Συντριβή του παγκόσμιου ρεκόρ στα 5km από... τριαθλήτρια έστω και ανεπίσημα

 Runbeat Team   14:45 04-04-2021  

Συντριβή του παγκόσμιου ρεκόρ στα 5km από... τριαθλήτρια έστω και ανεπίσημα


Σε μια περίεργη, μπερδεμένη και αμφιλεγόμενη νύχτα στο Barrowford, Lancashire, η Beth Potter εμφανίστηκε να κάνει γυναικείο παγκόσμιο ρεκόρ 14:41 στο Podium 5k. Το εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο κατόρθωμα όμως είναι ότι το ρεκόρ της δεν θα επικυρωθεί επίσημα ως το κορυφαίο του κόσμου.

Η 29χρονη τριαθλήτρια εξέπληξε τους πάντες στον τερματισμό του Podium 5k, τρέχοντας τον καλύτερο αγώνα της ζωής της και ξεπερνώντας το προσωπικό της ρεκόρ (15:24), αλλά και… ακόμα δύο. Πιο συγκεκριμένα, με χρόνο 14:41, η Potter κατέρριψε το ρεκόρ Βρετανίας το οποίο κατείχε η Paula Radcliffe με 14:51, αλλά και το παγκόσμιο, αυτό της Beatrice Chepkoech με 14:43, μόλις για δύο δευτερόλεπτα.

 

Το πρόβλημα που προέκυψε ωστόσο, είναι πως το ρεκόρ της τριαθλήτριας (!) δεν θα μετρήσει επίσημα, καθώς υπάρχει μία μικρή σύγχυση επί του θέματος. Πιο συγκεκριμένα, ο αγώνας Podium 5k έχει άδεια από το RunBritain, αλλά και το Association of Running Clubs (ARC). Για να μετρήσει ένα ρεκόρ ως κορυφαίο της Βρετανίας, πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη άδεια από το UK Athletics, που στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε, αλλά μόνο για τις διοργανώσεις του Run Britain. Οι διοργανώσεις που έχουν έγκριση από το ARC δεν εμφανίζονται στις επίσημες ιστοσελίδες, συνεπώς εκεί υπάρχει το πρόβλημα.

Από την άλλη, ένα παγκόσμιο ρεκόρ για να μετρήσει επίσημα θα πρέπει να έχει γίνει σε μία διοργάνωση που ικανοποιεί κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες, σύμφωνα με τους κανόνες του World Athletics. Για παράδειγμα, ο αγώνας στον οποίo θα γίνει το ρεκόρ πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένους γύρους, προκαθορισμένο αριθμό υπαλλήλων και race officials και άλλα.

Στην περίπτωση της Beth Potter, το ρεκόρ της δεν θα μετρήσει ως επίσημο, λόγω του αγώνα στον οποίο συμμετείχε και τις διαφορές του με άλλους αγώνες 5 χιλιομέτρων, πιστοποιημένους από τους αρμόδιους φορείς. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ρεκόρ της θα μείνει ως η κορυφαία επίδοση στα 5 χιλιόμετρα στις γυναίκες, ενώ εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε από μία τριαθλήτρια και όχι από μία αθλήτρια που είναι μόνο δρομέας.

Ούτε η ίδια μάλιστα το πίστευε, καθώς μετά τον αγώνα ανέφερε σε ανάρτησή της: «Μπορεί κάποιος σας παρακαλώ να μου πει τι έγινε μόλις τώρα; Τόσο ευγνώμων για τους ανθρώπους που με βοήθησαν από την πρώτη μέρα χωρίς αμφιβολία. Ξέρετε όλοι εσείς ποιοι είστε».

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία πήρε θέση και με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το ρεκόρ της δεν θα μετρήσει ως επίσημο, αλλά ως προσωπικό ρεκόρ, ενώ αναγνώρισε πως είναι ο γρηγορότερος χρόνος που έχει γίνει από Ευρωπαία Γυναίκα.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: