40ος ΑΜΑ: Πίνακες προτεινόμενων περασμάτων, τι περιμένουμε από 151 αθλητές και "σκονάκι" για τις παραμονές του αγώνα - Αναλύει ο Στέφανος Αντωνάκης

 Στέφανος Αντωνάκης   21:14 07-11-2023  

40ος ΑΜΑ: Πίνακες προτεινόμενων περασμάτων, τι περιμένουμε από 151 αθλητές και "σκονάκι" για τις παραμονές του αγώνα - Αναλύει ο Στέφανος Αντωνάκης


40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών.

Α. Πρόλογος. Σκέπτομαι άρα υπάρχω, και πώς αυτό εφαρμόζεται στον ΑΜΑ.

Β. Τα exit polls του 40ού Α.Μ.Α. Τι να περιμένουμε από 151 αθλητές όλων των επιπέδων, και πιθανή επίδοση των πρώτων.

Γ. Σκονάκι SOS για τις παραμονές του αγώνα. Τι μας διδάσκουν τα περάσματα 183 κορυφαίων αθλητών από τη διοργάνωση του 2022 (10ο χλμ, 30ο χλμ, και τελευταία 12195 μέτρα).

Δ. Το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου, για 60 υποψηφίους.

Ε. Πίνακες προτεινόμενων περασμάτων (Μαραθώνιος, 5 και 10 χιλιόμετρα).

ΣΤ. Αντί επιλόγου, όσα δεν γνωρίζετε για τον υπογράφοντα.

Το παρόν αφιερώνεται στον Μότσαρτ του Κρητικού Στίβου κύριο Μάρκο Καλούδη

Σχολιάζει και Αναλύει ο Στέφανος Αντωνάκης

Α. Πρόλογος. Σκέπτομαι άρα υπάρχω, και πώς αυτό εφαρμόζεται στον ΑΜΑ.

Η ιδέα και η φιλοδοξία που έχουν οι πρωταθλητές δρομείς για την επιτυχία τους συνδέεται λίγο πολύ με την απόκτηση αγαθών και δόξας. Όσο δεν καταφέρνουν να τα αποκτήσουν είναι απογοητευμένοι. Αν από την άλλη τα έχουν και τα χάσουν, πρόκειται για μεγάλη πίκρα. Όταν όμως ανακαλύψουν τι είναι η αληθινή ευτυχία θα καταλάβουν ότι δεν εξαρτάται από κανένα απόκτημα εξωτερικής ύλης και αγαθών, γιατί η ευτυχία πηγάζει από αλλού, από τον κόσμο της εσωτερικής ψυχής και του πνεύματος που φωτίζει τα πάντα μέσα μας. Η αληθινή ευτυχία είναι η αναπνοή της εσωτερικής συνείδησης και αρμονίας του πνεύματος μας. Η σκέψη αποτελεί για τους δρομείς ένα πολύ δραστικό μέσο επιτυχίας του αγώνα στον Α.Μ.Α. Η σκέψη προηγείται της πράξης στον αγώνα μας. Είναι σαν να ανοίγουμε το αυλάκι για να διοχετεύσουμε την αυτογνωσία, την στρατηγική και την τακτική του αγώνα μας. Άλλωστε είναι κάτι πολύ παρά πάνω από απλή ικανότητα για γνώση, κατανόηση, προβληματισμό. Για να βιώσετε την δύναμη της σκέψης πρέπει πρώτα να κατασιγάσετε μέσα σας τις αλλοπρόσαλλές φωνές των ενστίκτων και των παθών, να αποβάλλετε όλες τις έγνοιες της καθημερινότητας και τα τετριμμένα που την εμποδίζουν. Μόλις το επιτύχετε και θέσετε υπό έλεγχο την σκέψη σας μπορείτε να την κατευθύνετε όπου θέλετε για να αρχίσει το έργο της στην πράξη από την αρχή του αγώνα. Να εξομαλύνει, να τακτοποιεί, να εναρμονίζει τα στοιχεία μέσα σας και γύρω σας με ισορροπία. Να συγκεντρώνεστε σε μία εικόνα στον αγώνα, σε ένα σχέδιο και η σκέψη σας είναι αυτή που θα πάει να βρει τα υλικά και θα τα συνδυάσει βάζοντας τα στο αυλάκι της αυτογνωσίας, της υπομονής και της πειθαρχίας έτσι ώστε το σχέδιο να πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην πορεία του αγώνα. Η σκέψη είναι όργανο πραγμάτωσης και η αυτογνωσία είναι η υπερδύναμη των δρομέων. Για να έχουν την αντίληψη να βλέπουν καθαρά τον δρόμο και να ενεργούνε ανάλογα, διότι ο εγκέφαλος μας είναι ο αγωγός του πνεύματος μας. Την σκέψη και το συναίσθημα μπορούν όλοι οι δρομείς και αθλούμενοι να την εφαρμόσουν στον αγώνα, ανεξαρτήτως επιδόσεων και ικανοτήτων. Και όταν ενωθούν σκέψη, συναίσθημα, θέληση, φαντασία είναι δεδομένη στην πράξη η επιτυχία. «Σκέφτομαι άρα υπάρχω στον αγώνα, και όταν βρίσκεσαι στην εκκίνηση; Είσαι νικητής στον Α.Μ.Α». Τέλος, την εμπειρία ακολουθεί η επιστήμη η οποία την παίρνει την αξιοποιεί, την αναβαθμίζει σε κορωνίδα της γνώσης. Την εμπειρία μην την αγνοείς να την μελετάς, να την εξετάζεις και να την αναλύεις. Η εμπειρία έφτιαξε την τέχνη και βασίζεται στην καθημερινή ζωή, είναι ο παρατηρητής. Η απειρία έφτιαξε την τύχη. Δώστε αξία σε όποια εμπειρία μόνο κερδισμένοι θα είστε σε οποιονδήποτε τομέα στη ζωή σας! Καλό αγώνα να έχουμε συνοδοιπόροι φίλοι μου καλοί με καπετάνιο τον Νώε προς το άγνωστο ταξίδι στον Α.Μ.Α!

