Αγωνίζονται τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ

 Χρήστος Κώνστας   11:16 07-05-2022  

Αγωνίζονται  τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ


Συνηθίζουμε να λέμε ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν, τους δημοσιογράφους που μας αξίζουν, τους δικαστές που μας αξίζουν κ.ο.κ., και όχι άδικα. Άλλωστε κάθε κοινωνική και επαγγελματική τάξη είναι μέρος της ίδιας της κοινωνίας μας. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Από αυτόν τον «κανόνα» λοιπόν δεν είναι εύκολο να «γλιτώσει» ούτε ο χώρος του αθλητισμού. Ίσως μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνά ακόμη και τις πιο δυσάρεστες εντυπώσεις που μπορούν να αφήσουν άλλοι κλάδοι. Ενδεχομένως γιατί από τον αθλητισμό οι προσδοκίες μας πάντα είναι υψηλότερες ευελπιστώντας ότι μπορούμε να συναντήσουμε μια διαφορετική εικόνα ως η εξαίρεση στον σκληρό «κανόνα». Πόσο μάλλον που όταν μιλάμε για αθλητισμό αναφερόμαστε στον κλασικό αθλητισμό και συγκεκριμένα στον στίβο.

 

Τα όσα διαδραματίστηκαν τουλάχιστον σε Αθήνα και Ηράκλειο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων έρχονται να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά-δυστυχώς-ότι ο κλασικός αθλητισμός αποτελεί μέρος του «κανόνα». Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά έναν κρίκο της αθλητικής αλυσίδας. Αφορά το σύνολο της. Από το Α ως το Ω. Από τα ανώτερα στελέχη της αθλητικής ομοσπονδίας υπό τη σκέπη της οποίας είναι ο κλασικός αθλητισμός και τους εκπροσώπους των αθλητικών συλλόγων έως τους κριτές, τους προπονητές και φυσικά τους αθλητές, τους οποίους αθλητές συνηθίζουμε να τους «χαϊδεύουμε» τα αυτιά καλλιεργώντας έτσι την κουλτούρα ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όχι ευθύνες και υποχρεώσεις...με το κλασικό «ε παιδιά είναι». Και βεβαίως δεν είναι έτσι όταν μιλάμε για ενήλικες που φέρουν την αθλητική ιδιότητα που τους παρέχει η Αθλητική Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ, εν προκειμένω.(Φυσικά το ίδιο, σε ότι αφορά τις ευθύνες και υποχρεώσεις, θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους αθλητές όλων των αθλημάτων, όλων των Ομοσπονδιών). 





Και μετά από αυτό το απαραίτητο εισαγωγικό σημείωμα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξετυλίγοντας το κουβάρι που εκθέτει όλους τους κρίκους της περιβόητης αυτής αθλητικής αλυσίδας. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο κρίκο όπου το μέγεθος της έκθεσης του διαμορφώνεται αντίστοιχα με το ρόλο του, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του.

O Κανονισμός για τα απαγορευμένα παπούτσια που αλλοιώνουν αποτελέσματα 

Στις 13 Αυγούστου του 2020 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου δημοσίευσε για πρώτη φορά τη λίστα των απαγορευμένων παπουτσιών. Η τεχνολογική επανάσταση στα παπούτσια θορύβησε τους παράγοντες του παγκόσμιου στίβου αφού ήταν πρόδηλο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ένα τεχνολογικό ντόπινγκ το οποίο αλλοιώνει αποτελέσματα και φυσικά το ίδιο το άθλημα και γι΄αυτό όφειλαν να δράσουν. Οι ίδιες οι εταιρίες παραγωγής αθλητικών παπουτσιών λανσάρουν το πλεονέκτημα που κερδίζουν όσοι φορούν αυτά τα νέας τεχνολογίας παπούτσια. Έχει αποδειχθεί είτε από έρευνες των ίδιων των εταιριών είτε από ανεξάρτητα εργαστήρια ότι μπορούν να βελτιωθούν οι επιδόσεις από 1% έως και 6%! Τι σημαίνει αυτό; Ένας αθλητής που σημειώνει επίδοση π.χ. 17:00 στα 5.000 μέτρα, τρέχοντας με τα νέας τεχνολογίας παπούτσια εντός σταδίου θα μπορούσε δυνητικά να βελτιώσει την επίδοση του από 10’’ έως και 61’’.Δηλαδή ο ίδιος αθλητής με τις ίδιες δυνατότητες, την ίδια ημέρα, με τις ίδιες συνθήκες και στον ίδιο αγώνα να σημειώσει επίδοση από 16:50 έως 15:59 ! Οι διαφορές για τους εντός σταδίου αγώνες κρίθηκαν ως τρομακτικά επικίνδυνες για την αλλοίωση του αθλήματος, σε βαθμό που ακόμη και το ντόπινγκ με απαγορευμένες ουσίες δε θα μπορούσε να βελτιώσει.

