Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον 9ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας

 Runbeat Team   15:03 11-09-2021  

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον 9ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας


Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του δρομικού αθλητισμού, τη διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου Αθήνας, ο οποίος θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Συντάγματος και θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Τέσσερις χιλιάδες δρομείς, μοιρασμένοι σε γκρουπ των 500 και έχοντας συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης ο καθένας από αυτούς, θα λάβουν μέρος στο σημαντικότερο αγώνα δρόμου που διεξάγεται στην Ελλάδα μετά τα συνεχόμενα Lock Down και τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας του Covid19.

Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη επί της Λεωφόρου Αμαλίας, ενώ και ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο σημείο όπως και οι απονομές.

Το πρώτο γκρουπ θα ξεκινήσει στις 7:25π.μ. και θα αφορά τα χειρήλατα ΑμεΑ (αγώνας επίδειξης).

Στις 7:30π.μ. θα δοθεί και επίσημα η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου Δρόμου επί της Λεωφόρου Αμαλίας (μπροστά στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη) με κατεύθυνση την οδό Πανεπιστημίου. Θα ακολουθήσουν άλλα επτά γκρουπ σε μία εκκίνηση κατά κύματα που υιοθετείται προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Πιο αναλυτικά, οι εκκινήσεις θα δοθούν ως εξής:

1ο γκρουπ:  7:30-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ & διακεκριμένοι αθλητές& οι 500 καλύτερες επιδόσεις

2ο γκρουπ:  7:33- οι επόμενες 500 επιδόσεις

3ο γκρουπ:  7:36-οι επόμενες 500 επιδόσεις 

4ο γκρουπ:  7:39-οι επόμενες 500 επιδόσεις

5ο γκρουπ:  7:42-οι επόμενες 500 επιδόσεις

6ο γκρουπ:  7:45-οι επόμενες 500 επιδόσεις

7ο γκρουπ:  7:48-οι επόμενες 500 επιδόσεις και εγγραφές χωρίς επίδοση

8ο γκρουπ:  7:51-οι επόμενες 500 επιδόσεις και εγγραφές χωρίς επίδοση

Επισημαίνεται από τους διοργανωτές ότι η είσοδος και η εκκίνηση του αγώνα από άλλο block από εκείνο που έχει ορισθεί να ξεκινήσει ο δρομέας επιφέρει ακύρωσή του και διαγραφή της επίδοσής του από τα αποτελέσματα του αγώνα.

Οι συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου

Για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα αγωνιστούν πολλοί σπουδαίοι δρομείς. Ξεχωρίζει στους άνδρες η συμμετοχή του Παναγιώτη Καραΐσκου, ο οποίος έχει και το ρεκόρ αγώνων. Βασικοί αντίπαλοί του είναι ο νικητής του 2017, Γιάννης Ζερβάκης (ΑΟ Τρίτων Χαλκίδας), ο έμπειρος Δήμος Μαγγίνας (ΑΟ Μυκόνου), ο Γιώργος Τάσσης (ΓΣ Σπαρτιατικός) και ο Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός). Στον αγώνα έχει δηλωθεί και ο Αναστάσιος Παπούλιας (Παναθηναϊκός Α.Ο.), ο οποίος είχε μια πολύ καλή σεζόν στις αποστάσεις και θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στον Ημιμαραθώνιο.

Στις γυναίκες από την άλλη μεγάλες απούσες θα είναι οι νικήτριες των δύο τελευταίων διοργανώσεων, του 2018 η Ελευθερία Πετρουλάκη και του 2019 η Στεφανία Λεοντιάδου.

Από τις συμμετέχουσες ξεχωρίζουν η Κατερίνα Ασημακοπούλου και η Μοσχούλα Μανούσου. Επίσης στα «δυνατά» ονόματα ανήκουν οι Ειρήνη- Ρία Μιχαλά (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) και Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός).

Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου

Ακολουθεί τις οδούς: Εκκίνηση: Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη (ΜΑΣ), Αμαλίας - Πανεπιστημίου – Aιόλου (αριστερά) – Σταδίου (αριστερά) – Πλατεία Συντάγματος – Αμαλίας (δεξιά) – Κόμβος Αμαλίας/Όλγας – πέρασμα στο ανοδικό ρεύμα της Αμαλίας (πλευρά Πύλης Αδριανού) – Αθ. Διάκου (αριστερά εσωτερικά) - Κόμβος Καλιρρόης/Βουλιαγμένης/Αρδηττού – Αρδηττού (αριστερά εσωτερικά) - Κόμβος Όλγας/Βασ. Κωνσταντίνου – συνέχεια ευθεία στη Βασ. Κωνσταντίνου (εσωτερική πλευρά Φωκιανού) – πέρασμα δεξιά στο ανοδικό ρεύμα της Βασ.Κωνσταντίνου στην Ερατοσθένους – Λ. Βασ. Σοφίας (εξωτερικά) – Μεσογείων (δεξιά) – Φειδιππίδου (αριστερά) – Κόμβος Βασ. Σοφίας/Κηφισίας/Αλεξάνδρας – Αλεξάνδρας (δεξιά εξωτερικά) – Κόμβος Αλεξάνδρας/Πατησίων – Πατησίων (δεξιά, πλευρά Κυψέλης) – αναστροφή στην Κεφαλληνίας – Πατησίων (πλευρά Σεπολίων) – Μάρνης (δεξιά) – 3ης Σεπτεμβρίου (αριστερά) – Ομόνοια – Πανεπιστημίου (αριστερά) - Πατησίων (αριστερά προς Πατήσια, αντίθετα στην κυκλοφορία) – πέρασμα στο ρεύμα προς Πατήσια (εσωτερικά) στη Χαλκοκονδύλη – Αλεξάνδρας (δεξιά, εσωτερικά στην Πλατεία Αιγύπτου) – Αλεξάνδρας (εσωτερικά, πλευρά Κέντρου) – Κόμβος Βασ. Σοφίας/Κηφισίας/Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ (δεξιά, στη μεσαία όδευση) – Βασ. Σοφίας (εσωτερικά, πλευρά Κέντρου) – Βασ. Κωνσταντίνου (εσωτερικά, πλευρά Κέντρου) – Βασ. Γεωργίου (δεξιά) – Ρηγίλλης (δεξιά) – Βασ. Σοφίας (αριστερά – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαλκοκονδύλη - Πατησίων (αριστερά) – Πανεπιστημίου (αριστερά) – Τερματισμός: Αμαλίας.