 

Β. Τα exit polls του 40ού Α.Μ.Α. Τι να περιμένουμε από 151 αθλητές όλων των επιπέδων, και πιθανή επίδοση των πρώτων.

Παραμονές του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στη χώρα μας, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε κάποιες «προβλέψεις» για το τι να περιμένουμε την προσεχή Κυριακή. Η ψυχολογική πίεση πριν από έναν τέτοιο αγώνα είναι πάντα μεγάλη, οπότε αντίστοιχα «παιχνίδια» είναι ένας όμορφος τρόπος για χαλάρωση και αποφόρτιση! Καιρού επιτρέποντος λοιπόν, θεωρώ ότι οι πρώτοι μεταξύ των Ελλήνων θα φτάσουν στο Καλλιμάρμαρο σε 2:20’15’’ (άνδρας) και 2:42’15’’ (γυναίκα) αντίστοιχα, με την κούρσα τους να προσεγγίζει την ανάλυση του πίνακα που ακολουθεί. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η τελική επίδοση μπορεί να εμφανίζει μια απόκλιση της τάξης του 1’30’’.


Δύο Λόγια Αγάπης και Σεβασμού

Τώρα αν με ρωτούσαν για τα 7 φαβορί του Α.Μ.Α ποιος θα ήθελα να είναι πρώτος/τη νικητές θα τους απαντούσα: Η καρδιά μου θέλει πάρα πολύ να κερδίσουν ο Καραΐσκος και η Ασημακοπούλου, γιατί δεν έχουν βγει πρώτοι ποτέ στον Α.Μ.Α και το αξίζουν. Όλα τα άλλα φαβορί, πλην του Σταμούλη που έχει πολύ μέλλον μπροστά του, έχουν πάρει την χαρά της πρωτιάς στον Α.Μ.Α. Το ένστικτο όμως του πνεύματος μου και το είναι μου που είναι το μυαλό μου με οδηγεί ότι νικητές θα είναι ο Σταμούλης και η Πριβελέτζιο. Για να δούμε τι τελικά θα υπερισχύσει, η καρδιά μου ή το μυαλό μου; Ίδωμεν!

