Τι πήγε στραβά για τον Kipchoge στη Βοστώνη;

 Runbeat Team   19:17 18-04-2023  

Τι πήγε στραβά για τον Kipchoge στη Βοστώνη;


Ο Eliud Kipchoge ήταν το απόλυτο φαβορί του μεγάλου μαραθωνίου της Βοστώνης που έγινε χθες (17/04), όμως δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, τερματίζοντας στην 6η θέση με 2:09:23 και μένοντας μακριά από το βάθρο. Ο Evans Chebet διατήρησε τον τίτλο του με χρόνο 2:05:54 και πολλοί αναρωτήθηκαν, τι πήγε στραβά για τον Eliud Kipchoge στην Βοστώνη;

 

Ο Κενυάτης ηττήθηκε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020 και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να επηρέασαν την προσπάθειά του στη Βοστώνη και δεν τον άφησαν να αποδώσει τα αναμενόμενα.

«Ζω για τις στιγμές που μπορώ να αμφισβητήσω τα όρια. Ποτέ δεν είναι εγγυημένο, ποτέ δεν είναι εύκολο. Σήμερα (σ.σ. χθες) ήταν μια δύσκολη μέρα για μένα. Πίεσα τον εαυτό μου όσο πιο σκληρά μπορούσα, αλλά μερικές φορές, πρέπει να αποδεχτώ ότι δεν ήταν η μέρα για να ωθήσω τα πράγματα πιο ψηλά. Θέλω να συγχαρώ τους ανταγωνιστές μου και να ευχαριστήσω όλους στη Βοστώνη και τους συμπατριώτες μου για την απίστευτη υποστήριξη που λαμβάνω. Στον αθλητισμό κερδίζεις και χάνεις και πάντα υπάρχει το αύριο για να βάλεις ένα νέο στόχο. Είμαι ενθουσιασμένος γι’ αυτό που ακολουθεί».

Αυτή ήταν η ανάρτηση του Kipchoge μετά τον αγώνα, και όπως φαίνεται, δεν δείχνει να αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του. Μία απλή εξήγηση είναι ότι ο Kipchoge απλά ηττήθηκε στη Βοστώνη, επειδή είναι… άνθρωπος. Όμως τι άλλο θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά;

Υποτίμησε την διαδρομή;

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του αγώνα, αλλά και νωρίτερα, ο Kipchoge είχε κάνει σαφές ότι δεν θα αντιμετώπισε τον αγώνα της Βοστώνης διαφορετικά από τους άλλους αγώνες, Major και μη. Δεν άλλαξε την προπόνησή του στην Κένυα για να είναι έτοιμος για τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της Βοστώνης, συνεχίζοντας το κανονικό του πρόγραμμα στους λόφους κοντά στο Kaptagat.

Τι πήγε στραβά για τον Kipchoge στη Βοστώνη; runbeat.gr

Επίσης, δεν έτρεξε την διαδρομή της πόλης πριν την ημέρα του αγώνα, ενώ δεν ρώτησε κανέναν άλλο αθλητή για συμβουλές σχετικά με τον σημερινό αγώνα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του.

Ο Kipchoge ξεκίνησε πολύ δυνατά και… επιθετικά στον αγώνα κάνοντας τα πρώτα 5 χιλιόμετρα σε 14:17 λεπτά και οδηγώντας σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μισού του αγώνα, μέχρι που έχασε το προβάδισμά του, που σε συνδυασμό με τον εκνευρισμό του από την τακτική των άλλων δρομέων, δεν του επέτρεψαν να βρεθεί ξανά στις πρώτες θέσεις και έχασε την επαφή του με την κορυφή.

Κατά κάποιον τρόπο, η προσέγγιση του Kipchoge φαίνεται πως ήταν κάπως έτσι: «Είμαι ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος στην ιστορία, θα κάνω ακριβώς ότι κάνω κάθε φορά, και αυτό θα είναι επαρκές για να κερδίσω στη Βοστώνη». Από την μία, αυτή δεν είναι μία κακή προσέγγιση, με δεδομένο ότι μιλάμε για τον Eliud Kipchoge, αφού έχει κερδίσει τους περισσότερους μεγάλους αγώνες από κάθε άλλον αθλητή στην ιστορία, όμως ίσως στην Βοστώνη αυτό δεν δούλεψε.

 

Ο Κενυάτης έτρεξε με την τακτική του, είχε πέρασμα στον ημιμαραθώνιο σε 62:19 και πέρασμα στο δεύτερο μισό σε 67:04, ήταν σε μεγάλο μέρος στην πρώτη θέση του αγώνα, και εν τέλει έδειξε ότι δεν είχε κάτι άλλο να δώσει στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα.

Έφταιξε ο καιρός;

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο καιρός στην Βοστώνη την Δευτέρα ήταν αρκετά παρόμοιος με εκείνον στην τελευταία του ήττα. Ο Kipchoge είχε ηττηθεί στον μαραθώνιο του Λονδίνου το 2020, με την θερμοκρασία να είναι σχεδόν ίδια με εκείνη στη Βοστώνη χθες, με το κρύο να επηρεάζει τις προσπάθειες όλων των αθλητών.

Επίσης, ο καιρός στη Βοστώνη ήταν και βροχερός, όχι βέβαια όπως στο Λονδίνο το 2020. Ο Kipchoge έχει κερδίσει ξανά σε συνθήκες βροχής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο και το 2017 στο Βερολίνο, αλλά με αρκετά λιγότερο κρύο σε σχέση με τον αγώνα των ΗΠΑ.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει στην τακτική του ο Kipchoge;

Μία πιθανότατα καλύτερη τακτική για τον αγώνα της Βοστώνης θα ήταν μία αντίστοιχη με εκείνη στους μαραθωνίους των Ολυμπιακών Αγώνων, εκεί όπου έχει κερδίσει δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια. Ο Κενυάτης είχε πάει πιο συντηρητικά στο πρώτο μισό του αγώνα με 65:55 στο Ρίο και 65:13 στο Σαπόρο, κάνοντας την επίθεσή του στο τέλος του αγώνα.

 

Στους δύο αυτούς αγώνες ο Kipchoge δεν ήταν μόνος μπροστά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν βρισκόταν ούτε σε ρόλο «λαγού», ούτε στον ρόλο ενός αθλητή που μπλοκάρει τον αέρα για τους πίσω του. Όπως άλλωστε έχουμε δει και στις δύο προσπάθειες του Kipchoge για sub-2:00 μαραθωνίους, ο αέρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίδοση ενός αθλητή. Ο νικητής της Βοστώνης, Evans Chebet, είχε καλύτερη τακτική σε αυτό το κομμάτι καταφέρνοντας να «γλιτώσει» ενέργεια ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα.

Ίσως απλά δεν του… πήγε ο αγώνας

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, μία ήττα για τον Eliud Kipchoge δείχνει ότι είναι ένας ακόμα άνθρωπος και πως δεν μπορεί να πηγαίνουν όλα τέλεια. Μπορεί απλά να μην ήταν η μέρα του, μπορεί απλά να μην είναι «φτιαγμένος» για μία διαδρομή σαν εκείνη της Βοστώνης. Μία κακή μέρα μπορεί να συμβεί σε όλους τους μαραθωνοδρόμους.