Χάνει το χρυσό της Ολυμπιακό μετάλλιο από το 2012 λόγω doping η Antyukh, στη θέση της η Demus!

 Runbeat Team   16:29 25-10-2022  

Χάνει το χρυσό της Ολυμπιακό μετάλλιο από το 2012 λόγω doping η Antyukh, στη θέση της η Demus!


Αλλαγή στα Ολυμπιακά μετάλλια από το Λονδίνο το 2012 δέκα χρόνια μετά, με την Αμερικανίδα Lashinda Demus να «αναβαθμίζεται» σε χρυσή Ολυμπιονίκη έπειτα από την ακύρωση της Ρωσίδας Natalia Antyukh που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα εμπόδια της διοργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η Antyukh είχε αποκλειστεί το 2021 για doping για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και μαζί, είχαν ακυρωθεί όλα της τα αποτελέσματα από τα μέσα του 2013 έως το τέλος του 2015. Όμως η Μονάδα Ακεραιότητας στίβου βρήκε επιπλέον αποδείξεις για παραβάσεις της Ρωσίδας από νωρίτερα, κι έτσι ακυρώθηκαν όλα της τα αποτελέσματα από τις 15 Ιουλίου έως τις 29 Ιουνίου, μία δεκαετία αργότερα.

 

Αυτό σημαίνει ότι η Antyukh χάνει το χρυσό της μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και αυτό «μεγαλώνει» τη λίστα με τα «ντοπέ» μετάλλια της Ρωσίας στην διοργάνωση. Έτσι, το χρυσό μετάλλιο θα πάει στην Lashinda Demus από τις ΗΠΑ, το ασημένιο στην Zuzana Hejnová από την Τσεχία, ενώ το χάλκινο θα πάει στην Τζαμαϊκανή Kaliese Spencer, εφόσον αναδιανεμηθούν.

Χάνει το χρυσό της Ολυμπιακό μετάλλιο από το 2012 λόγω doping η Antyukh, στη θέση της η Demus! runbeat.gr

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Antyukh έχει το δικαίωμα έφεσης. Η Antyukh είχε πάρει την πρώτη θέση στο Λονδίνο με 52.70, τον έκτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών για τότε, με την Demus που ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια να τερματίζει δεύτερη σε 52.77.