7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη

 Στέφανος Αντωνάκης   19:18 26-09-2023  

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη


Θα είσαι στην εκκίνηση; Θα είσαι νικητής!

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης, Αρκαλοχώρι, 01/10/2023

Α. Φωτογραφικό κολάζ. 70 δρομείς, υπό το πρίσμα του γράφοντα.

Β. 7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης. Σκονάκι για τις ημέρες πριν τον αγώνα! 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων, κατάλληλα προς μελέτη, και χρήσιμα συμπεράσματα. Πίνακας προτεινόμενων περασμάτων και τα φαβορί του αγώνα.

 

Γ. Οι 116 κορυφαίοι Κρήτες Μαραθωνοδρόμοι (67 άνδρες, 49 γυναίκες), συμπληρωμένο.

Δ. Τροφή για σκέψη. Αντόνιο Πόρτσια, «… δεν εμπιστεύομαι καμιά βεβαιότητα».

Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών (08/10/2023), το παρόν άρθρο αφιερώνεται σε όλους τους φίλους συναθλητές που θα δοκιμάσουν εαυτούς στον πολιτικό στίβο. Κάποιοι περισσότερο έμπειροι με τα κοινά, κάποιοι άλλοι στην παρθενική τους εμφάνιση, εύχομαι ολόψυχα να μπορέσουν να συμβάλλουν ο καθένας με τον τρόπο του στο καλό του τόπου μας. Είτε εκλεγούν είτε όχι, σε όποια θέση κι αν τους βρει η επόμενη μέρα, ας θυμούνται κι ας θυμόμαστε όλοι ότι μόνο ενωμένοι πάμε μπροστά. Ακόμη κι αν μπορεί να διαφωνούμε σε πολιτικό επίπεδο, ο τελικός στόχος (οφείλει να…) είναι κοινός: η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας. Μόνο ενωμένοι δημιουργούμε, οικοδομούμε, ονειρευόμαστε. Διχασμένοι, παραμένουμε στάσιμοι και ολισθαίνουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. «Αγαπάμε τον άνθρωπο, γιατί είμαστε εμείς» λέει ο Καζαντζάκης. Ακόμη κι οι εχθροί μας (εντός εισαγωγικών πάντα) είναι χρήσιμοι, γιατί μας κινητοποιούν στο να γίνουμε καλύτεροι. Το Επιτροπάτο λοιπόν σας στέλνει όλες του τις ευχές. Να θυμάστε μόνο ότι υπάρχουν κι οι τάπες! Και όταν (κι όσοι…) σας υπόσχονται 10,20, 50 ψήφους, να περιμένετε 2-3, ώστε να μην απογοητευτείτε! Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου, ας θυμάστε τα λόγια του Einstein: η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Πρέπει να προχωράμε συνεχώς, ώστε να διατηρούμε την ισορροπία μας. Καλή επιτυχία σε όλους!

Α. Φωτογραφικό κολάζ. 70 δρομείς, υπό το πρίσμα του γράφοντα.

