To μήνυμα της Σοφίας Σακοράφα για την Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών

 Runbeat Team   19:02 25-11-2021  

To μήνυμα της Σοφίας Σακοράφα για την Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών


Σημαντική ημέρα η σημερινή, καθώς η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα έστειλε το δικό της μήνυμα κατά της βίας, μέσω της ιστοσελίδας Sport24.

Διαβάστε όλα όσα αναφέρει:

«Η 25η Νοεμβρίου ορίστηκε ως “Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών”. Οι τίτλοι είναι καμιά φορά περισσότερο αισιόδοξοι από όσο επιτρέπει η πραγματικότητα, ίσως και ουτοπικοί. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε για εξάλειψη! Ας αρκεστούμε στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, ας προσπαθήσουμε για την κατά το δυνατόν μείωσή του.

 

Ας σταθούμε και στο τι σημαίνει “παγκόσμια” ημέρα. Δεν είναι ίδια η βία που υφίσταται μία γυναίκα στη Δύση σε σχέση π.χ. με την Άπω Ανατολή, την Αφρική ή στις μουσουλμανικές χώρες. Οι κοινός παρονομαστής είναι, πάντως, η ίδια η θέση της γυναίκας στην κάθε κοινωνία, με τις ιδιαιτερότητές της. Και ο βασικός προβληματικός παράγοντας είναι τα πρότυπα των συμπεριφορών των δύο φύλων και ιδίως η πατριαρχική νοοτροπία.

Για την καταπολέμηση, λοιπόν, αυτού του φαινομένου, εκεί πρέπει να χτυπηθεί το “κακό”: στις κοινωνικές αντιλήψεις, στα πρότυπα που προσλαμβάνουν οι μικρές ηλικίες, τόσο των αγοριών, ιδίως αυτών, όσο και κοριτσιών. Αυτό που πρέπει, όμως, πάντα να υπάρχει είναι η κοινωνική συνοχή, η αλληλεγγύη και η διαρκής επαγρύπνηση.

Ας έχουμε όλοι το νου μας, κάθε μέρα, και, όσο περνάει από το χέρι μας, να μην επιτρέπουμε δίπλα μας τέτοιες συμπεριφορές. Εκτός από την αναγκαία ενεργοποίηση των θεσμών, έχει και η ίδια η κοινωνία την υποχρέωση να προστατεύσει τα θύματα και υποψήφια θύματα της βίας κατά των γυναικών».

Πηγή: Sport24.gr