Αγωνιστικό πρόγραμμα ακαδημιών: Ατομικά αγωνίσματα στίβου ή ομαδικά παιχνίδια;

Αγωνιστικό πρόγραμμα ακαδημιών: Ατομικά αγωνίσματα στίβου ή ομαδικά παιχνίδια;


Παίρνοντας ως αφορμή την οργάνωση αγώνων στίβου για παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου από αθλητικούς φορείς και συλλόγους όλης της χώρας με το αγωνιστικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει, σε πολλές περιπτώσεις, αποκλειστικά ατομικά αγωνίσματα, ανά ηλικιακή κατηγορία, θα ήθελα να επισημάνω την θετική πλευρά της διοργάνωσης αγώνων σε κοντινά χρονικά διαστήματα, αλλά και την αρνητική πλευρά της διεξαγωγής αγωνισμάτων με ΑΤΟΜΙΚΗ κατάταξη για τα παιδιά αυτών των ηλικιών, που ΔΕΝ είναι η καλύτερη λύση…

Τα τελευταία 10 χρόνια, με δεδομένο την πολύ πρόωρη ένταξη (5-6 χρόνων) των παιδιών στις αθλητικές ακαδημίες των σωματείων, έχει αναπτυχθεί έντονη συζήτηση για την σωστή παιδαγωγικά και βιολογικά αρχική μύηση στο στίβο. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προβληματισθούμε για τα περιεχόμενα της «προπόνησης» από αυτή την τρυφερή παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία της έναρξης της βασικής προπόνησης. Παράλληλα να οργανώσουμε το αγωνιστικό πρόγραμμα που θα εφαρμόζουμε, το οποίο θα πρέπει να είναι ο καθρέφτης των «αγωνισμάτων» που μαθαίνουμε στη προπονητική διαδικασία.

 

Το παραπάνω θέμα απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα και τους τεχνικούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (W.A.) με σκοπό να προσελκύσει περισσότερα παιδιά στο στίβο. Επίσης να προσφέρει σε αυτά το καλύτερο τρόπο διδασκαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ και ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ, αποφεύγοντας τη πρόωρη εξειδίκευση στη προπόνηση και την πρόκληση ανίας. Με αυτόντον στόχο η W.A. οργάνωσε το πρόγραμμα Kids’ athletics (προπονητικό και αγωνιστικό). Ένα πρόγραμμα με ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ που έχουν ως βάση τα αγωνίσματα του στίβου και ΟΜΑΔΙΚΟ χαρακτήρα. Δηλαδή τα παιδιά μαθαίνουν να αγωνίζονται μόνο ως μέλη μιας ομάδας και σε διάφορες κινητικές δραστηριότητες. Τα παραπάνω δεδομένα των παιγνιδιών του προγράμματος Kids’ athletics ισχύουν για τις ηλικιακές κατηγορίες Κ8 (6-7 ετών) και Κ10 (8-9 ετών).

Για το αγωνιστικό πρόγραμμα της κατηγορίας Κ12 (10-11ετών) ο ΣΕΓΑΣ, στις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, γράφει: “Προτείνεται η διεξαγωγή: 2αθλων ή 3αθλων με ομαδικό χαρακτήρα. Οι οργανωτές επιλέγουν μεταξύ αγωνισμάτων και από τις τρεις κατηγορίες: Δρόμο, Άλμα, Ρίψη. Σε κάθε επόμενο αγώνα θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια τα 2αθλα ή 3αθλα να είναι διαφορετικά, έτσι ώστε το κάθε παιδί να συμμετάσχει σε όλα τα αγωνίσματα και να αποκτήσει ποικιλία κινητικών προτύπων. Σε όλα τα αγωνίσματα και συνολικά σε κάθε 2αθλο ή 3αθλο, υπάρχει ΜΟΝΟ ομαδική κατάταξη. Η άθροιση των επιδόσεων των μελών της ίδιας ομάδας αποτελεί την επίδοση της ομάδας και οι ομάδες κατατάσσονται με βάση την καλύτερή τους επίδοση”.

Φυσικά θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο της διεξαγωγής αγώνων με ατομικά αγωνίσματα για παιδιά ηλικίας 6 -11 χρόνων. Και αυτό γιατί τα παιδιά και οι γονείς τους ΔΕΝ θα πρέπει να πιστεύουν και να θεωρούνται εξειδικευμένα ταλέντα (π.χ. δρομέας ταχύτητας, άλτης του ύψους κ.α.), όταν συμμετέχουν και κερδίζουν ατομικό αγώνισμα. Ο προπονητής μπορεί να «βλέπει» το ταλέντο του παιδιού σε ένα αγώνισμα αλλά θα το βάζει να αγωνίζεται σε πολλαπλές δραστηριότητες, έτσι ώστε να αποκτά πολύπλευρες κινητικές εμπειρίες, που θα αποτελέσουν την βάση για την εξειδίκευση..

Να συμπληρώσω ότι και στην μεγαλύτερη αγωνιστική κατηγορία (Κ14, δηλαδή 12-13 χρόνων) ο ΣΕΓΑΣ, εναρμονιζόμενος στα δεδομένα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ΔΕΝ προτείνει στο αγωνιστικό του πρόγραμμα ατομικά αγωνίσματα αλλά συμμετοχή των παιδιών σε πολύαθλα (4θλα), με δεδομένη την αναγκαιότητα για πολύπλευρη γύμναση σε αυτές τις ηλικίες.