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

70 αθλητές, 70 (και περισσότερες…) ιστορίες, διαδρομές, προσωπικότητες, επιτεύγματα. Όλοι τους πολύ προσφιλείς κι αγαπητοί στο γράφοντα, όλοι τους παραδείγματα προς μίμηση, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η φωτογραφία δεν είναι ευκρινής – κι ωστόσο, εύχομαι να αποτυπώνει την πρόθεση του γράφοντα. Το χαιρετισμό προς όλους εσάς, την ένδειξη σεβασμού και την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας. Οι αναγνώστες του παρόντος, ας δουν το κολλάζ κι ως κουίζ! Εν όψει του 40ου ΑΜΑ λοιπόν, θα δείτε εδώ τους τους αθλητές που θα διεκδικήσουν τις τρεις πρώτες θέσεις του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (άνδρες/γυναίκες). Μεταξύ των γυναικών έχουμε 5 αθλήτριες που θα διαγκωνιστούν για τις θέσεις του βάθρου, με τις πιθανότητες ισόποσα μοιρασμένες – η “θέληση”, η “κυρία”, η “αθόρυβη”, η “καμικάζι” κι η “βασίλισσα”. Τι λέτε, μπορείτε να τις εντοπίσετε;! Τα αντίστοιχα φαβορί για την κατάταξη των ανδρών είναι το “κομπιούτερ”, ο “F16” κι η “ψυχή”. Φαβορί θα είναι κι ο πρωτοεμφανιζόμενος Τσάκαλος, το «τσακάλι», του οποίου φωτογραφία δεν είχα να προσθέσω στο κολλάζ. Παρ’ ότι πολύ δυνατός, εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσει (ακόμη) να δει βάθρο – εκτός κι αν κάνει την ευχάριστη έκπληξη. Θεωρώ ότι, καθώς στερείται εμπειρίας, στην παρθενική του εμφάνιση στον ΑΜΑ θα πρέπει να τρέξει αναγνωριστικά κι όχι επιθετικά – κι είναι άλλο ο Ημιμαραθώνιος κι άλλο τα 42195 της Κλασσικής. Διαθέτει τόσο το ταλέντο όσο και την ψυχή – φτάνει αυτό για το βάθρο στην πρώτη του εμφάνιση; Θα φανεί! Στο κολλάζ εμφανίζεται κι ο εξτρήμ Μίνος, που δύσκολα ωστόσο θα ανέβει πάνω από την πέμπτη θέση – ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τους Μπουρίκα, Καλαπόδη και Μπέη που έρχονται με φόρα. Για να δούμε… Πέρυσι νικητές αναδείχθηκαν οι Πιτσόλης (2:23’43’’) και Κωνσταντινοπούλου (2:46’01’’), καιρού επιτρέποντος λέω ότι εφέτος (δεδομένων των μέχρι τώρα συμμετοχών) οι πρώτοι θα κινηθούν στο 2:20’02’’ και 2:42’15’’ (άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, συν/πλην 1’00’’). Αλλά για τον ΑΜΑ θα επανέλθουμε αναλυτικότερα.

Β. 7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης. Σκονάκι για τις ημέρες πριν τον αγώνα! 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων, κατάλληλα προς μελέτη, και χρήσιμα συμπεράσματα. Πίνακας προτεινόμενων περασμάτων και τα φαβορί του αγώνα.

Πρέπει να προχωράμε συνεχώς λοιπόν. Οι δρομείς αποστάσεων το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από τον καθένα. Ειδικά μια παρέα φίλων από το Αρκαλοχώρι, το έκαναν πράξη με τον καλύτερο τρόπο. Έχω την υποψία δε ότι όταν ξεκινούσε την πορεία της η ΑΘΛΗΣΥ Αρκαλοχωρίου, μάλλον ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν το πόσο μακριά θα έφταναν! Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, μπορούν να είναι μόνο υπερήφανοι, γιατί πέτυχαν κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας. Εισήγαγαν μια ολόκληρη κοινωνία στο μαγικό κόσμο του αθλητισμού, διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο τους ως την άλλη άκρη της γης (καθόλου υπερβολή αυτό, δείτε μόνο τα σχετικά σχόλια στα social media), κι έδειξαν εμφατικά ότι όταν υπάρχει η θέληση, το όραμα και το μεράκι, τότε συμβαίνουν μαγικά πράγματα (θυμηθείτε το αυτό οι φίλοι υποψήφιοι που λέγαμε στην αρχή του παρόντος…). Με τον 7οΗμιμαραθώνιο Κρήτης να βρίσκεται προ των πυλών, όλοι μετράμε πλέον ανάποδα προκειμένου να βρεθούμε άλλη μια φορά στη γραμμή της εκκίνησης και να γίνουμε μέλος αυτής της μεγάλης γιορτής. Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, όπου ο χαρακτηρισμός «γιορτή» δεν είναι κλισέ, αλλά περιγράφει ακριβώς τι θα βιώσει ο επισκέπτης το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Όσοι έχετε εμπειρία, ξέρετε ακριβώς τι λέω – οι άλλοι που θα ρθείτε για πρώτη φορά, δεν φαντάζεστε τι σας περιμένει!

Όσον αφορά στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι, ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης είναι ένας δύσκολος αγώνας. Η γιορτινή ατμόσφαιρα που περιγράφαμε δεν πρέπει να ξεγελάσει τους συμμετέχοντες. Οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου (ο Οκτώβρης στην Κρήτη θυμίζει πλέον περισσότερο καλοκαίρι…) και τα έντονα υψομετρικά της διαδρομής δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Για τούτο, πέραν της απαραίτητης προετοιμασίας που απαιτείται έτσι κι αλλιώς για τη συμμετοχή σε έναν ημιμαραθώνιο, η σωστή τακτική παίζει πολύ πολύ σημαντικό ρόλο – κι οπωσδήποτε, σημαντικότερο από μια διοργάνωση που λαμβάνει χώρα σε μια πιο «εύκολη», επίπεδη διαδρομή.

 

Οι βασικές αρχές που ισχύουν στους αγώνες αποστάσεων είναι κι εδώ πολύ συγκεκριμένες. Φεύγουμε αργά, για να φτάσουμε γρήγορα. Αλλιώς – φροντίζουμε στα πρώτα 2/3 του αγώνα να κινούμαστε ελαφρώς αργότερα από το συνολικό μέσο ρυθμό του αγώνα, ώστε το τελευταίο κομμάτι να μας βρει δυνατούς σωματικά και ψυχολογικά. Μια επισήμανση ωστόσο, ειδικά για τον συγκεκριμένο αγώνα. Καθώς τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι κατηφορικά (~6300 μέτρα), φροντίζουμε να βρούμε τη χρυσή ισορροπία ώστε αφ’ ενός να μην παρασυρθούμε και να φύγουμε πολύ γρήγορα, κι αφ’ ετέρου να μην είμαστε πολύ «κρατημένοι» το οποίο είναι επίσης λάθος για το συγκεκριμένο αγώνα (η κατηφόρα θα καταπονήσει τα πόδια μας αν «φρενάρουμε» συνεχώς). Πιο απλά – ξεκινάμε συγκρατημένα μεν, χαλαρά και με ροή δε, ώστε όταν ισιώσει η διαδρομή να επανέλθουμε στο αρχικό μας πλάνο.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα περάσματα 77 δρομέων διαφορετικού επιπέδου από τον αγώνα του 2022, αλλά και τα περάσματα των 8 πρώτων νικητών του αγώνα του 2019. Εάν τα μελετήσετε προσεκτικά, θα δείτε πώς επαληθεύονται στην πράξη τα όσα προαναφέραμε. Η λέξη – κλειδί είναι πάντα η δρομική οικονομία. Οι δρομείς που υπερέβαλλαν στο πρώτο δεκάρι, το χρεώθηκαν και με το παραπάνω στο δεύτερο μισό της διαδρομής, εν αντιθέσει με εκείνους που αρχικά εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι. Θα δείτε ότι όσοι δρομείς (ανεξαρτήτως της τελικής επίδοσης, η αρχή είναι κοινή) κράτησαν τον αρχικό τους ρυθμό και μετά το 10ο χιλιόμετρο, έλεγξαν αποτελεσματικά τον αγώνα, πέτυχαν την επίδοση-στόχο τους, και μάλλον απόλαυσαν την εμπειρία. Αντίθετα, όσοι επιβράδυναν στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, σημαίνει ότι υπερεκτίμησαν εαυτόν, κινήθηκαν πιο επιθετικά απ’ όσο μπορούσαν να υποστηρίξουν, «άδειασαν» από δυνάμεις και ταλαιπωρήθηκαν αρκετά. Γνωρίζετε ότι η ψυχολογία του αθλητή κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα – άλλη διάθεση λοιπόν έχεις όταν στο τελευταίο κομμάτι είσαι δυνατός και ανεβαίνεις θέσεις προσπερνώντας συναθλητές σου, και αλλιώς βαραίνουν τα πόδια όταν βλέπεις ότι αναγκαστικά οπισθοχωρείς συνεχώς. Μελετήστε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, δείτε πώς μεταβάλλονται οι κλίσεις της διαδρομής και προσαρμόστε το ρυθμό σας αντίστοιχα. Τα τελευταία δυο χιλιόμετρα είναι ανηφορικά – κι αυτό πρέπει να σας βρει με δυνάμεις. Παραδειγματιστείτε από τις εμφανίσεις που σταχυολογούνται στους πίνακες που ακολουθούν και δεν θα χάσετε.

