Χρ. Μερούσης: «Είναι σίγουρο πως ο ΑΜΑ βοήθησε στην άνθιση του δρομικού κινήματος»

 Runbeat Team   13:57 03-11-2022  

Χρ. Μερούσης: «Είναι σίγουρο πως ο ΑΜΑ βοήθησε στην άνθιση του δρομικού κινήματος»


Ο Χριστόφορος Μερούσης έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Ελλάδα στον μαραθώνιο, καθώς έχει μετρήσει τέσσερις νίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μία στον διεθνή ΑΜΑ, αλλά και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Ο έμπειρος δρομέας έχει αφήσει πλέον τον πρωταθλητισμό αλλά πάντα κυνηγάει την συμμετοχή σε δρομικούς αγώνες στην Ελλάδα.

Το 2012 έτρεξε για πρώτη φορά στην αυθεντική διαδρομή, παίρνοντας την απόφαση να αφήσει το στίβο για το δρόμο. Η μετάβαση ήταν μεγάλη, αλλά η απόφαση αποδείχθηκε σωστή, αφού τα επόμενα χρόνια κατάφερε να κυριαρχήσει στο αγώνισμα. Ο Χριστόφορος Μερούσης παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ μιλώντας για τον ιστορικό αγώνα και την δική του διαδρομή.

 

«Το ξεκίνημα μου στο μαραθώνιο μου δημιούργησε πολλά συναισθήματα. Το 2012 έκανα τον πρώτο μου αγώνα στην αυθεντική διαδρομή. Ήταν ο δεύτερος αγώνας μου στο μαραθώνιο. Ως αθλητής των στιπλ είχα ακούσει πολλές ιστορίες από άλλους δρομείς για την κλασική διαδρομή. Μπήκα αρκετά μαζεμένα και συγκρατημένα, αλλά και με άγνοια κινδύνου. Θυμάμαι πόσο φοβισμένος και πόσο συγκρατημένος ήμουν σε κάποια σημεία. Στον δεύτερο αγώνα μου οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες», είπε ο αθλητής από τη Χίο, που το 2015 πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού τόσο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όσο και στο διεθνή αγώνα.

«Αναμφίβολα το 2015 ήταν η καλύτερη στιγμή μου στη διοργάνωση. Εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκα νικητής στη γενική κατάταξη. Ο κόσμος στη διαδρομή ήταν πολύ ενθαρρυντικός και ενθουσιασμένος που ένας Έλληνας προηγούνταν. Εξίσου έντονα ήταν και τα συναισθήματα στον τερματισμό».

Την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει η αντίληψη του κόσμου για το τρέξιμο με αποτέλεσμα το δρομικό κίνημα να έχει ανθίσει σε όλη τη χώρα.

Χρ. Μερούσης: «Είναι σίγουρο πως ο ΑΜΑ βοήθησε στην άνθιση του δρομικού κινήματος» runbeat.gr

«Το 1997 όταν ήμουν παίδας έβγαινα κάποιες φορές στο δρόμο για να κάνω κάποιες προπονήσεις μου. Εννοείται πως τότε δεν έβλεπες άνθρωπο έξω να τρέχει. Σε ε κοιτούσαν περίεργα που το έκανες εσύ. Βέβαια στο εξωτερικό ήδη από τότε το φυσιολογικό ήταν να τρέχεις στο δρόμο. Είναι σίγουρο πως ο ΑΜΑ βοήθησε στην άνθιση του δρομικού κινήματος, συντέλεσε στο να αλλάξει η λογική απέναντι στο τρέξιμο. Πλέον είναι παράξενο να βγεις το πρωί από το σπίτι και να μην δεις κόσμο να τρέχει ή να βαδίζει», σχολίασε και συμπλήρωσε για τη δυναμική της διοργάνωσης:

«Εγώ μπήκα για πρώτη φορά στον αγώνα το 2012, όπου ήδη η διοργάνωση είχε βγει από τα πέτρινα χρόνια της. Παρόλα αυτά ο αγώνας όλα αυτά τα χρόνια κάνει μεγάλα άλματα μεγαλώνει διαρκώς. Το βιώνεις αυτό και από το πως τον αγκαλιάζει ο κόσμος. Ο αγώνας μεγαλώνει και οργανωτικά, αφού κάθε χρόνο είναι όλο και ποιοτικότερος».

