Τρέξε όπως ο Λιονέλ Μέσι και δε θα χάσεις

 Runbeat Team   10:01 25-12-2022  

Τρέξε όπως ο Λιονέλ Μέσι και δε θα χάσεις


Ο Λιονέλ Μέσι μετά την κατάκτηση και του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι το πρόσωπο των ημερών και όχι άδικα. Δεν υπάρχει τίτλος που να μην έχει κατακτήσει και από ορισμένους θεωρείται ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Θα πείτε τώρα τι σχέση έχει ο Μέσι με το τρέξιμο. Θεωρητικά καμία, πρακτικά όμως ο τρόπος που αγωνίζεται ο Αργεντίνος άσσος μπορεί να διδάξει πολλά στους απανταχού δρομείς τους κόσμου.

Αρχικά μπορεί να πιστοποιήσει ότι όλα κερδίζονται μέσα από τη σκληρή δουλειά. Ο ίδιος το έχει δηλώσει άλλωστε στο παρελθόν ότι «πηγαίνω προπόνηση νωρίς το πρωί και μένω μέχρι αργά. Μου πήρε 17 χρόνια και 114 μέρες για να μπορέσω να αγωνιστώ στο επίπεδο που ήθελα».

 

Ο Μέσι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο ποδόσφαιρο το 2004 και έπαιξε στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006. Το Κύπελλο του 2022 ήταν το τέταρτο για την Αργεντινή και η πρώτη φορά που το κατέκτησε. Ο Μέσι ξεκίνησε στα 5 του να παίζει στη Ροζάριο της Αργεντινής και εάν αναλογιστεί κανείς ότι τώρα είναι 35 ετών σημαίνει ότι έχει αφιερώσει τη ζωή του στο ποδόσφαιρο για τριάντα χρόνια!

Ακολουθεί το πλάνο του δρομέα που λέει ότι δουλεύοντας μέρα με τη μέρα μπορείς να διατηρηθείς σε υψηλό επίπεδο και να εξελιχθείς. Μόνο εάν βγεις για να τρέξεις έχεις πιθανότητες να βελτιώσεις την απόδοσή σου.

Παράλληλα ο Μέσι έχει κατακτήσει την τεχνική του αργού τρεξίματος. Όσο κι αν οι δρομείς μισούν την επιβράδυνση αυτό έχει αποτέλεσμα. Εάν δοκιμάσετε να τρέξετε στο 80% της προπόνησης σε ήπιο ρυθμό και το 20% σε πιο δυνατό θα διαπιστώσετε ότι σας βοηθά πολύ. Ο Μέσι στο μεγαλύτερο μέρος ενός αγώνα δεν τρέχει γρήγορα. Όταν θα χρειαστεί, όμως, είναι εξαιρετικά γρήγορος και αποτελεσματικός διατηρώντας δυνάμεις.

Ο δημοσιογράφος των New Yorker’s, Jody Rosen, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η… κλίση του στο περπάτημα δεν είναι σύμπτωμα νωθρότητας ή δικαιώματος. Είναι μια πρακτική που αποκαλύπτει την υπέρτατη ποδοσφαιρική ευφυΐα και αποτελεί τον βασικό λόγο που έχει ενέργεια όταν πρέπει».

Τρέξε όπως ο Λιονέλ Μέσι και δε θα χάσεις runbeat.gr

Το αργό τρέξιμο τις περισσότερες φορές βοηθά το δρομέα να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση και να κάνει χιλιόμετρα χωρίς να σπαταλάει ενέργεια ή να συσσωρεύει μεγάλο βάρος στο σώμα του. Έτσι, όταν θα χρειαστεί να τρέξει γρήγορα, σε προπονήσεις ταχύτητας και την ημέρα του αγώνα, το σώμα θα έχει την ενέργεια να προσπαθήσει σκληρά.

Είναι γνωστό ότι ο Μέσι διαγνώστηκε με διαταραχή της αυξητικής ορμόνης (GHD) όταν ήταν 11 ετών. Το GHD αντιμετωπίζεται με καθημερινές ενέσεις αυξητικής ορμόνης (hGH) και η οικογένεια του Μέσι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά σ’ αυτή τη θεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ μικρός κατάφερε μέσα από τη δουλειά να ξεχωρίσει «αναγκάζοντας» την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, την La Masia, να ενδιαφερθεί γι’ αυτόν και τελικά να καλύψει τις ιατρικές του εξετάσεις και την αγωγή του. Και μπορεί ο Μέσι να μην είναι ο πιο ψηλός παίκτης στο γήπεδο, όμως χρησιμοποιεί το χαμηλό κέντρο βάρος του σώματός του προς όφελός του.

Όλοι οι δρομείς, νέοι ή έμπειροι, φανατικοί του τρεξίματος στο δρόμο ή του ορεινού τρεξίματος, πρέπει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις για να γίνουν οι καλύτεροι δρομείς που μπορούν να γίνουν. Η ψυχική δύναμη και η ανθεκτικότητα αναπτύσσονται όταν αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο τα εμπόδια μαθαίνοντας να τα ξεπερνούμε…