Έτσι κατήρτισαν μια λίστα, όπου με βασικό κριτήριο το πάχος της σόλας του παπουτσιού, όλοι οι τύποι παπουτσιών που κυκλοφορούν για όλα τα αγωνίσματα του στίβου, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το αγώνισμα. Μάλιστα για τα δρομικά αγωνίσματα ορίστηκαν 4 κατηγορίες. Για τα αγωνίσματα έως 800 μέτρα το πάχος της σόλας που επιτρέπεται είναι μέχρι 20mm.Απο τα 800 μέτρα και πάνω εντός σταδίου το πάχος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25mm.Eνω και για τους αγώνες εκτός σταδίου, σε δημόσια οδό ή αγώνες ανωμάλου δρόμου το πάχος της σόλας που επιτρέπεται φθάνει τα 40mm και 25mm αντίστοιχα.

Μάλιστα η παγκόσμια ομοσπονδία για να βοηθήσει το ελεγκτικό έργο των εθνικών ομοσπονδιών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έτσι εκτός από την κατηγοριοποίηση κατήρτισε και λίστα με ένα προς ένα όλα τα μοντέλα αθλητικών παπουτσιών που κυκλοφορούν στην αγορά με ακριβή περιγραφή αναφέροντας αναλυτικά σε ποια αγωνίσματα επιτρέπονται και από ποια αγωνίσματα αποκλείονται, επιβάλλοντας την ποινή της ακύρωσης για τους παραβάτες-αθλητές που δεν συμμορφώνονται. Έτσι με αυτή τη λίστα, η οποία ανανεώνεται συνεχώς με όλα τα νέα παπούτσια που κυκλοφορούν, όλοι οι τεχνικοί διευθυντές αγώνων έχουν στην διάθεση τους έναν αναλυτικό οδηγό χωρίς να αναγκάζονται να προσφεύγουν στην μέθοδο της μέτρησης της σόλας των παπουτσιών για κάθε αθλητή ξεχωριστά με το παχύμετρο .Διαδικασία χρονοβόρα και με τεράστιο περιθώριο λάθους είτε να μην μετρηθεί σωστά, είτε να μην μετρηθεί καθόλου ένας αθλητής, όπως άλλωστε θα δούμε στη συνέχεια ότι απέδειξε η πραγματικότητα στο Ηράκλειο και στην Αθήνα και πολύ φοβούμαστε και σε άλλες περιοχές όπου οι κατά τόπους ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ διεξήγαγαν Διασυλλογικά Πρωταθλήματα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Η εναρμόνιση του ΣΕΓΑΣ με τους διεθνείς κανονισμούς

Στη χώρα μας ο ΣΕΓΑΣ αμέσως συμπεριέλαβε τη λίστα των απαγορευμένων παπουτσιών που θεσμοθέτησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία ακολουθώντας πιστά τους διεθνείς κανονισμούς. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε η πρώτη ουσιαστική εφαρμογή στη πράξη με αφορμή το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου, όπως είχε δημοσιεύσει τότε το Runbeat.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφερόταν αναλυτικά η διαδικασία που οφείλουν να ακολουθούν διοργανωτές και αθλητές.

 

«Όλα τα αγωνιστικά παπούτσια πρέπει να είναι σύμφωνα με το Άρθρο 5 (TR5) των Τεχνικών Κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics), συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων της σόλας (μέγιστο πάχος σόλας ≤40mm) και του τακουνιού. Είναι ευθύνη των αθλητών να διασφαλίσουν ότι τα παπούτσια που θα χρησιμοποιηθούν στον αγώνα περιέχονται στην τρέχουσα λίστα των εγκεκριμένων μοντέλων παπουτσιών της World Athletics (https://www.worldathletics.org/about-iaaf/documents/technical-information).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το Άρθρο 5 (TR5) ή τη λίστα των εγκεκριμένων παπουτσιών, μπορεί να μην επιτραπεί σε αθλητή να αγωνιστεί ή να αποκλειστεί μετά τον αγώνα και η επίδοσή του στο αγώνισμα ή στα αγωνίσματα που συμμετείχε να ακυρωθεί.

11.5.1 Που θα πραγματοποιείται ο έλεγχος και τι θα αφορά

Ο έλεγχος των αγωνιστικών παπουτσιών θα πραγματοποιείται σε δύο (2) φάσεις:

1η φάση: κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών, όπου θα ελέγχονται και θα φωτογραφίζονται τα αγωνιστικά παπούτσια από τους υπεύθυνους Κριτές της διοργάνωσης.

2η φάση: κατά τον τερματισμό των αθλητών και αθλητριών του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος οι υπεύθυνοι Κριτές θα ελέγχουν αν ο αγωνιζόμενος αθλητής-τρια αγωνίσθηκε με το μοντέλο που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε στο Κέντρο Εγγραφών (registration center) ή κάποιο άλλο.

Ο έλεγχος των αγωνιστικών παπουτσιών θα αφορά τη μέτρηση του πάχους της σόλας του παπουτσιού σε δύο σημεία.

11.5.2 Παράδοση αγωνιστικών παπουτσιών

Σε περίπτωση επίτευξης Παγκόσμιου ή Ευρωπαϊκού ή Πανελλήνιου ρεκόρ, ο αθλητής μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος, θα πρέπει να παραδίδει τα παπούτσια που χρησιμοποίησε στον αγώνα στους διοργανωτές, για περαιτέρω έλεγχο, εφ’ όσον αυτό απαιτείται.

11.5.3 Χρήσιμες συμβουλές για την εφαρμογή του Άρθρου 5 των Τεχνικών Κανονισμών της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου που αφορά τα αγωνιστικά παπούτσια των αθλητών και αθλητριών

Όλα τα σωματεία και οι αθλητές θα πρέπει να προβούν στις ακόλουθες χρήσιμες και ουσιώδεις ενέργειες:

να ενημερωθούν άμεσα για το θέμα από τους σχετικούς συνδέσμους που παρατίθενται στο παρόν κείμενο,

να διαβάζουν με προσοχή τις σχετικές οδηγίες που θα περιλαμβάνεται πλέον στις Προκηρύξεις όλων των Πρωταθλημάτων,

να συμβουλεύονται την επικαιροποιημένη λίστα μοντέλων της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (W.A.) ΠΡΙΝ προβούν σε αγορά αγωνιστικών παπουτσιών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (W.A.) θα επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα λίστες με τα επιτρεπόμενα και μη επιτρεπόμενα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά,

οι αθλητές που πρόκειται να αγωνιστούν και διατηρούν αμφιβολία ως προς την εγκυρότητα χρήσης των αγωνιστικών τους παπουτσιών, να προσέρχονται στον αγώνα έχοντας προνοήσει και για άλλη εναλλακτική και αποδεκτή λύση». 

 

Πέρα πάσης αμφιβολίας λοιπόν όλοι είναι ενήμεροι εδώ και ένα χρόνο για τις σχετικές απαγορεύσεις έχοντας πλέον στη διάθεση τους και το «εργαλείο» που προσέφερε η παγκόσμια ομοσπονδία με την λίστα όπου περιγράφονται αναλυτικά όλα τα παπούτσια για το που επιτρέπονται και που όχι.

Ένας κανονισμός που... δεν εφαρμόζεται για όλους και για όλα

Το Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου-1 Μαΐου διεξήχθησαν τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα με την ευθύνη των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Όμως παρά το γεγονός ότι όλα τα πρωταθλήματα διέπονται από τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας φαίνεται ότι αυτοί εφαρμόζονται κατά το δοκούν, εφαρμόζονται αποσπασματικά ή δεν εφαρμόζονται καθόλου θέτοντας σοβαρά ερωτήματα ακόμη και ακυρότητας όχι απλώς κάποιων αθλητών που δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς αλλά ολόκληρων αγωνισμάτων!