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε περάσματα προτεινόμενα από τον γράφοντα, για 29 διαφορετικές επιδόσεις – στόχους.

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Έχετε κατά νου ότι οι προτάσεις αφορούν σε δρομείς που έχουν ξανατρέξει τη διαδρομή και γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της. Οι τελικοί χρόνοι είναι αργότεροι για όλους σε σχέση με έναν φλατ αγώνα στον οποίο μπορεί να έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν, από 2’00’’ για τους πρώτους έως και 10’00’’ για τους αργότερους δρομείς. Τα πρώτα 6300 μέτρα είναι κατηφόρα, προσέξτε τα. Τα επόμενα δέκα χιλιόμετρα έχουν συνεχείς ανηφοροκατηφόρες, που αφ ενός «χαλάνε» το ρυθμό του δρομέα, κι αφ ετέρου κουράζουν περισσότερο. Το τέταρτο πεντάρι είναι το δυσκολότερο, με έντονες κλίσεις (15,500 – 19,00 χλμ) κι εκεί θα φανεί από τη μια η ποιότητα της προετοιμασίας σας, κι από την άλλη η ορθή ή εσφαλμένη διαχείριση του αγώνα. Σε όλες τις ανηφόρες μην προσπαθήσετε να κινηθείτε γρήγορα. Θα καταναλώσετε πολύτιμο γλυκογόνο, χωρίς σημαντικό όφελος. Ειδικά οι πιο αργοί δρομείς ας περπατήσουν, δεν θα τους στοιχίσει στο τέλος. Κάνουμε μικρά βήματα, ρίχνουμε το βάρος μας μπροστά, ενώ με τα χέρια μας είτε «κάνουμε κουπί» είτε αποφορτίζουμε όπως μπορούμε τα γόνατα. Κι ας θυμάστε, οι ανηφόρες στη ζωή και τους αγώνες, πάντα τελειώνουν, κι οι αγώνες κερδίζονται στις ευθείες και τις κατηφόρες. Κρατήστε για εκεί τις δυνάμεις σας – και πάλι όμως, επιταχύνουμε γλυκά, και όχι «όλα μέσα» από την αρχή. Τρέξτε έξυπνα, επιδείξτε υπομονή, ελέγξτε την κούρσα σας, κι όταν περάσετε τη γραμμή του τερματισμού συνεχίστε τη γιορτή. Μαντινάδες, χορός, παραδοσιακοί μεζέδες και (κυρίως) γελαστά πρόσωπα, και θα ναι μια μέρα που θα χετε να τη θυμάστε. Ζείστε τη μέχρι κεραίας!

 

Μελετώντας τη λίστα των συμμετεχόντων για τα 21 χιλιόμετρα, αισθητές (αλλά δικαιολογημένες…) θα είναι οι απουσίες της βασίλισσας Ελευθερίας Πετρουλάκη και της αρχόντισσας Άννας Βασιλείου. Εκτιμώ ότι (καιρού επιτρέποντος) εφέτος μπορούμε να δούμε και νέο ρεκόρ διαδρομής, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Την πρώτη θέση θα διεκδικήσουν ο Πολωνός Mateusz Kaczov κι ο Ούγγρος Gaspar Csere. Μεταξύ των γυναικών, φαβορί φαντάζει η Ολλανδή Lysanne Wilkins. Μεταξύ των Ελλήνων, φαβορί προαλείφονται οι συνήθεις ύποπτοι Μίνος, Ζερβάκης και Ιωαννίδης (άνδρες), αι οι Κωνσταντινοπούλου, Ρεμπούλη και Φλώρου (γυναίκες). Το παρόν θα δώσει για 7η φορά ο γράφοντας – αν και πρόσφατα εγχειρισμένος (αφαίρεση χολής πριν δυο μήνες) δεν θα μπορούσα να απουσιάσω από μια τέτοια διοργάνωση… Στόχος το 2:19’00’’ (συν/πλην 1’00’’) και βλέπουμε. Με καπετάνιο τον Νώε, συνοδοιπόρο τον Οδυσσέα και βάρκα την Ελπίδα, το ταξίδι προς την Ιθάκη συνεχίζεται!

Όσον αφορά στα 5 χιλιόμετρα, 1η νικήτρια θα είναι η Βασιλική Καλιμόγιαννη, το ανερχόμενο αστέρι. Στα 19 της χρόνια, κατέχει ήδη το Πανελλήνιο Ρεκόρ στα 3000 μέτρα στιλπλ, ενώ αναδείχθηκε τρίτη νικήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20. Μάλλον το ρεκόρ διαδρομής (18’33’’) της έμπειρης Ζωής Ανδρικοπούλου θα καταρριφθεί εφέτος… Στη δεύτερη θέση θα δούμε μάλλον την Κύπρια Zozan Timurs. Στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων θα αγωνιστεί κι η πολλά υποσχόμενη 17χρονη αθλήτρια από τη Σητεία Έλλη Κουνελάκη. Όσον αφορά στον αγώνα των ανδρών, ίσως έχουμε κι εδώ νέο ρεκόρ διαδρομής, από τον Κύπριο Ανδρέα Μισάρα, που μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να καταρρίψει το 15’48’’ του αθληταρά και φιλότιμου Χρήστου Καλλία.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις του γράφοντα για κάποιες από τις εμφανίσεις που θα δούμε (ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, με μια απόκλιση συν/πλην ενός λεπτού).

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Παρακάτω, θα κάνω μια πρόταση περασμάτων για το πώς θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ διαδρομής, για άνδρες και γυναίκες. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, ξέρετε ότι τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται. Και ίσως εφέτος, καιρού επιτρέποντος, να το δούμε να συμβαίνει. Οψόμεθα…

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω έναν προσωπικό χαιρετισμό σε κάποιους καλούς μου φίλους, που γίνανε «ντακότες»! Ο καμικάζι Νικηφόρος Τζιώτης, ο διδάκτορας Σταμάτης Παπαδάκης κι ο μειλίχιος Χρήστος Κώνστας θα συμμετάσχουν στον αγώνα εν είδει προπόνησης, συνοδεύοντας συναθλητές τους. Θα χαρώ πολύ αν συνοδεύσουν έστω και λίγο μια πραγματική ντακότα (και δη λαβωμένη…), τον υπογράφοντα – ή θα τους περιμένω και πάλι σαράντα χρόνια σαν τον άγιο;! Για να δούμε! Πολλά πολλά συγχαρητήρια θα ήθελα να δώσω στο Νικηφόρο, για την εξαιρετική του εμφάνιση στα Γιάννενα (Ioannina Lake Run, 24/09, 1:56'26’’ – Νικηφόρε πέταξες!). Την ίδια μέρα αγωνίστηκε στον ιστορικό Berlin Marathon ο δάσκαλος Μανελάκης Δημήτρης από το πανέμορφο Ασήμι, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση (3:00’35’’). Δημήτρη, το γρήγορο δεύτερο πεντάρι (1ο πεντάρι 22’02’’ – δεύτερο πεντάρι 21’00’’) σου στέρησε το sub3, κι είναι κρίμα γιατί το χες! Με το καλό στην επόμενη! Στο Βερολίνο είδαμε και τον Γιάννη Τοροσιάν (ατομικό ρεκόρ με 2:32’40’’, κι άριστη στρατηγική), την αέρινη και φιλότιμη Μαρία Ψάλτη (3:01’40’’) αλλά και την ενάρετη Κωνσταντίνα Κεφαλά. Η κάτοχος της δεύτερης καλύτερης επίδοσης στον ΑΜΑ (2:40’36’’), έκανε μια εντυπωσιακή επανεμφάνιση στο Βερολίνο (3:06’30’’). Με τακτική κατάλληλη για σεμινάριο (δείτε τα περάσματά της, αξίζει), πέτυχε μια εκ των καλύτερων επιδόσεων στην ηλικιακή της κατηγορία. Εύγε! Πολλές ευχαριστίες και στον σύζυγό σου κύριο Δημήτρη Θεοδωρίδη, εκείνος γνωρίζει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σάββατο 30/09, ξεκινά από την Αθήνα ένας εκ των ιστορικότερων αγώνων παγκοσμίως, το «βαρύ» Σπάρταθλο. Στη μνήμη των μεγάλων ημεροδρόμων της αρχαιότητας, μια πλειάδα σπουδαίων αθλητών θα αναμετρηθούν με τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής από την Αθήνα στη Σπάρτη. Ανάμεσα σε αυτούς κι ο «δικός μας» Ευάγγελος Σούφης από τη Χερσόνησο. Βαγγέλη, μόνο θαυμασμός και δέος γι αυτό που κάνετε. Καλή επιτυχία – άλλωστε οι Χοχλιοί έχετε αποδείξει ότι είστε για τα δύσκολα, με τον Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη (κάτι ξέρει κι εκείνος από το δρόμο προς τη Σπάρτη!) έχετε κάνει θαύματα! Καλή δύναμη σε όλους σας, θα ξενυχτήσουμε κι εμείς μαζί σας το βράδυ του Σαββατου. Λέτε να ήρθε η ώρα να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ του μεγάλου Γιάννη Κούρου (20:25’00’’); Ο ράμπο της ελληνικής αστυνομίας Φώτης Ζησιμόπουλος (δυο διαδοχικές νίκες τα δυο τελευταία χρόνια, με 21:00’48’’ πέρυσι) δείχνει να μπορεί να το κάνει. Για να δούμε…

