αποκλειστικά στο Runbeat η νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Για πρώτη φορά μετά την εκλογική αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου ,η οποία την οδήγησε στο να ηγηθεί της μεγαλύτερης και ιστορικότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας, η Σοφία Σακοράφα αναφέρεται στο παρασκήνιο της ισχυρότερης σύγκρουσης που έχει βιώσει ιστορικά ο κλασικός αθλητισμός της χώρας. Από τις πρώτες κιόλας σκέψεις της που μας καταθέτει δημοσίως για αυτή τη σφοδρή αντιπαράθεση διαφαίνεται η πίκρα της για τα όσα έχουν προηγηθεί ανάμεσα όχι σε πολιτικούς ή αθλητικούς παράγοντες αλλά πρωτίστως ανάμεσα σε αθλητές, αφού τόσο η δική της ομάδα ,όσο και της Τασούλας Κελεσίδου που διεκδίκησε τη προεδρία του ΣΕΓΑΣ, βρίσκονταν μεγάλα ονόματα που έχουν διαπρέψει στον Ελληνικό αθλητισμό. «Να μιλήσουμε ανοιχτά γιατί είμαστε μεγάλα παιδιά. Είμαι στην πολιτική σχεδόν 30 χρόνια και είμαι 64 ετών. Καταρχήν δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να γίνει αυτό. Δεύτερον έχω μια άποψη. Όταν έχεις να πεις κάτι, το λες ευθέως και δεν βάζεις τρίτους να το κάνουν. Αυτός ο τρίτος που το έκανε, το έκανε με το χυδαιότερο τρόπο που θα μπορούσε να το κάνει, ο οποίος είναι επιλήψιμος και ποινικά κολάσιμος» τονίζει αφοπλιστικά η κα. Σακοράφα και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε προεκλογικά ,διαιωνίζεται τόσο στο προσκήνιο ,όσο και στο παρασκήνιο.

Συναντήσαμε τη νέα πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ στο Παγκρήτιο Στάδιο κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στην αθλητική εγκατάσταση από την οποία έδειξε εντυπωσιασμένη για τον μοντέλο λειτουργίας της. Κατά τη διάρκεια της ημίωρης συζήτησης μας δεν έπαψε στιγμή να επικαλείται το "Μαζί" κόντρα στο "Εγώ" για την ανάπτυξη του αθλητισμού και τη στήριξη των σωματείων , καίτοι η ίδια αναγνωρίζει ότι προς το παρόν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Αποτυπώνοντας την πίκρα της αν όχι το θυμό της ,επιχειρεί να μας αντιστρέψει τους όρους της συνέντευξης για να μας ρωτήσει, «Εσείς ως ένας τρίτος, ως φίλος του αθλητισμού και δημοσιογράφος πως νοιώσατε παρακολουθώντας αυτή τη σύγκρουση, η οποία δεν ήταν από την πλευρά μας;», αναρωτιέται η ίδια. Ανεξάρτητα την παραταξιακή αφετηρία και ποια οπτική επιλέγει κανείς να δει τα πράγματα, δύσκολα μπορεί να βρεθεί σώφρων νους που να αγαπά τον αθλητισμό και να μην ένιωσε άβολα αν όχι ντροπιαστικά για τη τροπή που πήρε η σύγκρουση των δύο πλευρών. «Σε όλη αυτή τη διαδικασία προσωπικά ανάμεσα στις δυο παρατάξεις, στις δύο ομάδες καλύτερα γιατί δεν είμαστε Βουλή να υπάρχουν παρατάξεις ,εγώ και η Τασούλα Κελεσίδου θεωρητικά και πρακτικά ότι έβγαινε ως ανακοίνωση, συμφωνούσαμε η κάθε υποψήφια για το περιεχόμενο τους πριν εκδοθούν. Θέλω να κάνετε τον κόπο και να βάλετε κάτω τις δικές μας ανακοινώσεις και τις ανακοινώσεις της άλλης πλευράς και θέλω να μου πείτε αν -θα βάλω την Τασούλα αλλά και όλους τους αθλητές που τη στηρίζουν, αλλά κυρίως θα σταθώ στην Τασούλα-,συμφωνούσαν για τα όσα λέγονται σε σχέση με την ομάδας μας, δηλαδή της ΑΚΑΣ. Θεωρούσαν ότι εγώ είμαι τρομοκράτης; Ότι είμαι Κουφοντινική; Ότι είμαι άσχετη με το αθλητισμό; Ότι είμαι περαστική ; και χίλια ακόμη πράγματα γιατί αυτά που σας αναφέρω είναι τα λιγότερα που έχουν λεχθεί. Εμένα μου κάνει εντύπωση αυτό το πράγμα. Ωστόσο δεν απάντησα ποτέ. Για όσα έχουν εκτοξευθεί θα μπορούσα να απαντήσω σε όλους, δεν το έκανα γιατί δεν συνηθίζω να ανοίγω συζητήσεις. Παρά μόνο μια φορά έστειλα επιστολή (σημ. Σε μέσο ενημέρωσης), την οποία και δημοσίευσαν τελικά και δεν ανοίγω συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό και κάνουν κακό στον αθλητισμό».

Eπιμένει ότι τόσο εντός όσο κυρίως εκτός ΣΕΓΑΣ επιχειρήθηκαν να κομματικοποιηθούν οι εκλογές ,γεγονός που τροφοδότησε ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση, υποστηρίζοντας ότι αν και η ίδια βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 ποτέ δεν εμφανίστηκε ως υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ να κομματικοποιεί τη διαδικασία. «Θεωρώ ότι το να με προσβάλουν ως μια αθλητριούλα που πέρασε και δεν ξαναπέρασε από το στίβο, δεν προσβάλλει εμένα, προσβάλλει όσους το υποστηρίζουν. Το γεγονός ότι είμαι ένα πολιτικό πρόσωπο, είμαι βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το να εκφράσω την άποψη μου για θέματα που αφορούν την πολιτική και καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό είναι δικαίωμα μου και αν θέλετε είναι και στις συνταγματικές υποχρεώσεις που απορρέουν εκ της βουλευτικής μου ιδιότητας. Το να παλεύω μέσα στη βουλή για θέματα που αφορούν στον αθλητισμό, είναι μέσα στην αρμοδιότητα μου και τα πάλεψα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το έκανα διαχρονικά». 

Υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου της "χρέωσαν" ότι ως βουλευτής δεν ψήφισε τη ρύθμιση που θεσμοθετεί την εκπροσώπηση των αθλητών στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, επιχειρώντας όπως εξηγεί τεχνηέντως να την φέρουν σε αντιπαράθεση με τον αθλητικό κόσμο. Η ίδια έδωσε τη δική της εξήγηση για την κριτική που δέχθηκε λόγω της μη στήριξης του επίμαχου άρθρου του νομοσχεδίου που είχε φέρει προς ψήφιση στη βουλή το Υφυπουργείο Αθλητισμού, «Αν ο κ. Αυγενάκης ενδιαφερόταν για τους αθλητές θα είχε φέρει ξεχωριστά το συγκεκριμένο άρθρο και όχι μέσα σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες. Δηλαδή δεν μπορούσα να ψηφίσω το άρθρο για την εκπροσώπηση των αθλητών γιατί υπήρχαν και 15 από κάτω άλλα άρθρα με τα οποία διαφωνούσα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τα ψηφίσω. Θέλω να πω δηλαδή ότι χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να μπορέσουν να πολιτικοποιήσουν αυτές τις εκλογές. Από τη πλευρά μας, σε ότι μας αφορά δεν το καταφέρανε και δεν πρόκειται να το καταφέρουν ποτέ».

«Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν μόνο αντιπαράθεση»