Στα Διασυλλογικά Πρωτάθλημα που διεξήχθησαν τόσο από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας στον Άγιο Κοσμά όσο και από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης στο Ηράκλειο δεν ακολουθήθηκε σχεδόν τίποτα από ό,τι προβλέπει η διαδικασία που έχει θεσμοθετήσει ο ΣΕΓΑΣ για τον έλεγχο των παπουτσιών. Το φωτογραφικό υλικό που έχει συλλέξει το Runbeat και μάλιστα από «ελεύθερες» πηγές όπως χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και μέσα από την επίσημες σελίδες των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ή και αθλητικών συλλόγων στο Facebook, είναι αδιάψευστος μάρτυρας για τα όσα δεν τηρήθηκαν κατά τη διεξαγωγή του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος σε ότι αφορά την χρήση των αθλητικών παπουτσιών. Ενώ παράλληλα ανακύπτουν εξαιρετικά σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για την ποιότητα αλλά και για την εγκυρότητα των επιδόσεων και εν γένει των αγώνων, οι οποίοι δεν δίνουν απλώς ένα μετάλλιο ή μια θέση στο βάθρο αλλά αποτελούν πρόκριμα για συμμετοχή σε πανελλήνια πρωταθλήματα, συγκέντρωση βαθμολογίας, κατάταξη σωματείων και εν τέλει χρηματοδότηση βάσει της βαθμολογίας τους.

Από το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώσαμε προκύπτει ότι υπήρξε δρομικό αγώνισμα στο οποίο οι 11 στους 12 αθλητές που αγωνίστηκαν φέρονται να έτρεξαν με απαγορευμένα παπούτσια, δηλαδή παράνομα για το συγκεκριμένο αγώνισμα παπούτσια! 

Αγωνίζονται  τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ runbeat.gr

(Ηράκλειο-Παγκρήτιο Στάδιο: Στο αγώνισμα των 5.000 μέτρων ανδρών οι 11 στους 12 αθλητές που συμμετείχαν φέρονται να αγωνίστηκαν με παπούτσια εκτός κανονισμού). 

Όμως δεν σταθήκαμε μόνο στο φωτογραφικό υλικό για να εξάγουμε συμπεράσματα. Αναζητήσαμε την άποψη και θέση των τεχνικών διευθυντών των αγώνων των εν λόγω Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων. Στον Άγιο Κοσμά μεταξύ των τεχνικών υπευθύνων των αγώνων ήταν και ο και ο κ. Χρύσανθος Καρούζος, Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε. Από την αρχή της συνομιλίας μας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι δεν επρόκειτο για ένα λάθος ή μια παράλειψη αλλά για μια συνειδητή επιλογή να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός ο οποίος ισχύει .Οι εξηγήσεις που δόθηκαν μέσω των απαντήσεων είναι προς την κρίση των αναγνωστών. «Όταν έχω εκατοντάδες αθλητές και ξεκινήσω αυτό τον έλεγχο δεν θα τελειώσουμε ποτέ!», μας απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Καρούζος επιβεβαιώνοντας ότι ο κανονισμός απλά ακυρώνεται στην πράξη. Και όχι μόνο αυτό. Η συνέχεια της συζήτησης μαζί του ήταν αποκαλυπτική. «Καταλαβαίνετε ότι οι αγώνες εκτυλίσσονται σε συνθήκες Ουγκάντας; Ποιος να ελέγξει τι και πως;». Ο τεχνικός σύμβουλος επέμεινε για τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων παραπέμποντας σε δεκαετίες πίσω. «Ακόμη και οι Βαλκανικές χώρες της δεκαετίας του 1970 είχαν καλύτερες συνθήκες από αυτές με τις οποίες οργανώσαμε το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα στον Άγιο Κοσμά», κατέληξε χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι πραγματικά συμβαίνει ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και στους υπόλοιπους κρίκους της αθλητικής αλυσίδας. «Ποιοι να ξέρουν ποια παπούτσια επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται, οι προπονητές; Mα, οι μισοί δεν γνωρίζουν να γράφουν σωστά ούτε το όνομά τους. Οι κριτές; Μα, ήταν όλοι και όλοι 20. Τι να ελέγξουν;», κατέληξε απογοητευμένος ο κ. Καρούζος.