              Φίλοι μου καλοί καλό αγώνα αλλά μην εμπιστεύεστε καμία βεβαιότητα ούτε στο ένστικτο των προβλέψεων μου στα 151 exit poll αλλά ούτε και τις εκτιμήσεις τις δικές σας. Γιατί στον Α.Μ.Α τα πάντα μεταβάλλονται τα πάντα ρεί. Τώρα όσοι δεν πιάσουν τους στόχους τους δεν πειράζει υπάρχει και η επόμενη φορά. Ο Μπέκετ το λέει καλύτερα: «Προσπάθησες, απέτυχες άνευ σημασίας να προσπαθήσεις ξανά και ξανά να αποτύχεις καλύτερα». Θα τρέξει και ο υπογραφών μαζί σας για το ταξίδι προς την Ιθάκη με βάρκα την ελπίδα. Όταν όμως έχουμε για καπετάνιο τον Νώε, τον Σπύρο Λούη και τον Στέλιο Κυριακίδη, τι να φοβηθούμε στην πορεία μας προς το ‘’λιμάνι’’ του Καλλιμάρμαρου Σταδίου. Στο 41km κάθε χρόνο μας περιμένει όλους ο κ. Ανδρέας Φωτάκης (ένας άνθρωπος του αθλητισμού και της προόδου), ενθαρρύνοντας μας και δείχνοντας μας την είσοδο της Ιθάκης του Σταδίου. Εκεί θα μας περιμένουν μέχρι και τον τελευταίο του αγώνα για να μας υποδεχτούν και να μας χειροκροτήσουν ο Αρχηγός μας Πολιάς Νίκος, ο Άρχοντας Σπύρος Ανδριόπουλος και η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κυρία Σοφία Σακοράφα, όπως και ο ευγενής και αγαπημένος κ. Κώστας Παναγόπουλος. ‘’Όποιος γνωρίζει τους άλλους είναι σοφός δρομέας, όποιος έχει αυτογνωσία έχει φώτιση και κερδίζει ανώτερους του, όποιος κατανικά τον εαυτό του έχει πραγματική δύναμη της θέλησης. Όποιος κυνηγάει το λίγο-λίγο κερδίζει πολύ. Ο καλός δρομέας δεν εκδικείται τους συναθλητές του αλλά τους χειροκροτεί και επαινεί. Ο ένας είναι ένας με άλλους, μόνος δεν είναι κανείς. Και μην ξεχνάτε τα ύψη κατεβαίνουν ανεβαίνοντας’’.

Υ.Γ Η καλή συνεννόηση ανάμεσα στην γάτα και στον ποντικό καταστρέφει τον μπακάλη, λέει ο λαός. Έτσι και η καλή συνεννόηση τακτικής και στρατηγικής «έλεγχος μέσου ρυθμού στον αγώνα καταστρέφει την απογοήτευση, την κούραση και τελικά την αποτυχία του αγώνα στον Α.Μ.Α.» Είναι τόσο απλό… Εφαρμόστε το!

Γ. Σκονάκι SOS για τις παραμονές του αγώνα. Τι μας διδάσκουν τα περάσματα 183 κορυφαίων αθλητών από τη διοργάνωση του 2022 (10ο χλμ, 30ο χλμ, και τελευταία 12195 μέτρα).

Πέρα από την όποια θεωρητική ανάλυση, το παράδειγμα που εκπορεύεται από πραγματικά δεδομένα είναι πάντα πιο χρήσιμο. Για τούτο, στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα περάσματα (στο 10ο και 30ο χιλιόμετρο της διαδρομής, και στα τελευταία 12195 μέτρα) των 183 κορυφαίων Ελλήνων στον 39ο ΑΜΑ. Η μελέτη τους μπορεί εύκολα να δείξει στους (λιγότερο ή περισσότερο) έμπειρους αναγνώστες ποιοι δρομείς διαχειρίστηκαν ορθώς την κούρσα τους (και ανταμείφθησαν ανάλογα) και ποιοι βιάστηκαν, οπότε και ζορίστηκαν περισσότερο (χάνοντας θέσεις) στο τελευταίο κομμάτι.


