40ος ΑΜΑ: Πίνακες προτεινόμενων περασμάτων, τι περιμένουμε από 151 αθλητές και "σκονάκι" για τις παραμονές του αγώνα - Αναλύει ο Στέφανος Αντωνάκης

 Στέφανος Αντωνάκης   21:14 07-11-2023  

40ος ΑΜΑ: Πίνακες προτεινόμενων περασμάτων, τι περιμένουμε από 151 αθλητές και "σκονάκι" για τις παραμονές του αγώνα - Αναλύει ο Στέφανος Αντωνάκης


40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών.

Α. Πρόλογος. Σκέπτομαι άρα υπάρχω, και πώς αυτό εφαρμόζεται στον ΑΜΑ.

Β. Τα exit polls του 40ού Α.Μ.Α. Τι να περιμένουμε από 151 αθλητές όλων των επιπέδων, και πιθανή επίδοση των πρώτων.

Γ. Σκονάκι SOS για τις παραμονές του αγώνα. Τι μας διδάσκουν τα περάσματα 183 κορυφαίων αθλητών από τη διοργάνωση του 2022 (10ο χλμ, 30ο χλμ, και τελευταία 12195 μέτρα).

Δ. Το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου, για 60 υποψηφίους.

Ε. Πίνακες προτεινόμενων περασμάτων (Μαραθώνιος, 5 και 10 χιλιόμετρα).

ΣΤ. Αντί επιλόγου, όσα δεν γνωρίζετε για τον υπογράφοντα.

Το παρόν αφιερώνεται στον Μότσαρτ του Κρητικού Στίβου κύριο Μάρκο Καλούδη

Σχολιάζει και Αναλύει ο Στέφανος Αντωνάκης

Α. Πρόλογος. Σκέπτομαι άρα υπάρχω, και πώς αυτό εφαρμόζεται στον ΑΜΑ.

Η ιδέα και η φιλοδοξία που έχουν οι πρωταθλητές δρομείς για την επιτυχία τους συνδέεται λίγο πολύ με την απόκτηση αγαθών και δόξας. Όσο δεν καταφέρνουν να τα αποκτήσουν είναι απογοητευμένοι. Αν από την άλλη τα έχουν και τα χάσουν, πρόκειται για μεγάλη πίκρα. Όταν όμως ανακαλύψουν τι είναι η αληθινή ευτυχία θα καταλάβουν ότι δεν εξαρτάται από κανένα απόκτημα εξωτερικής ύλης και αγαθών, γιατί η ευτυχία πηγάζει από αλλού, από τον κόσμο της εσωτερικής ψυχής και του πνεύματος που φωτίζει τα πάντα μέσα μας. Η αληθινή ευτυχία είναι η αναπνοή της εσωτερικής συνείδησης και αρμονίας του πνεύματος μας. Η σκέψη αποτελεί για τους δρομείς ένα πολύ δραστικό μέσο επιτυχίας του αγώνα στον Α.Μ.Α. Η σκέψη προηγείται της πράξης στον αγώνα μας. Είναι σαν να ανοίγουμε το αυλάκι για να διοχετεύσουμε την αυτογνωσία, την στρατηγική και την τακτική του αγώνα μας. Άλλωστε είναι κάτι πολύ παρά πάνω από απλή ικανότητα για γνώση, κατανόηση, προβληματισμό. Για να βιώσετε την δύναμη της σκέψης πρέπει πρώτα να κατασιγάσετε μέσα σας τις αλλοπρόσαλλές φωνές των ενστίκτων και των παθών, να αποβάλλετε όλες τις έγνοιες της καθημερινότητας και τα τετριμμένα που την εμποδίζουν. Μόλις το επιτύχετε και θέσετε υπό έλεγχο την σκέψη σας μπορείτε να την κατευθύνετε όπου θέλετε για να αρχίσει το έργο της στην πράξη από την αρχή του αγώνα. Να εξομαλύνει, να τακτοποιεί, να εναρμονίζει τα στοιχεία μέσα σας και γύρω σας με ισορροπία. Να συγκεντρώνεστε σε μία εικόνα στον αγώνα, σε ένα σχέδιο και η σκέψη σας είναι αυτή που θα πάει να βρει τα υλικά και θα τα συνδυάσει βάζοντας τα στο αυλάκι της αυτογνωσίας, της υπομονής και της πειθαρχίας έτσι ώστε το σχέδιο να πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην πορεία του αγώνα. Η σκέψη είναι όργανο πραγμάτωσης και η αυτογνωσία είναι η υπερδύναμη των δρομέων. Για να έχουν την αντίληψη να βλέπουν καθαρά τον δρόμο και να ενεργούνε ανάλογα, διότι ο εγκέφαλος μας είναι ο αγωγός του πνεύματος μας. Την σκέψη και το συναίσθημα μπορούν όλοι οι δρομείς και αθλούμενοι να την εφαρμόσουν στον αγώνα, ανεξαρτήτως επιδόσεων και ικανοτήτων. Και όταν ενωθούν σκέψη, συναίσθημα, θέληση, φαντασία είναι δεδομένη στην πράξη η επιτυχία. «Σκέφτομαι άρα υπάρχω στον αγώνα, και όταν βρίσκεσαι στην εκκίνηση; Είσαι νικητής στον Α.Μ.Α». Τέλος, την εμπειρία ακολουθεί η επιστήμη η οποία την παίρνει την αξιοποιεί, την αναβαθμίζει σε κορωνίδα της γνώσης. Την εμπειρία μην την αγνοείς να την μελετάς, να την εξετάζεις και να την αναλύεις. Η εμπειρία έφτιαξε την τέχνη και βασίζεται στην καθημερινή ζωή, είναι ο παρατηρητής. Η απειρία έφτιαξε την τύχη. Δώστε αξία σε όποια εμπειρία μόνο κερδισμένοι θα είστε σε οποιονδήποτε τομέα στη ζωή σας! Καλό αγώνα να έχουμε συνοδοιπόροι φίλοι μου καλοί με καπετάνιο τον Νώε προς το άγνωστο ταξίδι στον Α.Μ.Α!

 

Β. Τα exit polls του 40ού Α.Μ.Α. Τι να περιμένουμε από 151 αθλητές όλων των επιπέδων, και πιθανή επίδοση των πρώτων.

Παραμονές του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στη χώρα μας, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε κάποιες «προβλέψεις» για το τι να περιμένουμε την προσεχή Κυριακή. Η ψυχολογική πίεση πριν από έναν τέτοιο αγώνα είναι πάντα μεγάλη, οπότε αντίστοιχα «παιχνίδια» είναι ένας όμορφος τρόπος για χαλάρωση και αποφόρτιση! Καιρού επιτρέποντος λοιπόν, θεωρώ ότι οι πρώτοι μεταξύ των Ελλήνων θα φτάσουν στο Καλλιμάρμαρο σε 2:20’15’’ (άνδρας) και 2:42’15’’ (γυναίκα) αντίστοιχα, με την κούρσα τους να προσεγγίζει την ανάλυση του πίνακα που ακολουθεί. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η τελική επίδοση μπορεί να εμφανίζει μια απόκλιση της τάξης του 1’30’’.