Αγωνίζονται  τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ runbeat.gr

(Αθήνα-Άγιος Κοσμάς: Στο αγώνισμα των 5.000 μέτρων γυναικών διακρίνονται τουλάχιστον 7 αθλήτριες να αγωνίζονται με απαγορευμένα παπούτσια)

Το Runbeat επικοινώνησε και με τον κ.Μάρκο Καλούδη. Πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες προσωπικότητες στη τεχνική ηγεσία του ΣΕΓΑΣ με πλούσια εμπειρία και τεράστια προσφορά στον αθλητισμό, την οποία ουδείς είναι σε θέση να αμφισβητήσει. Όμως αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν εκείνα που συνέβαλαν σε μια διπλή έκπληξη. Έκπληξη αφενός για το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν τηρήθηκε ο κανονισμός και αφετέρου μεγαλύτερη έκπληξη για τις εξηγήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια στα ερωτήματα που θέσαμε. Στην επικοινωνία που είχαμε ο κ. Καλούδης ήταν πρόθυμος να απαντήσει σε όλα όσα του παραθέσαμε, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας όλα όσα είχαμε διαπιστώσει από το φωτογραφικό υλικό. «Δεν ελέγξαμε τα παπούτσια των αθλητών κατά τη προσέλευση τους στη γραμματεία, ούτε τα φωτογραφίσαμε ωστόσο είχαμε παχύμετρο με το οποίο κάναμε τη μέτρηση της σόλας μέσα στον αγωνιστικό χώρο και δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψη μας» , υποστήριξε ο τεχνικός διευθυντής των αγώνων. Ωστόσο από εκεί και μετά δεν μπορούσε να δώσει κάποια εξήγηση για το πως αφού μετρήθηκαν όπως ισχυρίστηκε –και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε- εμφανίζονται όχι ένας, ούτε δυο αλλά πάνω από 10 αθλητές να αγωνίζονται με απαγορευμένα παπούτσια για εντός σταδίου δρομικά αγωνίσματα. «Όντως δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τη φωτογράφιση των παπουτσιών πριν τρέξουν οι αθλητές αλλά μετρήθηκαν, τώρα πως έτρεξαν με απαγορευμένα παπούτσια δεν το γνωρίζω. Άλλωστε υπάρχουν και οι κριτές, δεν μπορούμε να κάνουμε τον αστυνομικό» πρόσθεσε καίτοι εμπίπτει στην αρμοδιότητα των στελεχών του ΣΕΓΑΣ όχι μόνο ο έλεγχος αλλά και η παρακολούθηση της εφαρμογής των κανονισμών, που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι όχι απλώς δεν εφαρμόστηκαν αλλά και κανένας δεν ασχολήθηκε με τον έλεγχο έστω και μετά την ολοκλήρωση των αγωνισμάτων. 

Αγωνίζονται  τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ runbeat.gr

(Ηράκλειο-Παγκρήτιο Στάδιο-Στα αγωνίσματα των 1.500 και 5.000 μέτρων γυναικών τουλάχιστον 1 αθλήτρια φέρεται να αγωνίστηκε με απαγορευμένα παπούτσια) 

Δύο μέτρα και... περισσότερα σταθμά για τον ίδιο κανονισμό 

Το Runbeat επικοινώνησε και με τον Τεχνικό Διευθυντή Αγώνων της κεντρικής διοίκησης του ΣΕΓΑΣ στην Αθήνα προκειμένου να διευκρινίσει όχι τι ισχύει, κάτι το οποίο είναι μη αμφισβητήσιμο, αλλά για το αν οι ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ εφαρμόζουν τους κανονισμούς a la carte ή δεν τους εφαρμόζουν καθόλου. Ο κ. Ανδρέας Γκόγκας ήταν σαφής. «Ο κανονισμός ισχύει για όλους και για όλα, είτε πρόκειται για πανελλήνιο πρωτάθλημα, είτε πρόκειται για διασυλλογικό πρωτάθλημα, είτε διεξάγεται στην Κρήτη, είτε στην Αθήνα, είτε στην Ήπειρο». Άλλωστε όπως επισήμανε τα πρωταθλήματα που διεξάγουν οι ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ανά τη χώρα διενεργούνται με τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας. Ακόμη και οι προκηρύξεις των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας και Κρήτης για τη διεξαγωγή των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων μέσα από τις οποίες ενημερώθηκαν αθλητές και σύλλογοι αναφέρουν ότι, «Στους αγώνες θα ισχύσουν οι επίσημοι κανονισμοί στίβου 2021 – 2022».

Αγωνίζονται  τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ runbeat.gr

Ο Τεχνικός Διευθυντής Αγώνων της κεντρικής διοίκησης του ΣΕΓΑΣ στην Αθήνα, κ. Ανδρέας Γκόγκας

Προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ή μάλλον δεν ακολουθήθηκε είναι όχι απλώς προβληματική αλλά εγείρει σοβαρά ζητήματα, ο κ. Γκόγκας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, μας αποκάλυψε ότι προσπαθεί αυτές τις ημέρες να διενεργήσει έλεγχο με το φωτογραφικό υλικό που έχει στη διάθεση του. «Με βρίσκετε τώρα στο γραφείο μου όπου ολοκληρώνω τη διαδικασία ελέγχου των παπουτσιών των αθλητών που έτρεξαν στον Άγιο Κοσμά» μας εξήγησε συμπληρώνοντας ότι ελέγχει έναν προς έναν τους αθλητές συγκρίνοντας τι φωτογραφίες από τον αγώνα με τα αρχικώς δηλωμένα παπούτσια του κάθε αθλητή ώστε να διασταυρωθεί πόσοι και ποιοι αθλητές αγωνίστηκαν με απαγορευμένα παπούτσια, παραβιάζοντας τον κανονισμό ,γεγονός που τους δίνει σαφές πλεονέκτημα έναντι των συναθλητών τους, για λογαριασμό τόσο των ιδίων κερδίζοντας ένα μετάλλιο ή μια θέση ψηλά στην κατάταξη, όσο και των συλλόγων τους που κέρδισαν βαθμούς και μια υψηλότερη θέση στην αξιολόγηση από την Ομοσπονδία. 

Αγωνίζονται  τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ runbeat.gr

Αγωνίζονται  τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ runbeat.gr

Αγωνίζονται  τεχνολογικά «ντοπαρισμένοι» υπό την αιγίδα... του ΣΕΓΑΣ runbeat.gr

(Αθήνα-Άγιος Κοσμάς: Πλήθος αθλητών έκανε χρήση των απαγορευμένων παπουτσιών αποκτώντας πλεονέκτημα έναντι των συναθλητών τους που σεβάστηκαν τον κανονισμό)

O ασκός του Αιόλου από τα ερωτήματα

1) Κατά τη διάρκεια των αγώνων σημειώθηκαν επιδόσεις και κάποιες έπιασαν τα όρια για συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αλήθεια τι πρόκειται να συμβεί αν διαπιστωθεί ότι αυτοί οι αθλητές έκαναν και χρήση των απαγορευμένων παπουτσιών;

2) Με τη σειρά τερματισμού έγινε και η κατάταξη των αθλητών. Πόσο έγκυρη είναι η κατάταξη αφού θέσεις καταλαμβάνουν αθλητές/τριες που έτρεξαν με παπούτσια εκτός κανονισμού;

3) Από την κατάταξη προέκυψε η βαθμολογία των συλλόγων, στους οποίους προσέφεραν βαθμούς και αθλητές που συμμετείχαν παραβιάζοντας τον κανονισμό. Πόσο έγκυρη λοιπόν είναι η βαθμολογία;

4) Από την βαθμολογία προκύπτει και η οικονομική στήριξη αθλητικών συλλόγων, πόσο δίκαιη είναι η κατανομή ;

5) Ο ΣΕΓΑΣ έχει τη βούληση αλλά και τη δυνατότητα να εφαρμόσει τους κανονισμούς που ο ίδιος θεσμοθετεί ή μοναδικό μέλημα είναι η εναρμόνιση με τον κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αποκλειστικά και μόνο για τα εθνικά πρωταθλήματα αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα πλήρως ανεξέλεγκτα και διαβλητά παρότι καθορίζουν προκρίσεις, βαθμολογίες και χρηματοδοτήσεις;

Ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας για τα όσα συνέβησαν και στον Άγιο Κοσμά αρχικώς προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ερωτήματα στη λογική ότι είναι υποβαθμισμένη ούτως ή άλλως η διαδικασία των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων. Όταν ωστόσο αρχίσαμε να παραθέτουμε ένα προς ένα όλα τα παραπάνω ερωτήματα, παραδέχθηκε ότι όντως τελικά υφίσταται σοβαρό ζήτημα με πολυεπίπεδες διαστάσεις που εκθέτει το κύρος της διοργανώτριας αρχής και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα εξέφρασε την πρόθεση του να θέσει το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο σε μια από τις επόμενες συναντήσεις του τεχνικού επιτελείου του ΣΕΓΑΣ.

