Τι είναι το «shoe drop» σε ένα παπούτσι και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

 Runbeat Team   20:00 25-12-2022  

Τι είναι το «shoe drop» σε ένα παπούτσι και γιατί είναι τόσο σημαντικό;


Ένας αρκετά διαδεδομένος όρος στην δρομική κοινότητα είναι το «shoe drop» και χρησιμοποιείται από πολλούς δρομείς και ειδικούς του αθλήματος. Shoe drop ονομάζουμε την διαφορά ανάμεσα στο ύψος/πάχος της ενδιάμεσης σόλας κάτω από το πόδι μας σε ένα παπούτσι. Με λίγα λόγια δηλαδή, η διαφορά στο ύψος που έχει το πίσω μέρος του παπουτσιού με το μπροστινό, και συνήθως μετριέται σε χιλιοστά.

 

Τα σημερινά δρομικά παπούτσια έχουν drop από 0 χιλιοστά έως 12 χιλιοστά. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει το «τέλειο» drop σε ένα παπούτσι, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι το drop δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο την πιθανότητα τραυματισμού. Η σημασία του drop βρίσκεται αλλού. Όταν δεν αισθάνεστε πόνο και τρέχετε καλά με ένα παπούτσι, τότε σημαίνει ότι αυτό σας ταιριάζει.

Μετρώντας το drop του παπουτσιού που χρησιμοποιούμε δίχως πρόβλημα, να συνεχίσουμε να επιλέγουμε αντίστοιχα παπούτσια, για να μην «ξεσυνηθίσουν» τα πόδια μας. Από την στιγμή δηλαδή που ένα παπούτσι δεν μας δημιουργεί πρόβλημα, καλό είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε το drop σε όλα μας τα δρομικά παπούτσια. Σε περίπτωση αλλαγής drop, καλό είναι να δίνουμε λίγο χρόνο στα πόδια μας για να το συνηθίσουν.