3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Ηράκλειο 2023»: Με τον δίσκο της Φαιστού τα μετάλλια

 Runbeat Team   20:23 07-09-2023  

3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Ηράκλειο 2023»: Με τον δίσκο της Φαιστού τα μετάλλια


Η Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» φρόντισε τα μετάλλια των τριών πρώτων στην κατάταξη να μην είναι απλά αντικείμενα που θα μπουν σε ένα ντουλάπι όταν τα φώτα σβήσουν και όλοι θα έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους, αλλά ένα κόσμημα που μπορεί να λάμπει σε περίοπτη θέση στις οικίες των νέων κατόχων τους.

Η μία από τις δύο επιλογές των διοργανωτών για τις όψεις των μεταλλίων, είναι, όπως σε όλες τις διοργανώσεις η προφανής: το σήμα των Αγώνων, τα δύο δελφίνια που ενώνουν τους αθλητές και τις αθλήτριες των τριών ηπείρων και οι τρεις κύκλοι της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων.

Η δεύτερη είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα του κρητικού πολιτισμού, κατά γενική ομολογία το πιο σημαντικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου: ο Δίσκος της Φαιστού!

Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουλίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ. Πρόκειται για ένα αρχαιολογικό εύρημα από τη μινωική πόλη της Φαιστού και χρονολογείται στη δεύτερη π.Χ. χιλιετία. Τα αναγραφόμενα στον Δίσκο δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί, ενώ και ο σκοπός της κατασκευής του παραμένει άγνωστος.