Χ. Πιτσώλης: «Επιδιώκουμε μία θέση στο βάθρο - Αν έρθει η νίκη, καλοδεχούμενη»

 Runbeat Team   21:20 03-11-2023  

Χ. Πιτσώλης: «Επιδιώκουμε μία θέση στο βάθρο - Αν έρθει η νίκη, καλοδεχούμενη»


Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης επιστρέφει για πέμπτη φορά στην εκκίνηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και θα επιδιώξει να επαναλάβει τον περσινό του θρίαμβο στην επετειακή 40η κούρσα.

Ο Πιτσώλης στις 13 Νοεμβρίου του 2022 έκοψε πρώτος το νήμα μέσα στο Καλλιμάρμαρο σε χρόνο 2:23:44, μία στιγμή δικαίωσης για τον ιδρώτα που έχει ρίξει μέσα στα στάδια τα τελευταία χρόνια.

Ο Μπάμπης, όπως τον φωνάζουν οι δικοί του άνθρωποι, ήταν και πριν τη νίκη του στη διοργάνωση του 2022 ένα γνώριμο πρόσωπο στην οικογένεια του στίβου, με συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες και με συνεπή παρουσία στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις εντός σταδίου στις εγχώριες διοργανώσεις. Το 2018 αποφάσισε να κάνει στροφή προς τα 42.195 μ και μάλιστα ξεκίνησε απευθείας στα… δύσκολα, με ντεμπούτο στην απαιτητική διαδρομή από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα. Τέσσερα χρόνια μετά η ιστορία έδειξε ότι η απόφασή του να στραφεί στη μεγάλη απόσταση αποδείχθηκε ολόσωστη.

 

Η συνεχής βελτίωσή του στην κορυφαία εγχώρια δρομική διοργάνωση είναι αξιοπρόσεκτη: το 2018 στο ντεμπούτο του σημείωσε 2:30:26 και κατέκτησε την 13η θέση και στην 7η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το 2019 σημείωσε 2:27:31 και κατέκτησε την 7η θέση στη γενική και την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το 2021 σημείωσε 2:24:08 και κατέκτησε την 3η τόσο στη γενική όσο και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ το 2022 ήρθε η στιγμή της καταξίωσης με τη νίκη σε 2:23:44.

Ο αγώνας του 2023 θα έχει διπλή σημασία για τον ίδιο. Επιστρέφει ως υπερασπιστής του πανελλήνιου τίτλου αλλά και για πρώτη φορά στον ΑΜΑ ως… μπαμπάς. Την περσινή του νίκη την είχε αφιερώσει στον γιο του που γεννήθηκε λίγους μήνες αργότερα. Φέτος θα έχει ένα ακόμα κίνητρο όσο τρέχει: την αγκαλιά με τη γυναίκα του και το γιο του που θα τον περιμένουν στον τερματισμό. Για την επιστροφή του στην εκκίνηση του αγώνα που τον «σύστησε» στο ευρύ κοινό αλλά και για το τι έχει αλλάξει και τι όχι τον τελευταίο χρόνο μετά τη νίκη του στον ΑΜΑ το 2022 και την γέννηση του γιου του, ο ίδιος δήλωσε:

«Όλο τον τελευταίο χρόνο τον βίωσα πολύ όμορφα γιατί ήρθε η γέννηση του γιού μου. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε πόσο έχει αλλάξει η διάθεσή μου προς το καλύτερο. Μπορεί να έχει αλλάξει η καθημερινότητά μου λόγω αλλά δεν παύω να κάνω τις προπονήσεις μου και να πηγαίνω στην εργασία μου. Με τη περσινή μου νίκη με έχει μάθει πολύς κόσμος και ιδιαίτερα στο δρομικό κίνημα ζητώντας να βγάλουμε φωτογραφίες, κάνοντας διάφορες συζητήσεις για καμιά συμβουλή που μπορεί να ζητάνε, κάποια tips για το Μαραθώνιο και επίσης καλώντας με σε πολλές εκδηλώσεις που όλα αυτά δεν τα είχα τις προηγούμενες χρονιές παρόλο που συμμετείχα κάθε χρόνο στον Μαραθώνιο της Αθήνας και ήμουν στα βάθρα από το 2019 και ύστερα. Αυτά έχουν αλλάξει. Αυτά που δεν έχουν αλλάξει το τελευταίο χρόνο είναι το θέμα των χορηγιών. Δυστυχώς παρόλο τη νίκη μου δεν με είχε προσεγγίσει κάποιος χορηγός. Έχει καταντήσει ο αθλητής να κυνηγάει τη χορηγία και όχι η χορηγία να έρχεται στον αθλητή οπότε σε αυτό το θέμα δεν έχουν αλλάξει πολλά».

Ο 30χρονος πλέον αθλητής μένει με την οικογένειά του στο Λαγονήσι και εργάζεται κανονικά ως λογιστής στην Αθήνα. Παρά τα πολλά χιλιόμετρα που διανύει στην καθημερινότητά του, βρίσκει πάντα χρόνο για τις προπονήσεις του που τις μοιράζει στο Λαγονήσι και στο δημοτικό στάδιο Ζωγράφου, εκεί όπου έχει την έδρα του η ομάδα του «ΓΑΣ Ο Ιλισσός» με επικεφαλής τον προπονητή του, Γιώργο Ζώρζο.

