Τόκιο 2020: Χωρίς τον Μπολτ μετά από 4 Ολυμπιάδες!

 Runbeat Team   9:45 01-03-2021  

Τόκιο 2020: Χωρίς τον Μπολτ μετά από 4 Ολυμπιάδες!


Οι δρομείς που θα τρέξουν το καλοκαίρι στο Τόκιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έχουν να καλύψουν ένα τεράστιο κενό, αυτό του Γιουσέιν Μπολτ. Όπως γνωρίζουμε, ο Τζαμαϊκανός θρύλος έχει αποσυρθεί από το 2017, έχοντας γράψει τη δική του ιστορία στα 100, 200 και 4x100 μέτρα, αλλά και ειδικότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τελευταία διοργάνωση στην οποία δεν είχε πάρει μέρος ο 34χρονος πλέον Μπολτ, είναι εκείνη του μακρινού πλέον 2000, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, όταν και ήταν 14 χρονών.

Ο Γιουσέιν Μπολτ εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα μας, κάνοντας το ντεμπούτο του σε αγώνα 200 μέτρων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας το 2004. Ο Μπολτ ήταν τότε 18 ετών και προερχόταν από ένα τρομερό 19.93 στο παγκόσμιο εφήβων. Δυστυχώς γι’ αυτόν βέβαια, ένας τραυματισμός στο γόνατο δεν τον άφησε να αποδώσει όπως θα ήθελε και αποκλείστηκε στον προκριματικό αγώνα οριακά με 21.03.

Το… σόου του πανύψηλου δρομέα στη διοργάνωση ξεκίνησε το 2008. Ο Μπολτ πήγε στο Πεκίνο ως ο γρηγορότερος άνθρωπος του κόσμου ήδη από το 2007 και κατάφερε να κάνει το «triple» στα αγωνίσματα που πήρε μέρος. Πιο συγκεκριμένα, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100, 200 και 4x100 μέτρα, κατακτώντας προφανώς το χρυσό μετάλλιο. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν και η άνεση με την οποία κέρδισε στον αγώνα των 100 μέτρων, αφού ναι μεν τερμάτισε με χρόνο 9,69 (καταρρίπτοντας το δικό του 9,72), αφού προς το τέλος της κούρσας έδειξε να μειώνει ταχύτητα για να πανηγυρίσει την τεράστια νίκη και διαφορά του από τους αντιπάλους του.

Η επιτυχία βέβαια δεν έμεινε εκεί, αφού το άστρο του Τζαμαϊκανού «έλαμψε» και στο Λονδίνο το 2012. Εκεί, κατάφερε να κάνει ακόμα ένα «triple», να πάρει δηλαδή τρία χρυσά μετάλλια, καταρρίπτοντας αυτή τη φορά το δικό του Ολυμπιακό ρεκόρ στα 100 μέτρα (9,63), ενώ κατάφερε να ξεπεράσει και τον συμπατριώτη του Γιόχαν Μπλέικ, που τον είχε κερδίσει στο Πρωτάθλημα της Τζαμάικα νωρίτερα το 2012 (100 μ. και 200 μ.). Ο Μπολτ το 2012 στο Λονδίνο έγινε επίσης ο πρώτος δρομέας μετά τον Καρλ Λιούις που καταφέρνει να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο του στα 100 μέτρα, με τον Αμερικανό θρυλικό δρομέα να το έχει καταφέρει το 1988.

Αφού συνέχισε να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και να κατακτά μετάλλια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ο Γιουσέιν Μπολτ έφτασε στο Ρίο της Βραζιλίας με σκοπό να κάνει το «triple–triple», δηλαδή να καταφέρει να πάρει 9 συνεχόμενα μετάλλια σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνιζόμενος σε τρία αθλήματα κάθε φορά, με λίγα λόγια, να κάνει το απόλυτο χρυσών μεταλλίων για 12 χρόνια στη σειρά. Παρότι δεν έδειχνε να βρίσκεται στα καλύτερά του, ο ρέκορντμαν από το Τρελόνι πήγε στη χώρα της Σάμπα, τα πήρε όλα και… έφυγε. Το 2016 ήταν και η τελευταία φορά που τον είδαμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού, όπως προαναφέραμε, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2018, σε ηλικία 32 ετών.

Τα 9 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγιναν 8 τελικά, αφού ο συμπαίκτης του Μπολτ στη σκυταλοδρομία του 2008 στην Κίνα, Νέστορ Κάρτερ πιάστηκε θετικός σε αναβολική ουσία, αναγκάζοντας όλη την ομάδα της Τζαμάικα που κατέκτησε το χρυσό, να επιστρέψει τα μετάλλιά της. 

Σίγουρα λοιπόν ένας αθλητής με τόσο μεγάλη ιστορία τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα λείψει από τη διοργάνωση φέτος, αλλά και στο μέλλον, μέχρι να βρεθεί ο… επόμενος Μπολτ. Όπως βέβαια έχει δηλώσει ο ίδιος στην Marca, η «άφιξη» του επόμενου Μπολτ θα αργήσει, αφού είχε πει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι κανείς δεν θα φτάσει τα ρεκόρ μου (σύντομα). Δεν νομίζω ότι κάποιος είναι κοντά στα ρεκόρ μου προς το παρόν. Το επίπεδο που είχα και με οδήγησε στα ρεκόρ μου ήταν πολύ ψηλά και χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να τα καταφέρω. Τα φυσικά μου χαρακτηριστικά, όπως το γεγονός ότι είμαι ψηλός, πραγματικά βοήθησαν. Νομίζω ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου κάποιος φτάσει εκεί».

Ο πλέον «GOAT» των 100, 200 μέτρων και της σκυταλοδρομίας 4x100 έχει δοκιμάσει πολλά πράγματα από όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τους στίβους. Ο Γιουσέιν Μπολτ προσπάθησε να γίνει ποδοσφαιριστής, έχει ασχοληθεί με διάφορες επιχειρήσεις, ενώ θέλει να δοκιμαστεί και στον χώρο της μουσικής. Όπως και να’ χει, ο Μπολτ πρόκειται να παραμείνει στην κορυφή έως ότου βρεθεί ο «διάδοχός» του.