Πιο απλά: βλέπουμε ότι κινήθηκε ταχύτερα του μέσου ρυθμού του μόνο μετά το 30ο χιλιόμετρο. Για τον γράφοντα ο Πιτσώλης έτρεξε έξυπνα και εγκεφαλικά με το είναι του που είναι το μυαλό του και μετά με τα πόδια που είναι η δύναμή μας. Δίνοντας του τη μέγιστη επίδοση και τη πρώτη θέση. Εύγε Μπάμπη κομπιούτερ. Και στον κόουτς «Στρατάρχη Ρόμελ» κύριο Ζώρζο Γεώργιο. Το 2.22.30 σε γλυκοκοιτάζει φέτος στον Α.Μ.Α, αλλά για πρέπει να κάνεις κάτω από 40.15 τα τελευταία 12.195m. Ίδωμεν, θέλω να με διαψεύσεις! Για να κερδίσεις το Πριμ το Γαλακτομπούρεκο.

 

Δ. Το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου, για 60 υποψηφίους.

To καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου διεκδικούν εφέτος 60 αθλητές, κάθε ένας από τους οποίους θα πρέπει να σπάσει έστω και κατά 1’’ το όριο που θέτει ο γράφοντας στον πίνακα που ακολουθεί. Καλή επιτυχία!

ΣΤ. Αντί επιλόγου, όσα δεν γνωρίζετε για τον υπογράφοντα.

Το δελτίο του υπογράφοντα Στέφανου Αντωνάκη στον Σύλλογό του Ο.Φ.Η., με ημερομηνία έκδοσης 20-04-1970. Το υπογράφει ο τότε Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΑΣ κ. Παπαρέσκος. Για την ιστορία και μόνο, έχει αγωνισθεί σε 450 επίσημους αγώνες κι έχει τερματίσει σε 65 Μαραθωνίους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 2004, σε ηλικία 49 ετών τερμάτισε σε ένα χρόνο 12 επίσημους Μαραθωνίου με μέσο ρυθμό 3.25 περίπου. Δεν υπήρξε αθλητής-πρωταθλητής, όμως ήταν παρών συμμετέχοντας ως δρομέας στους αγώνες σαν αθλούμενος. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις του ήταν: 4ος στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου 12χλμ το 1997 στην Ιεράπετρα. Το 2017 στο τελικό των 3km του Run Greece στην Αθήνα με τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η ομάδα της Κρήτης ήρθε 1η πανελληνίως και ο υπογράφων ήρθε πρώτος στην κατηγορία 60+, βοηθώντάς την βαθμολογικά για την πρωτιά. Η απονομή των μεταλλίων που έγινε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο θα μείνει αξέχαστη σε όλη την ομάδα της Κρήτης. Η κορυφαία όμως αθλητική στιγμή και τιμή που του έχει γίνει, ήταν όταν η Ολυμπιακή Επιτροπή του 2004 τον επέλεξε ως έναν από τους λαμπαδηδρόμους, μεταφέροντας την ολυμπιακή φλόγα σε διαδρομή του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης. Ήταν συγκινητική η στιγμή μεταφέροντας τη δάδα της Ολυμπιακής Φλόγας, το Σύμβολο της Ειρήνης των λαών. Η αρχή του είναι ότι η υπομονή είναι Αρετή και ανταμείβεται όποιος την έχει. ‘’Η ζωή είναι όπως το ποδήλατο, πρέπει να προχωράς για να μη χάνεις την ισορροπία σου και στις καλές στιγμές και στις δύσκολες’’ όπως λέει ο Αϊνστάν. Ο αθλητισμός έχει να προσφέρει μόνο όμορφες και μοναδικές στιγμές για τη ψυχή του ανθρώπου.

 

Με τιμή,

Στέφανος Αντωνάκης.

Ηράκλειο 6 Νοεμβρίου 2023.