Τελετή έναρξης: Χωρίς κόσμο, αλλά με δυνατά μηνύματα για ισότητα και αλληλεγγύη

 Runbeat Team   17:52 23-07-2021  

Τελετή έναρξης: Χωρίς κόσμο, αλλά με δυνατά μηνύματα για ισότητα και αλληλεγγύη


Η πανδημία του covid 19 ήταν κυρίαρχη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τόσο όσον αφορά στη θεματολογία της όσο φυσικά και τις επιπτώσεις που είχε στη διεξαγωγή της καθώς για πρώτη φορά δεν υπήρχε κόσμος στις κερκίδες, ενώ και οι αποστολές των ομάδων ήταν μικρές.

Οι Ιάπωνες προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο δυνατό στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην ανθρωπότητα με το άναμμα της φλόγας στο Νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο. Οι διοργανωτές άλλωστε χαρακτηρίζουν το «Τόκιο2020» ως «Αγώνες της ανασυγκρότησης και αλληλεγγύης».

Παρουσία, λοιπόν, περίπου 1000 VIP προσκεκλημένων, ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Άννα Κορακάκη πέρασαν πρώτοι την πύλη του Σταδίου σηματοδοτώντας την έναρξη των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολούθησε η ομάδα των Προσφύγων που και φέτος περνά τα μηνύματά της και αφού παρέλασαν όλες οι συμμετέχουσες χώρες η αυλαία των αποστολών έπεσε με τη διοργανώτρια Ιαπωνία.

Για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κάθε χώρα είχε δύο σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μία γυναίκα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δοθεί το μήνυμα της ισότητας των φύλων.

Ένα μεγάλο κομμάτι της τελετής ήταν αφιερωμένο στην πανδημία του covid 19. Στο ξεκίνημά της οι τηλεθεατές και οι λίγοι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πώς οι αθλητές και οι αθλήτριες αναγκάστηκαν να προπονούνται με όποιο τρόπο έβρισκαν μόνοι τους, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους. Μνημονεύτηκαν ακόμα και όσοι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ενώ ζητήθηκε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή παγκοσμίως στη μνήμη τους.

Ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές της ορκωμοσίας των αθλητών, αλλά και το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας στο Στάδιο, ενώ οι μικροί και οι μεγάλοι χορευτές που πήραν μέρος στην τελετή έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πέρασαν τα μηνύματα που ήθελαν. Ισχυρό και το μήνυμα «γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα, μαζί» που θέλησαν ξεκάθαρα να περάσουν οι Ιάπωνες, ενώ το τραγούδι «imagine» του Τζον Λένον έκανε πολλούς αθλητές και τηλεθεατές να δακρύσουν εκτελεσμένο από τους Angelique Kidjo, Alejandro Sanz, John Legend και Keith Urbanα. Ένα τραγούδι πάντα επίκαιρο και αγαπητό.

Την Ολυμπιακή σημαία κρατούσαν κατά την είσοδό της στο στάδιο έξι αθλητές, ένας από κάθε Ήπειρο και ένας πρόσφυγας καθώς όλοι μαζί ενωμένοι έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ καλωσόρισε τους αθλητές, μίλησε για τις δυσκολίες που υπήρξαν και υπάρχουν λόγω της πανδημίας του covid 19 και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές. Την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κήρυξε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας κ. Ναρουχίτο λιτά και χωρίς περιττά λόγια.

Η Ολυμπιακή φλόγα που ξεκίνησε το ταξίδι της από την αρχαία Ολυμπία έφτασε στο Στάδιο του Τόκιο λίγο πριν το φινάλε της τελετής από παλαίμαχους Ολυμπιονίκες της Ιαπωνίας. Η δάδα πέρασε από τα χέρια γιατρών και νοσηλευτών, από Παραολυμπιονίκες, από παιδιά και κατέληξε στα χέρια της τενίστριας Ναόμι Οζάκα που άναψε τον εντυπωσιακό βωμό.

Ακολούθησε ένα εντυπωσιακό κρεσέντο με βεγγαλικά που έκαναν τη νύχτα μέρα.