Όλα έτοιμα για τον συμβολικό αγώνα «5Hours» που θα διεξαχθεί 10/9 στα Ιωάννινα

 Runbeat Team   16:37 26-08-2022  

Όλα έτοιμα για τον συμβολικό αγώνα «5Hours» που θα διεξαχθεί 10/9 στα Ιωάννινα


Λίγο παραπάνω από 10 ημέρες έχουν μείνει για τη διεξαγωγή του συμβολικού αγώνα «5Hours» που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου. Ο αγώνας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη, στις 10/09 και ώρα 07:00 στα Ιωάννινα. Έχει απόσταση 53χλμ και κινείται εξ ολοκλήρου σε άσφαλτο σε 1.100μ. θετικής υψομετρικής.

 

Η εκκίνηση θα δοθεί από την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στις 7π.μ. με τη διαδρομή να καταλήγει στο χωριό Άγναντα, τον τόπο που μεγάλωσε και προπονήθηκε ο Ερμής Θεοφάνης Θεοχαρόπουλος και που ο πατέρας του, Γιάννης Θεοχαρόπουλος δραστηριοποιήθηκε στο κομμάτι του ορεινού τουρισμού.

Η διαδρομή του αγώνα – ή σωστότερα, της εκδήλωσης –συναντά τα παρακάτω χωριά: Ελληνικό, Λάζαινα, Φορτόσι, Καλέντζι, Πηγάδια, Μονολίθι, Γέφυρα Πλάκας και για το τέλος, η Άγναντα. Οι σταθμοί τροφοδοσίας θα είναι 10 σε αριθμό, και οι αθλητές πρόκειται να τους προσεγγίζουν ανά 5 χιλιόμετρα.

Η έμπνευση πίσω από τον αγώνα είναι ιδιαίτερα συγκινητικός και σημαντικός, όπως και ο σκοπός του.

Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει:

«Η όλη διοργάνωση, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως μόνο τυχαία δεν ονομάστηκε έτσι. “5Hours”, 5 ώρες δηλαδή. Τόσες ώρες χρειάστηκε το διασωστικό μέσο (ελικόπτερο) μετά την επείγουσα κλήση, για να μεταβεί στο σημείο του δυστυχήματος. Το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλο, έναν 22χρονου διακεκριμένο αθλητή του ορειβατικού σκι.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Στις 30 Ιανουαρίου του 2022 σε μια τυπική προπόνηση στα Τζουμέρκα παρέα με τον πατέρα του, ο Θεοφάνης Ερμής βρέθηκε να γλιστράει σε μια κάθετη χαράδρα πολλών μέτρων, με την πτώση να του προκαλεί βαρύτατους τραυματισμούς στα άκρα του. Μετά από μια τέτοια πτώση θα περίμενε κανείς ότι το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο, όμως ο θώρακας και το κρανίο του Θεοφάνη Ερμή ήταν άθικτα, με τον ίδιο να είναι σε θέση να επικοινωνεί με τον πατέρα του.

Ο πατέρας του Θεοφάνη Ερμή, ο κ. Γιάννης Θεοχαρόπουλος επικοινώνησε άμεσα και κάλεσε βοήθεια διευκρινίζοντας ότι είναι απαραίτητη η από αέρος διακομιδή του γιου του το συντομότερο δυνατόν. Για άγνωστους λόγους, το ελικόπτερο κατέφθασε με καθυστέρηση 5 ωρών, όταν ο άτυχος αθλητής είχε ήδη χάσει πολύ αίμα υποβασταζόμενος από τον πατέρα του. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν το ελικόπτερο κατέφθανε έγκαιρα, η ιστορία αυτή θα είχε μια εντελώς διαφορετική τροπή.

Virtual Race

Όσοι αθλητές το επιθυμούν, το χρονικό διάστημα πριν από τον αγώνα μπορούν να τρέξουν οι ίδιοι, μόνοι τους ή με παρέα, έναν εικονικό αγώνα Virtual Race διάρκειας 5 ωρών με σκοπό τη συλλογή όσων περισσότερων χιλιομέτρων είναι εφικτό για τους ίδιους. Οι 22 πρώτοι σε αυτό το εγχείρημα (22, όσα και τα χρόνια του αδικοχαμένου Ερμή), θα λάβουν τιμητικά μια θέση στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, καθώς θα τους προσφερθεί επίσης η δωρεάν δυνατότητα διαμονής στον τόπο του αγώνα.

Σκυτάλη

Λόγω του χιλιομετρικού όγκου που η διοργάνωση αυτή ενσωματώνει, δίνεται από τη διοργάνωση η δυνατότητα ομαδικής συμμετοχής στον αγώνα με τη μορφή σκυτάλης. Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή στον αγώνα ως μέλος κάποιας σκυτάλης με την ομάδα μας, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας στα στοιχεία που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Πληροφορίες για τον αγώνα

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τα παραπάνω, καθώς και για οτιδήποτε περαιτέρω, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβούν στην επίσημη σελίδα του αγώνα, στον σύνδεσμο https://5hours.gr/ . Εκεί, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να ενημερωθείτε, καθώς μπορείτε επίσης να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας με άμεσο τρόπο προς τη διοργάνωση και να επικοινωνήσετε.

Σκοπός της εκδήλωσης

Η διοργάνωση του αγώνα έχει σαν αποκλειστικό σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο σημαντικότατο ζήτημα που ανέκυψε έπειτα από το δυστύχημα του Θεοφάνη Ερμή. Το μήνυμα οφείλει να διαδοθεί και να περάσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας, και παράλληλα να δράσουμε μαζικά και αποφασιστικά απαιτώντας τα αυτονόητα. Συμμετέχετε κι εσείς, υποστηρίξτε με κάθε τρόπο το όραμα του Γιάννη Θεοχαρόπουλου, ώστε να εξασφαλίσει η χώρα μας – ως τουριστικός προορισμός και όχι μόνο – την άμεση κινητοποίηση σε κάθε επείγον περιστατικό. Γίνετε μέλη στην τεράστια ομάδα στο Facebook στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/groups/1405066526612549/ .

H DRC Athens αρωγός στην προσπάθεια

Αφού λοιπόν το 1ο, μικρό βήμα για να υποστηρίξουμε τον σκοπό αυτόν είναι η εγγραφή μας στο Facebook Group, το επόμενο βήμα οφείλει να γίνει πιο έμπρακτο, πιο χειροπιαστό. Η ομάδα μας θα συμμετέχει στον συμβολικό αυτόν αγώνα τόσο με αθλητές που θα δώσουν το φυσικό παρών, όσο και με κάθε δυνατό επικοινωνιακό μέσο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Δηλώνουμε υπερήφανοι υποστηρικτές στην προσπάθεια του κ. Γιάννη Θεοχαρόπουλου να διαδώσει ένα σκοπό μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους. Ένα σκοπό που μας αφορά όλους, τον εκσυγχρονισμό των διασωστικών μέσων και την συνολική αναβάθμιση του δικτύου διάσωσης στους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Η εναέρια διάσωση ας είναι το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια για ένα συνολικό αποτέλεσμα που θα καταστήσει τη χώρα μας έναν πιο ασφαλή προορισμό για ορεινό τουρισμό. Φυσικά, όλα αυτά θα συμβάλλουν καθοριστικά στο να μην ξαναχαθεί άδικα ούτε μια ζωή. Το ζήτημα αφορά κάθε έναν από εμάς, και οφείλουμε να μην επαναπαυτούμε.

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την προπόνηση ή την εξόρμησή σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση [email protected]».