Ο ίδιος περιγράφει μία δύσκολη καθημερινότητα, έναν άλλο… μαραθώνιο με διπλές προπονήσεις και δουλειά παράλληλα με τα οικογενειακά του καθήκοντα: «Η καθημερινότητά μου είναι μια συνεχής ρουτίνα και προσπαθώ να την κάνω πιο ευχάριστη. Σηκώνομαι το πρωί στις 7 περίπου για να κάνω τη πρωινή μου προπόνηση μετά γυρνάω για να ετοιμαστώ για τη δουλειά μου μετά γυρνάω σπίτι ξεκουράζομαι καμιά ώρα ή παίζω με το γιο μου μέχρι να πάω για την απογευματινή προπόνηση. Κάποιες προπονήσεις τις κάνω στο Λαγονήσι έξω στο δρόμο και κάποιες στο γήπεδο Ζωγράφου εκεί που είναι η βάση της ομάδας μου και του προπονητή μου. Γενικά με τρώνε οι δρόμοι πέρα δώθε αλλά πλέον το έχω συνηθίσει όλο αυτό και δεν με πειράζει».

Πέρα από τον ΑΜΑ, τα τελευταία δύο χρόνια επιλέγει να αγωνίζεται και σε έναν μαραθώνιο του εξωτερικού την άνοιξη με πιο «γρήγορη» διαδρομή για να κυνηγήσει καλύτερους χρόνους. Στη Βιέννη το 2022 βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ σε 2:23:22, ενώ στο Αμβούργο τον Απρίλιο του 2023, λίγους μήνες μετά τη νίκη του στον ΑΜΑ, ανέβασε αρκετά τον πήχη με ατομικό ρεκόρ 2:21:23. Στο ενδιάμεσο διάστημα, στις 19 Μαρτίου του 2023, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με ατομικό ρεκόρ 1:08:33 στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας, μία διοργάνωση που έχει επίσης τιμήσει με την παρουσία του τρεις φορές στην καριέρα του.

 

Πέρα από τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας και τον μαραθώνιο του Αμβούργου, ο Πιτσώλης έκανε πολύ λίγες εμφανίσεις μέσα στο 2023. Έτρεξε τα 10χλμ στο περιθώριο του μαραθωνίου της Ρόδου στα τέλη του Απριλίου και συμμετείχε στα 1500μ και τα 5000μ στο διασυλλογικό πρωτάθλημα του Μαΐου. Από τότε και μετά έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προετοιμασία του για την επιστροφή στον ΑΜΑ, και το αποτέλεσμα τον έχει αφήσει πολύ ευχαριστημένο: «Η προετοιμασία ευτυχώς έχει πάει πολύ καλά πάντα σύμφωνα με το πλάνο του προπονητή μου, του Γιώργου Ζώρζου. Βγήκαν αρκετά και ποιοτικά χιλιόμετρα όλο αυτό το καιρό τα οποία έχουν δείξει ότι είμαι σε καλή κατάσταση και έτοιμος για τον αγώνα».

Πολλοί αθλητές επιλέγουν να κάνουν ένα αγώνα μετά το καλοκαίρι, πριν τους μαραθωνίους στα τέλη του φθινοπώρου, όπως ο ΑΜΑ. Ο Πιτσώλης όμως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί την προτεραιότητά του, όπως πρόσθεσε: «Επιλέγω να πηγαίνω στον ΑΜΑ γιατί θέλω να βρίσκομαι στη γραμμή της εκκίνησης κάθε χρόνο λόγω της μοναδικότητας και ιστορικότητας που έχει αυτός ο αγώνας να τερματίζεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Θεωρώ ότι ο ΑΜΑ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους υπόλοιπους μαραθωνίους».

Για τις επιδιώξεις που έχουν με τον προπονητή του από τη φετινή διοργάνωση είναι αρκετά ξεκάθαρος: «Αυτό που επιδιώκουμε με το προπονητή μου είναι σίγουρα μία θέση στο βάθρο όπως και τις προηγούμενες φορές σε συνδυασμό με μια καλή εμφάνιση ακόμα και με ατομικό ρεκόρ στον ΑΜΑ. Τώρα αν έρθει η νίκη, καλοδεχούμενη».

Είθισται ο νικητής να δίνει μία μικρή συμβουλή σε έναν από τους χιλιάδες δρομείς που θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει αυτό τον άθλο που λέγεται μαραθώνιος. Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, εστιάζει τη συμβουλή του σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία: «Η συμβουλή που τους δίνω είναι να χαρούν τον αγώνα όσο μπορούν γιατί είναι μια γιορτή του αθλητισμού ο ΑΜΑ και έτσι να το βλέπουν, να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι και αν δεν τους βγει ο στόχος που έχουν βάλει να μην στεναχωρηθούν και να μην το βάλουν κάτω ποτέ. Εύχομαι καλό και υγιή τερματισμό σε όλους».

Πηγή: segas.gr