Το σύνδρομο Long Covid βάζει πρόωρο τέλος σε αθλητικές καριέρες!

 Runbeat Team   17:03 18-11-2022  

Το σύνδρομο Long Covid βάζει πρόωρο τέλος σε αθλητικές καριέρες!


Το σύνδρομο Long Covid είναι ένα σύνδρομο που προέρχεται από τον κορωνοϊό και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως έχουμε δει και σε παλαιότερο άρθρο μας, Long covid χαρακτηρίζεται η πιο «βαριά» νόσηση από κορωνοϊό, με τα άτομα που έχουν προβληθεί να εμφανίζουν συμπτώματα εβδομάδες ή μήνες μετά τη νόσηση.

Παρότι η επιστροφή στο τρέξιμο και γενικότερα στον αθλητισμό είναι υπό συνθήκες εφικτή, έστω και σταδιακά, το Long Covid μπορεί να βάλει οριστικό «τέλος» σε καριέρες επαγγελματιών αθλητών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα.

 

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης (2015, 2017) στα 800μ., Selina Rutz-Büchel, η οποία ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τον στίβο λόγω της νόσησής της με το σύνδρομο Long Covid. Μόλις στα 31 της, η Ελβετίδα με ατομικό ρεκόρ 1:57:95 στα 800μ. αποφάσισε να… κρεμάσει τα spikes της καθώς νόσησε με κορωνοϊό τον Απρίλιο του 2021 και ουσιαστικά δεν επανήλθε ποτέ.

Η ταλαντούχα αθλήτρια τονίζει με δήλωση μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ότι η υγεία της έχει περιοριστεί κατά πολύ από τον Απρίλιο του 2021, αφού νιώθει συνεχή κούραση, δεν μπορεί να αποδώσει όπως θέλει στις προπονήσεις, ενώ έχει μείνει και «μακριά» από τον καλό της εαυτό, με βάση τις επιδόσεις της.

Επίσης, την άνοιξη του 2022 έγινε μητέρα και έκτοτε έχει προσπαθήσει εκτενώς να επιστρέψει στον καλό, αθλητικό της εαυτό, δίχως να τα καταφέρει. Το Long Covid μπορεί να επηρεάσει ή ακόμα και να «τελειώσει» καριέρες, και η Selina Rutz-Büchel είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Το σύνδρομο Long Covid βάζει πρόωρο τέλος σε αθλητικές καριέρες! runbeat.gr