Το Εθνικό ρεκόρ της Gebrzihair δεν θα αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία λόγω του πάχους σόλας των παπουτσιών της

 Runbeat Team   15:00 07-04-2022  

Το Εθνικό ρεκόρ της Gebrzihair δεν θα αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία λόγω του πάχους σόλας των παπουτσιών της


H Girmawit Gebrzihair σημείωσε νέο ρεκόρ Αιθιοπίας στα 10.000 μέτρα στο πρωτάθλημα στίβου της χώρας της που έγινε στα τέλη Μαρτίου, σημειώνοντας χρόνο 31:21.5 και βελτιώνοντας τον χρόνο της Letesenbet Gidey.

 

Όπως φαίνεται όμως, τα παπούτσια τα οποία χρησιμοποίησε θα εμποδίσουν την Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου από το να αναγνωρίσει το συγκεκριμένο ρεκόρ της. Πιο συγκεκριμένα, η Gebrzihair χρησιμοποίησε τα παπούτσια ZoomX Vaporfly της Nike, τα οποία έχουν πάχος σόλας στα 40 χιλιοστά.

Με μία ματιά στους επίσημους κανονισμούς από την ιστοσελίδα της World Athletics, που θα ισχύουν έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, η αθλήτρια χρησιμοποίησε παπούτσι με πιο παχιά σόλα από το επιτρεπτό όριο, καθώς η ομοσπονδία επιτρέπει παπούτσια με μέγιστο πάχος σόλας 25 χιλιοστά στα αγωνίσματα των 800 μέτρων και άνω.





Τα 40 χιλιοστά που χρησιμοποίησε η Girmawit Gebrzihair είναι ιδανικό μέγεθος για τους αγώνες βάδην, κάτι το οποίο σημαίνει πως το ρεκόρ της είναι πολύ δύσκολο να καταχωρηθεί επίσημα από την ομοσπονδία.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα παπούτσια που δεν έχουν spikes μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον στίβο, αλλά είναι δύσκολο, καθώς συνήθως τα road running παπούτσια έχουν πάχος σόλας 30 ή 40 χιλιοστά, δηλαδή πάνω από το επιτρεπτό όριο.