Αφιερωμένος στην Ευτέρπη ο Δρόμος των 9 Μουσών που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου 2023

 Runbeat Team   13:18 14-12-2022  

Αφιερωμένος στην Ευτέρπη ο Δρόμος των 9 Μουσών που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου 2023


Όπως παραδοσιακά συμβαίνει έτσι και το 2023 ο Δρόμος των 9 Μουσών θα διεξαχθεί παράλληλα με τον Ευχίδειο άθλο με την ημερομηνία διεξαγωγής να έχει προγραμματιστεί στις 7 Μαΐου.

Ο αγώνας των 59χλμ που επίσης διεξάγεται στην Αγία Άννα στους Δελφούς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών δρομέων καθώς δεν μπορούν όλοι να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του Ευχίδειου Άθλου.  

 

Ο Δρόμος των 9 Μουσών πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι πάντα η διαδρομή του περιλαμβάνει τον Ελικώνα, τον τόπο κατοικίας των Μουσών. Ο δρόμος 9 Μουσών κάθε χρόνο, αφιερώνεται και σε μια διαφορετική Μούσα, και στους τερματίσαντες αθλητές δίνεται το αντίστοιχο μετάλλιο της τιμώμενης μούσας κάθε φορά, δημιουργώντας έτσι μια υπέροχη και μοναδική συλλογή.

Έως τώρα ο αγώνας έχει αφιερωθεί στις Μούσες Κλειώ, Ερατώ, Ουρανία, Καλλιόπη και το 2023 είναι σειρά της Ευτέρπης.

Μάλιστα με αφορμή της ανακοίνωσης, οι διοργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα και μερικές λεπτομέρειες που αφορούν στην Μούσα Ευτέρπη.

Ποια ήταν η Ευτέρπη

Όπως αναφέρουν, λοιπόν, «Σ' εκείνα τα πολύ παλιά χρόνια γεννήθηκαν εννέα πανέμορφες κόρες, οι Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, που είχαν την τύχη να είναι προικισμένες με ξεχωριστές χάρες η κάθε μια. Και αυτές τις χάρες δεν τις κράτησαν για τον εαυτό τους αλλά τις χάρισαν γενναιόδωρα στους θεούς και τους ανθρώπους για να γίνουν πιο πλούσιοι στην σκέψη και τα συναισθήματα, να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους.

Τους δώρισαν την Μουσική, τη γλώσσα των αγγέλων και του Απόλλωνα. Την Ποίηση, την ομιλούσα ζωγραφική. Τον Χορό, την αρμονία της κίνησης του σώματος. Το Θέατρο, την ευφροσύνη της ψυχής και του νου. Την Αστρονομία, για την εξερεύνηση του σύμπαντος, με τους δορυφόρους και τους γαλαξίες, το αστέρι της αυγής και τον αποσπερίτη.

Έτσι, στήθηκε στην αρχαιότητα μια τεράστια σκηνή με πρωταγωνίστριες τις εννέα Μούσες που χόρεψαν, τραγούδησαν και δίδαξαν τις Καλές Τέχνες, αυτό το μεγαλούργημα όλων των αιώνων.

Η Ευτέρπη αποκαλούνταν η Δωρήτρια της Ευχαρίστησης, όταν αργότερα οι ποιητές όρισαν ρόλους σε κάθε μία από τις Μούσες, αυτή ήταν η μούσα της Μουσικής.

Τη ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη να παίζει αυλό ή να τον κρατά. Δίπλα της βρισκόταν όργανα μουσικά και κείμενα, ο Έρωτας και δένδρα με τον τραγουδιστή Τέττιγα (τζιτζίκι). Στους μεταγενέστερους κλασικούς χρόνους ονομάστηκε μούσα της λυρικής ποίησης. Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτή εφηύρε τον αυλό ή διπλό φλάουτο, αν και οι περισσότεροι μυθογράφοι αποδίδουν στον Μαρσύα την εφεύρεσή του.

Η Ευτέρπη επίσης είναι η μούσα της ελεγειακής ποίησης και της ψυχαγωγίας, της λαϊκής μουσικής των γεωργών και των βουκόλων. Το γνωστό βακχικό επιφώνημα ΕΥ ΕΥΟΙ το οποίο συμβολίζει το καλό και χαροποιούν δίνει και το ουσιαστικό περιεχόμενο της λέξης ΕΥΤΕΡΠΗ= ΕΥ+ΤΕΡΠΩ (ΤΕΡΠΝΟΣ)-χορταίνω από ευδαιμονία!

Ο ποτάμιος θεός Στρυμόνας κατέστησε έγκυο την Ευτέρπη. Ο γιος της Ρήσος ηγήθηκε ομάδας Θρακών και σκοτώθηκε από τον Διομήδη στην Τροία, σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου».