Το Σάββατο (07/05) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000 μ. – Οι δρομείς που αναμένεται να ξεχωρίσουν

 Runbeat Team   15:29 06-05-2022  

Το Σάββατο (07/05) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000 μ. – Οι δρομείς που αναμένεται να ξεχωρίσουν


Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000μ. θα γίνει στο Αθλητικό Κέντρο Καμαρίτσας στη Λαμία το Σάββατο (07/05) με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων αθλητών και αθλητριών των αγωνισμάτων και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Οι δρομείς που αναμένεται να ξεχωρίσουν

Στους Άνδρες ξεχωρίζει ο περσινός νικητής στην απόσταση Μάριος Αναγνώστου (Αναγέννηση Λαμίας), ο οποίος είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θα επιδιώξει να βελτιώσει το ατομικό του 29.36.64 από τη διοργάνωση του 2019. Σε αυτό θα τον βοηθήσει και ο συναγωνισμός με τον Μάρκο Γκούρλια (Παναξιακός ΑΟ), που επίσης είναι καλά. Με ενδιαφέρον αναμένεται στην ίδια κούρσα η συμμετοχή τόσο του Δημήτρη Τσάκαλου (ΓΣ Αμαρουσίου) όσο και του Κώστα Σταμούλη (ΓΑΣ Αγρινίου).





Δίχως το μεγάλο φαβορί θα γίνει ο αγώνας των γυναικών με τις Ειρήνη Τσουπάκη (ΓΣ Αμαρουσίου), Ισμήνη Παναγιωτοπούλου (ΟΚΑ Καβάλας), Καλλιόπη Σκαρπέτη (ΠΓΣ), Ρία - Ειρήνη Μιχαλά (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας). 

Οι αγώνες θα μεταδοθούν σε Livestreaming μετάδοση στο κανάλι του ΣΕΓΑΣ στο Youtube.

Το πρόγραμμα

18:30 10.000 μ. Ανδρών & Κ23 Ανδρών Α΄ Τελική Σειρά

19:15 10.000 μ. Γυναικών & Κ23 Γυναικών Β΄ Τελική Σειρά

20:00 10.000 μ. Ανδρών & Κ23 Ανδρών Β΄ Τελική Σειρά

 

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ για τα παπούτσια

Ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση για να ενημερώσει σχετικά με τον έλεγχο των παπουτσιών:

Εν όψει της διεξαγωγής του αγωνίσματος των 10.000μ., για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Α-Γ & Κ23, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Στις διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ εφαρμόζονται οι Διεθνείς Κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics). Ως εκ τούτου εφαρμόζεται το Άρθρο 5 των Τεχνικών Κανονισμών καθώς και οι εκάστοτε τροποποιήσεις του.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στον έλεγχο εγκυρότητας χρήσης των παπουτσιών, με τα οποία αγωνίζονται οι αθλητές των δρομικών αγωνισμάτων εντός και εκτός Σταδίου.

Τι αφορά και πώς γίνεται ο έλεγχος

Σύμφωνα με Άρθρο 5 (5.3, 5.4, 5.5, 5.6) των Τεχνικών Κανόνων (βλ σύνδεσμο C2.1 Technical Rules & C2.1A – Athletics Shoe Regulations (effective from 01 January 2022)), ελέγχεται ο αριθμός των καρφιών σε παπούτσια spikes (όχι περισσότερα από 11) καθώς και το μήκος τους (όχι μακρύτερα από 9mm). Ελέγχεται επίσης το πάχος της σόλας του παπουτσιού σε δύο σημεία, είτε πρόκειται για spikes είτε πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο τύπο αγωνιστικού παπουτσιού.

 

Τόσο για τα δρομικά αγωνίσματα εντός όσο και για εκείνα εκτός σταδίου, ο έλεγχος θα διενεργείται στην Αίθουσα Κλήσης, πριν οι αθλητές αγωνιστούν. Επισημαίνουμε ότι εις το εξής θα ελέγχεται και η εφαρμογή του νέου κανονισμού, αν δηλαδή ο αγωνιζόμενος αθλητής αγωνίζεται όντως με το μοντέλο που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε ή κάποιο άλλο.

Τί πρέπει να γίνει

Παρά τις δυσκολίες εφαρμογής του νέου κανόνα, με τον οποίο θα πρέπει άμεσα ΟΛΟΙ (αθλητές, σωματεία, κριτές, διοργάνωση) να εξοικειωθούμε, κρίσιμο είναι το ζήτημα της σωστής ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων.

Για αυτό το λόγο παρακαλούμε και προτρέπουμε όλα τα σωματεία και τους αθλητές να προβούν στις ακόλουθες χρήσιμες και ουσιώδεις ενέργειες:

1. Να ενημερωθούν άμεσα για το θέμα από τους σχετικούς συνδέσμους που παρατίθενται στο παρόν κείμενο.

2. Να διαβάζουν με προσοχή τη σχετική οδηγία που περιλαμβάνεται στις προκηρύξεις διεξαγωγής των διοργανώσεων.

3. Για τη διευκόλυνση των αθλητών η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ολόκληρες λίστες με τα επιτρεπόμενα και μη επιτρεπόμενα μοντέλα (spikes και άλλα) που κυκλοφορούν στην αγορά (βλ. σύνδεσμο https://www.worldathletics.org/about-iaaf/documents/technical-information).

 

4. Προτρέπουμε σωματεία και αθλητές να συμβουλεύονται την παραπάνω επικαιροποιημένη λίστα μοντέλων ΠΡΙΝ προβούν σε αγορά αγωνιστικών παπουτσιών.

5. Συμβουλεύουμε τους αθλητές που πρόκειται να αγωνιστούν και διατηρούν αμφιβολία ως προς την εγκυρότητα χρήσης των αγωνιστικών τους παπουτσιών, προπάντων για μη spikes, να προσέρχονται στην Αίθουσα Κλήσης έχοντας προνοήσει και για άλλη εναλλακτική και αποδεκτή λύση.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την άμεση ανταπόκρισή σας.