Αναφέρεται με απογοήτευση για την αντιμετώπιση που είχε μετά τις εκλογές όταν για πρώτη φορά συνήλθε το νέο διοικητικό συμβούλιο παραπέμποντας στην άρνηση της άλλης πλευράς να αποδεχθεί θέσεις ευθύνης σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι "πληγές" της προεκλογικής σύγκρουσης και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα με αποκλειστικό στόχο τις ανάγκες του αθλητισμού. «Πρότεινα στην Τασούλα Κελεσίδου να αναλάβει Β΄Αντιπρόεδρος με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και πρότεινα αυτή τη θέση γιατί Α΄Αντιπρόεδρο όφειλα να τοποθετήσω τον Κώστα Κεντέρη, αλλά εκείνη δεν το αποδέχτηκε. Πρότεινα στον κ. Δημότσιο να μπει σε επιτροπή και επίσης αρνήθηκαν. Τους λόγους μόνο εκείνοι τους γνωρίζουν. Άρα λοιπόν δεν δημιουργούμε προβλήματα. Εγώ θέλω όλοι αυτοί οι αθλητές οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές να πάμε μαζί για τον στόχο και για ότι υποσχεθήκαμε στα σωματεία», εξηγεί η κα. Σακοράφα η οποία ωστόσο παρά τη ενόχληση της δηλώνει αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους γιατί πάνω απ’ όλους είναι ο ΣΕΓΑΣ, τα σωματεία και φυσικά οι αθλητές. «Εάν νομίζουν εκείνοι ότι μόνο αντιπαράθεση και μόνο κριτική μπορούν να κάνουν είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν πάει έτσι. Δεν κάνουν κακό ούτε στη Σακοράφα , ούτε στην ΑΚΑΣ, ούτε σε κανένα από εμάς. Κάνουν κακό στον αθλητισμό, στους συναθλητές τους κυρίως και σε ότι υποσχεθήκαμε στα σωματεία. Από εκεί και πέρα αν πιστεύουν ότι μπορούν να το συνεχίσουν έτσι εγώ τους λέω ότι θα παλέψω μέχρι τέλους. Μέχρι τότε που θα μπορώ να είμαι εκεί για να κάνω πράξη αυτά που υποσχέθηκα σε όλους, θα τα κάνω. Θα είμαι παντού και πάντα. Θα προσπαθώ να λύνω προβλήματα τα οποία είναι πάρα πολλά εκτός από αυτές τις ανοησίες. Θέλω να πάμε όλοι μαζί γιατί δεν γίνεται σε αυτή την μεγάλη και ιστορική Ομοσπονδία να κάνει πολλά μόνος του κανείς. Ο χρόνος περνάει και περνάει πολύ πιο σύντομα για τους αθλητές κυρίως γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος. Μια ημέρα που χάνεται είναι μια ημέρα από τη ζωή σου ,αρά σου αφαιρεί από την αθλητική σου παρουσία. Αρα δεν πρέπει όλα αυτά τα παιδιά-αθλητές να χάσουν ούτε μια ημέρα από την αθλητική τους παρουσία, επειδή εμείς είμαστε κολλημένοι σε κάτι. Αυτό το κολλημένοι πρέπει να φύγει. Δεν πρέπει να υπάρχει».

Φέτος συμπληρώνονται 39 χρόνια από τότε που η Σοφία Σακοράφα περνούσε στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού σημειώνοντας από το Εθνικό Στάδιο Χανίων παγκόσμιο ρεκόρ στο ακόντιο με τη εκπληκτική για την εποχή βολή στα 74,20 μέτρα. Τη ρωτήσαμε πόσο μακριά στοχεύει να ρίξει το ακόντιο που φέρει πάνω του μια ολόκληρη ομοσπονδία, «Δεν θα το ρίξω μόνη μου αυτή τη φορά. Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί»  απαντά προσθέτοντας ότι «Το θέμα δεν είναι τι στοχεύω εγώ αλλά τι στοχεύουμε όλοι πάνω σε αυτό. Εγώ σαφώς αυτό που θα ήθελα να πετύχω όταν θα τελειώσει η θητεία μου, είναι να έχουμε αφήσει έργο ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Και το έργο αυτό για εμένα λέει ότι παραλαμβάνουμε έργο από τους προηγούμενους και οφείλουμε να το πάμε παρά πέρα. Και αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση».

«Η πολιτεία οφείλει να φανεί συνεπής απέναντι στον αθλητισμό»

Η συζήτηση μοιραία καταλήγει στο ρόλο που οφείλει να έχει η πολιτεία για τη στήριξη του αθλητισμού. Δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι οι σχέσεις της νέας προέδρου με την ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού δεν ήταν και δεν είναι μέχρι και σήμερα τουλάχιστον οι καλύτερες. «θα πρέπει η πολιτεία να καταλάβει , δηλαδή ο αρμόδιος Υφυπουργός, ότι για να γίνουν πράγματα και για να μπορέσουν να προχωρήσουν πράγματα στο χώρο του αθλητισμού θα πρέπει και εκείνος να είναι συνεπής, όπως είμαστε και εμείς συνεπείς όσον αφορά τα τυπικά, όπως το να καταθέσουμε εγκαίρως τον προϋπολογισμό μας, εγκαίρως να ξέρουμε ποια είναι η επιχορήγηση που παίρνουμε, για να μπορούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να προκαθορίζουμε και τις δραστηριότητες μας για την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς αυτό μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει. Ανακοινώθηκε μεν ένα ποσό ως επιχορήγηση πολύ μικρότερο από το περσινό ενώ κάθε χρόνο βαίνει μειούμενη η επιχορήγηση και αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε τα ανελαστικά έξοδα. Άρα λοιπόν είμαστε σε μια δύσκολη φάση με δεδομένο κιόλας ότι πέρυσι είχαμε και την ατυχία λόγω της πανδημίας που χτύπησε όλη την ελληνική κοινωνία να μην μπορέσουμε να διοργανώσουμε τους δύο διεθνείς μαζικούς αγώνες, δηλαδή τον Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, καθώς και όλη τη σειρά των αγώνων ¨Run Greece¨, οι οποίοι έφερναν βεβαίως ένα τεράστιο έσοδο στην Ομοσπονδία και από εκεί καλύπταμε τις περισσότερες ανάγκες».