Γ. Οι 117 κορυφαίοι Κρήτες Μαραθωνοδρόμοι (68 άνδρες, 49 γυναίκες), συμπληρωμένο.

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχα αναφερθεί στους κρητικούς δρομείς με sub3 (άνδρες) και sub4 (γυναίκες). Έπειτα κι από νέα στοιχεία που συλλέχθησαν, νιώθω την ανάγκη να παρουσιάσω ξανά τους πίνακες συμπληρωμένους με κάποια επιπλέον ονόματα.

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr


7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Θα ήθελα δε να σταθώ και σε μια ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή, του Νίκου Κατσίλα. Ο Νίκος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης (11-6-1978). Είναι γυμναστής ΤΕΦΑΑ Αθηνών, με ειδικότητα στον τομέα «Δρόμοι Αντοχής και Προσαρμοσμένη Αγωγή». Εργάζεται στο Ηράκλειο και μένει στο γραφικό χωριό Καμαριώτης.

Διακρίσεις:

Το 1997: 1Ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων τα 10 K.M. με 33.20 στο Καραϊσκάκη.

Το 1999: 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου Εδάφους στα 8 K.M. στα Τρίκαλα.

Το 2000: Στον Μαραθώνιο Πράγας στις 21 Μαΐου, έκανε την καλύτερη επίδοση Νέων Κ.23 έως και σήμερα με 2.27.02, μην έχοντας κλείσει καν ακόμα τα 22 έτη του.

Το 2000: Στον Α.Μ.Α. στις 5 Νοεμβρίου ήρθε 1ος Νέος, 4ος Έλληνας και 7ος στην γενική κατάταξη με 2.29.55.

Για την ιστορία ακολουθούν οι 12 καλύτεροι Έλληνες εκείνης της ημέρας:

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης: 77 (+8) περάσματα δρομέων όλων των επιπέδων από το Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

Παρών ήταν και ο υπογράφων με επίδοση 3.15.55.

Το 2004: 2ος Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 50 Κ.Μ. με 4.07.15 στον Ασπρόπυργο καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις.

Δ. Τροφή για σκέψη. Αντόνιο Πόρτσια, «… δεν εμπιστεύομαι καμιά βεβαιότητα».

Από το εξαιρετικό βιβλίο του Antonio Porcia «Φωνές» (μτφρ. Βασίλης Λαλιώτης, εκδ. Bibliotheque), ένα απόσπασμα από την τελευταία του συνέντευξη, 6 μήνες πριν το θάνατό του (83 ετών, 14/03/1968). Νομίζω ότι θα σας δώσει τροφή για σκέψη…

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε στο Θεό;

 

Αntonio Porcia: Θεέ μου, ποτέ μου δε σε πίστεψα, αλλά σε αγάπησα! Δε λέω αν πιστεύω ή όχι όταν λέω Θεέ μου;

Δημ: Υπήρξατε αναρχικός;

ΑΡ: Υπήρξα πολλά πράγματα, τόσα που δε βρίσκομαι σε κανένα.