Τα μαθήματα που πρέπει να πάρεις από την διαδρομή

Ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας διεξάγεται στη δυσκολότερη διαδρομή μαραθωνίου στον πλανήτη. Ο ιστορικός αγώνας αποτελεί πρόκληση για χιλιάδες δρομείς ανά τον κόσμο είτε απλούς δρομείς είτε αθλητές. Τι συμβουλή όμως θα έδινε σε αυτούς ο Χριστόφορος Μερούσης.

«Οι πρωταθλητές ξέρουν πως θα το διαχειριστούν κυρίως αν έχουν πάρει τα μαθήματα τους από τις προηγούμενες συμμετοχές τους στη διοργάνωση. Θεωρώ ωστόσο πως και ο ερασιτέχνης ξέρει τι πρέπει να κάνει. Και αυτός προσπαθεί να βελτιώσει τις αδυναμίες του και να κυνηγά το καλύτερο.

Χρ. Μερούσης: «Είναι σίγουρο πως ο ΑΜΑ βοήθησε στην άνθιση του δρομικού κινήματος» runbeat.gr

Όσο καλά κι αν είσαι προετοιμασμένος στο κομμάτι της προπόνησης, πρέπει να είσαι θωρακισμένος και ψυχολογικά. Την αυθεντική διαδρομή τη δουλεύεις πολύ στο νοητικό κομμάτι πριν ακόμη μπεις στην εκκίνηση. Επίσης είναι σημαντικό να κάνεις προπονήσεις σε αυτήν.

Μου στοίχισε αρκετά που δεν είχα πολλές προπονήσεις στην διαδρομή. Έμενα πίσω και στο προπονητικό και στο ψυχολογικό κομμάτι».

Η νέα εποχή στο αγώνισμα στην Ελλάδα

Ο Κώστας Γκελαούζος είναι ο αθλητής που σηκώνει τα τελευταία χρόνια στις πλάτες του το αγώνισμα, ενώ σημαντική προσπάθεια κάνει και ο Παναγιώτης Καραΐσκος. Παράλληλα νέοι αθλητές κάνουν το ξεκίνημα τους στην απόσταση:

«Χαίρομαι που βλέπω νέο αίμα να μπαίνει στον αγώνα. Ο Κώστας Γκελαούζος είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή με πολύ καλές επιδόσεις. Μαζί με τον Καραΐσκο ήταν οι δύο που εμφανίστηκαν όταν εμείς αρχίσαμε να πέφτουμε, καθώς ο χρόνος περνάει για όλους μας. Ήρθε ο Γκελαούζος και ο Καραΐσκος και αναβάθμισαν τον αγώνα και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θεωρώ πως είναι ακόμη μικροί κι έχουν πολλά να δώσουν στο αγώνισμα. Σε ό,τι αφορά τον φετινό αγώνα, περιμένω να δω τι θα κάνει και ο Κώστας Σταμούλης, που συμμετάσχει στον πρώτο του μαραθώνιο».

 

Ο Χριστόφορος Μερούσης δε θα πάρει θέση εκκίνησης στον φετινό μαραθώνιο Αθήνας, ωστόσο αναμένεται να είναι στα 5χλμ. και να ζήσει εκεί τη μαγεία της συμμετοχής στη διοργάνωση.

«Πλέον έχω περάσει τα 40 έχω οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατό η προπόνηση να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Παρόλα αυτά συνεχίζω και τρέχω και πιστεύω πως το 2023 θα είμαι στην εκκίνηση του μαραθωνίου. Φέτος ίσως τρέξω στα 5χλμ.», κατέληξε ο αθλητής, που έχει ατομικό ρεκόρ στο αγώνισμα 2.19.00.

Οι νίκες του Μερούση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μαραθωνίου

2013 2.23.59

2014 2.25.15

2015 2.21.22

2016 2.24.58