Στις 10:45π.μ. η εκκίνηση στα 5χλμ

Με τον τερματισμό των δρομέων του Ημιμαραθωνίου έχει προγραμματιστεί η έναρξη του αγώνα 5χλμ που επίσης έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα. Η εκκίνηση έχει οριστεί για τις 10:45π.μ. και θα τηρηθεί ακριβώς το ίδιο πρωτόκολλο με αυτό του Ημιμαραθωνίου. Οι δρομείς θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Συντάγματος (στο ύψος των οδών Όθωνος και Μητροπόλεως) με κατεύθυνση την οδό Φιλελλήνων. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Αμαλίας (μπροστά στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

Στον αγώνα των 5χλμ θα μετέχει και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς μαζί με μια μεγάλη ομάδα από στελέχη και υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σκοπός τους είναι να περάσουν ένα μήνυμα: ότι ακόμα και στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, ο αθλητισμός με οργάνωση και κανόνες μπορεί να επιβιώσει. Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα αφορά τον εμβολιασμό που δείχνει το δρόμο ώστε με ασφάλεια, υπευθυνότητα και γνώμονα το συλλογικό καλό, να γίνει η επιστροφή στις αγαπημένες του καθενός δραστηριότητες.

Η διαδρομή

Η διαδρομή των 5 χλμ ακολουθεί τις οδούς: Φιλελλήνων – Αμαλίας (δεξιά) - στο φανάρι της Βασ. Όλγας (αριστερά) - Βασ. Κων/νου (αριστερά) – Κόμβος Hilton (αριστερά) – Βασ. Σοφίας (στο ρεύμα ανόδου των αυτοκινήτων από Σύνταγμα προς Hilton) – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαριλάου Τρικούπη (αριστερά) – Πανεπιστημίου (αριστερά) - Αμαλίας με κατάληξη και τερματισμό επί της Λεωφ. Αμαλίας, μπροστά στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι στους δύο αγώνες θα λάβουν μέρος μόνο πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσαντες από τον Covid 19.

Τα νέα δεδομένα με τα αγωνιστικά παπούτσια

Να υπενθυμίσουμε ότι η διοργάνωση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανονισμούς της World Athletics 2020-2021, καθώς και το ΣΕΓΑΣ. Σύμφωνα με αυτούς υπάρχουν και συγκεκριμένες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά παπούτσια των αθλητών και αθλητριών.

Όλα τα αγωνιστικά παπούτσια πρέπει να είναι σύμφωνα με το Άρθρο 5 (TR5) των Τεχνικών Κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics), συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων της σόλας (μέγιστο πάχος σόλας ≤40mm) και του τακουνιού. Είναι ευθύνη των αθλητών να διασφαλίσουν ότι τα παπούτσια που θα χρησιμοποιηθούν στον αγώνα περιέχονται στην τρέχουσα λίστα των εγκεκριμένων μοντέλων παπουτσιών της World Athletics (https://www.worldathletics.org/about-iaaf/documents/technical-information) .

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το Άρθρο 5 (TR5) ή τη λίστα των εγκεκριμένων παπουτσιών, μπορεί να μην επιτραπεί σε αθλητή να αγωνιστεί ή να αποκλειστεί μετά τον αγώνα και η επίδοσή του στο αγώνισμα ή στα αγωνίσματα που συμμετείχε να ακυρωθεί.

Που θα πραγματοποιείται ο έλεγχος και τι θα αφορά

Ο έλεγχος των αγωνιστικών παπουτσιών θα πραγματοποιείται σε δύο (2) φάσεις:

1η φάση: κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών (registration center) το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 (βλέπε παρ. 10), όπου θα ελέγχονται και θα φωτογραφίζονται τα αγωνιστικά παπούτσια από τους υπεύθυνους Κριτές της διοργάνωσης.

2η φάση: κατά τον τερματισμό των αθλητών και αθλητριών του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος οι υπεύθυνοι Κριτές θα ελέγχουν αν ο αγωνιζόμενος αθλητής-τρια αγωνίσθηκε με το μοντέλο που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε στο Κέντρο Εγγραφών (registration center) ή κάποιο άλλο.

Ο έλεγχος των αγωνιστικών παπουτσιών θα αφορά τη μέτρηση του πάχους της σόλας του παπουτσιού σε δύο σημεία. Σε περίπτωση επίτευξης Παγκόσμιου ή Ευρωπαϊκού ή Πανελλήνιου ρεκόρ, ο αθλητής μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος, θα πρέπει να παραδίδει τα παπούτσια που χρησιμοποίησε στον αγώνα στους διοργανωτές, για περαιτέρω έλεγχο, εφ’ όσον αυτό απαιτείται.