 

«Δεν έχουμε χρήματα δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ότι αφορά τα οικονομικά της Ομοσπονδίας φέρνει τον στίβο ενώπιων μιας ολυμπιακής προετοιμασίας με τις δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες. Η Σοφία Σακοράφα δεν κρύβει την έντονη ανησυχία της ακόμη και για την ποιότητα της παρουσίας της εθνικής ομάδας στο Τόκιο. «Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε δύο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εάν δεν έρθει η επιχορήγηση εγκαίρως, θεωρώ ότι τόσο για εμάς όσο φαντάζομαι και για τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες ότι αυτό θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, όσον αφορά και τον προγραμματισμό μας ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, να μπορούμε δηλαδή να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας, τους αθλητές μας, τους προπονητές, τα σωματεία και τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας, αλλά και ότι δεν θα μπορέσουμε να είμαστε με τις ομάδες μας σωστά προετοιμασμένες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλω να ελπίζω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν τελικά γιατί ενημερώνομαι τελευταία ότι διακινούνται νέα σενάρια για ματαίωση τους και με λυπεί αφάνταστα αυτό γιατί καταλαβαίνω τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας αλλά θα πρέπει να σας πω ότι συμμερίζομαι την αγωνία των αθλητών γιατί ξέρετε ότι η αθλητική ζωή ενός αθλητή είναι πάρα πολύ μικρή κι΄ αν χάσουν και αυτή την Ολυμπιάδα δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να επανέλθουν στην επόμενη όποτε κι΄ αν γίνει, πολλοί εξ αυτών». Παρά το δυσμενές κλίμα εμφανίζεται έτοιμη να δώσει από την θέση της προέδρου μια ακόμη "μάχη" για τον αθλητισμό «Φυσικά αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να μας καταβάλει. Προσωπικά δεν πτοούμαι. Έχω ξεκινήσει μια διαδικασία να κάνω συναντήσεις με όλους όσους αγαπούν τον αθλητισμό, γνωρίζουν τα θέματα και τις δυσκολίες κυρίως στη περιφέρεια και στους δήμους της χώρας, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συναντήσεις μου εδώ στην Κρήτη με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου, στους οποίους βρήκα ένα κλίμα εξαιρετικά ενθαρρυντικό τόσο για προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και για τομείς συνεργασίας. Να σας επισημάνω ότι τα σωματεία είναι απλήρωτα και θέλω να εκφράσω δημόσια ένα ευχαριστώ από καρδιάς διότι δείξανε μια τεράστια ανοχή στη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

«Μεγάλη η Προσφορά της Διοίκησης Σεβαστή-Παναγόπουλου ωστόσο κανείς δεν είναι αλάνθαστος»

Η Σοφία Σακοράφα δεν έκρυψε ποτέ ότι μπαίνοντας στη μάχη της διεκδίκησης της προεδρίας του ΣΕΓΑΣ ,θα ήταν η φυσική συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης. Η απώλεια του Βασίλη Σεβαστή λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση, για την ίδια και την ομάδα της ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία άλλωστε ο απερχόμενος τότε Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ μπορεί να μην μπορούσε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα αλλά θα ήταν εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στηριζόμενος από την παράταξης της κα. Σακοράφα. Η ίδια αναφέρεται με αγάπη και πάθος στη περίοδο της προηγούμενης διοίκησης. «Κανείς δεν είναι αλάνθαστος και όποιος το πει αυτό περί άλλων τυρβάζει. Μόνο όποιος δεν παράγει δεν κάνει και λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη σε μια πορεία και τα λάθη δεν γίνονται επί σκοπού αλλά από αβλεψία ή γιατί εκείνη τη στιγμή για διάφορους λόγους μπορεί να μην είσαι σε θέση να αντιδράσεις διαφορετικά. Εγώ υποστηρίζω ότι υπήρξε μια επιτυχημένη διοίκηση γιατί ακριβώς ο όρος "πετυχημένος" έχει μέτρα και σταθμά. Δεν μπορεί να κατηγορείς μια διοίκηση ότι είναι αποτυχημένη και μάλιστα να κατηγορείς με όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε προεκλογικά, τη στιγμή που είχαμε τόσες πολλές και μεγάλες επιτυχίες στον αθλητισμό επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης. Θέλω να πω ότι όλες αυτές οι επιτυχίες δεν γίνανε από το τίποτα. Κάποιοι συμβάλανε σε αυτά και κυρίως συνέβαλε η Ομοσπονδία και οικονομικά με τη στήριξη και των προπονητών, ώστε να φτάσουν σε ένα επίπεδο οι αθλητές να έχουν τις μεγάλες επιτυχίες του 2004 αλλά και στη συνέχεια, από αθλητές οι οποίοι μπορεί μεμονωμένα να κάνανε τις επιτυχίες τους αλλά αυτό δεν παύει να είναι και επιτυχία και των προπονητών αλλά και της Ομοσπονδίας. Αυτό οφείλουμε να το δεχτούμε όλοι».