Δ: Αλλά τι θα θέλατε να είστε;

ΑΡ: Τώρα δεν θα ήξερα τι να διαλέξω.

Δ: Και πριν;

ΑΡ: Πριν θα διάλεγα το πιο σημαντικό.

Δ: Τι θα σας φαινόταν το πιο σημαντικό;

ΑΡ: Αυτό που τώρα μου φαίνεται το λιγότερο σημαντικό. Θα άρχιζα γνωρίζοντας πολλά, και θα τελείωνα μη ξέροντας τίποτα.

Δ: Είστε αγενής με τον κόσμο;

ΑΡ: Λίγη αγένεια ποτέ δε με εγκαταλείπει, κι είναι αυτή που με προστατεύει.

Δ: Σε ποιον ποιητή ή συγγραφέα θα θέλατε να μοιάσετε;

ΑΡ: Δεν βρήκα σαν ποιον να είμαι, κι έμεινα έτσι: σαν άλλος κανένας.

Δ: Σας έχουν ξεγελάσει άνθρωποι του κύκλου σας;

ΑΡ: Η μέρα δεν μπορεί να ξεγελάσει αυτόν που δεν ξεγελά η νύχτα.

Δ: Πιστεύετε σε κάτι;

ΑΡ: Πάντα βρέθηκα με το γεγονός ότι τα πράγματα ήταν άλλα πράγματα.

Δ: Είστε απογοητευμένος από κάτι;

ΑΡ: Δεν είναι απογοήτευση, ούτε αποτυχία, αλλά μου κοστίζει να αποδεχτώ και να μην αποδεχτώ. Προτιμώ να σωπαίνω ειδικά με πρόσωπα που αξίζουν το σεβασμό. Δεν εμπιστεύομαι καμιά βεβαιότητα.

Δ: Σας ενδιέφερε καμιά φορά η πολιτική;

ΑΡ: Η πολιτική δεν υπήρξε ποτέ πάθος για μένα. Αλλά έβλεπα άλλους να υποφέρουν. Άλλοι υπέφεραν, κι άλλοι δεν υπέφεραν. Ένα είναι όλα, η ζωή είναι μία. Κάθε στιγμή παύει να είναι μία, για να είναι μια άλλη.

Δ: Τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο στη ζωή;

ΑΡ: Αυτό που πιο πολύ με ενδιαφέρει… ας πω καλύτερα αυτό που με έκανε να σκεφτώ περισσότερο στη ζωή, το πόσο λίγο είναι η ζωή.

Δ: Έχετε όνειρα;

ΑΡ: Λίγα. Τα όνειρα δεν έχουν καμιά αξία για μένα. Κοιμάμαι για να ξεκουραστώ, για να μπορώ να ζήσω. Όταν ονειρεύομαι κάτι, μετά από λίγο καιρό δεν θυμάμαι αν ήταν όνειρο ή αν το σκέφτηκα απλώς.

Δ: Τι είναι ωραίο για σας;

ΑΡ: Το να είσαι με κάποιον αληθινός είναι σχεδόν θαύμα. Το ωραίο συναντάται ανακατεύοντας σκουπίδια. Μια αληθινή καρδιά δεν ικετεύει.

Δ: Τι είναι ο άνθρωπος;

ΑΡ: Ο άνθρωπος εν όλω, δεν είναι απόσπασμα του Όλου. Είναι όλον. Πιστεύω στον ανθρωπο αυτό που πιστεύω σε εμένα, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.

ΥΓ: Η καλή συνεννόηση ανάμεσα στη γάτα και τον ποντικό καταστρέφει τον μπακάλη λέει ο λαός! Έτσι και η καλή συνεννόηση της τακτικής και της στρατηγικής (έλεγχος μέσου ρυθμού) καταστρέφει την απογοήτευση, την κούραση και τελικά την αποτυχία στους αγώνες. Είναι τόσο απλό… εφαρμόστε το!

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο 27/09/2023