  

«Η αξιολόγηση των Ομοσπονδιών είναι σωστή αλλά απαιτείται εξειδίκευση των κριτηρίων»

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας "αναγκάστηκε" τουλάχιστον τέσσερις φορές να επανέλθει στην οικονομική βιωσιμότητα της Ομοσπονδίας αποτυπώνοντας την αγωνία που υπάρχει να παραμείνει όρθια και μαζί της και ο στίβος. «Για εμένα το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο οικονομικό, διότι όταν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα. Εάν η πολιτεία δεν καταλάβει, και αυτή τη στιγμή δεν τα βάζω με τον κύριο Υφυπουργό, το λέω αυτό γιατί εύκολα γίνονται παρεξηγήσεις, εάν λοιπόν δεν συνειδητοποιήσει η πολιτεία ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτό που λέμε Ελληνικός Αθλητισμός και δεν μιλάω μόνο για τον στίβο, μιλάω γενικότερα, ο αθλητισμός θα σβήσει σιγά-σιγά. Οι προσπάθειες που γινόντουσαν παλιότερα ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Δινόντουσαν αρκετά χρήματα, ποσά που δεν δίνονται τώρα για την ανάπτυξη αυτού που λέμε μαζικού αθλητισμού και βεβαίως δόθηκαν και χρήματα όσον αφορά τη στήριξη των σωματείων, τα οποία θεωρώ τη καρδιά και τη ψυχή του αθλητισμού. Αν δεν υπάρξει σωματειακός αθλητισμός δεν μπορεί να υπάρξει και αθλητισμός υψηλού επιπέδου».

Παρά την αντιπαράθεση με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η κα.Σακοράφα δεν κρύβει ότι η πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη για την θεσμοθέτηση του πρωτοποριακού συστήματος αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών "ΧΙΛΩΝ" κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αξιοκρατία στην κατανομή των επιχορηγήσεων ανάμεσα στις 48 αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας. Πλέον μέσω του συστήματος αυτού συνδέεται μέρος της χρηματοδότησης με το παραγόμενο έργο των Ομοσπονδιών. «Είναι θετικό το πρόγραμμα. Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. Είναι ένα θετικό στοιχείο αλλά νομίζω ότι σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα της μοριοδότησης της κάθε Ομοσπονδίας. Δηλαδή ο ΣΕΓΑΣ δεν είναι η Κολυμβητική Ομοσπονδία που μπορείς να θεωρήσεις ότι έχει πολλές δραστηριότητες, διότι έχει το πόλο, έχει την καλλιτεχνική κολύμβηση κ.α. Χρειάζονται "εξατομικευμένα" κριτήρια για κάθε Ομοσπονδία».

Σημ: Tην Πέμπτη 13 Μαΐου το Runbeat θα δημοσιεύσει το Β΄ μέρος της συνέντευξης με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ. Η Σοφία Σακοράφα δίνει απαντήσεις για το μέλλον του Μαραθωνίου της Αθήνας, απαντά τι θα γίνει με τα ποσά των εγγραφών της διοργάνωσης που δεν επεστράφησαν ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται στη κατηγορία των Βετεράνων ηλικιακά ερασιτεχνών αθλητών που μέχρι σήμερα είναι "αποκλεισμένοι" από την Ομοσπονδία αφού δεν τους αναγνωρίζεται η αθλητική ιδιότητα.