Οι κρίκοι της «σπασμένης» αθλητικής αλυσίδας 

Το καθεστώς διεξαγωγής αντίστοιχων πρωταθλημάτων αποτυπώνει τη φιλοσοφία με την οποία διεξάγονται δίνοντας πολλές φορές την εικόνα της... διεκπεραίωσης. Εξηγήσεις όπως ότι το «επίπεδο των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων είναι χαμηλό» και ως εκ τούτου δεν δίνεται και μεγάλη σημασία στην πιστή τήρηση των κανονισμών μάλλον διευρύνουν το πρόβλημα παρά επιχειρούν να απαντήσουν πειστικά σε αυτό, επιβεβαιώνοντας τη λανθασμένη νοοτροπία που επικρατεί και η οποία κυμαίνεται ανάμεσα στην άδολη προχειρότητα και στην σκόπιμη μη τήρηση των κανονισμών την οποία αξιοποιούν παράγοντες, σωματεία και φυσικά αθλητές.

 

Και για όσα συνέβησαν ευθύνη έχουν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας. Η κεντρική διοίκηση του ΣΕΓΑΣ ως εποπτεύουσα αρχή, οι ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και τα στελέχη τους ως διοργανώτριες αρχές. Οι κριτές που δεν εντόπισαν τους παραβάτες. Οι αθλητικοί σύλλογοι που κάνουν τα στραβά μάτια. Οι προπονητές που επιδεικνύουν από αδικαιολόγητη ανοχή στη παραβίαση των κανονισμών μέχρι «δικαιολογημένη» σκοπιμότητα από τη μη τήρηση τους. Και φυσικά οι ίδιοι οι αθλητές που οφείλουν να γνωρίζουν ότι εκτός από δικαιώματα έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις με σημαντικότερη αυτή του ευ αγωνίζεσθαι. Ακόμη κι αν όλοι οι παραπάνω κρίκοι της αλυσίδας είναι προβληματικοί, οι αθλητές όφειλαν να σεβαστούν όχι μόνο τους συναθλητές τους αλλά και τους ίδιους τους τους εαυτούς. Παραβίασαν με τον πιο ανερυθρίαστο τρόπο τον κανονισμό, τον οποίο είναι υποχρεωμένοι και να γνωρίζουν και να τηρούν από τη στιγμή που φέρουν την αθλητική ιδιότητα της ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας διεξάγονται οι αγώνες στους οποίους συμμετέχουν με τους κανονισμούς που θέτει η ομοσπονδία. 

Είναι ακόμη πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι ανάμεσα στου αθλητές που παραβίασαν τον κανονισμό κερδίζοντας με αθέμιτο τρόπο πλεονέκτημα έναντι των συναθλητών τους βρίσκονταν και αθλητές που μόλις πριν από 1,5 χρόνο είχαν εξεγερθεί- και ορθώς- όταν διαπίστωσαν εκείνοι πρώτοι ότι ο ΣΕΓΑΣ είχε παράνομα εκδώσει αθλητικά δελτία σε αθλητές που δεν είχαν δικαίωμα λόγω ηλικίας(βάσει του καταστατικού που ίσχυε τότε και το οποίο σήμερα έχει αλλάξει).Τότε κρυπτόμενοι πίσω από δημοσιογράφους στους οποίους διέρρεαν οι ίδιοι πληροφορίες και στοιχεία –τα οποία ήταν βάσιμα σε κάθε περίπτωση- κατηγορούσαν τον ΣΕΓΑΣ και τους ανθρώπους του για την παράνομη έκδοση των αθλητικών δελτίων αλλά «χρέωναν» τις διαρροές σε άλλους δίχως να έχουν το θάρρος της γνώμης τους για την ορθότητα της καταγγελίας τους. Σήμερα βρίσκονται στη θέση εκείνων που «χθες» κατήγγειλαν εφαρμόζοντας την ίδια ακριβώς πρακτική. Της εξαπάτησης.

Έκτακτη ενημέρωση για τα απαγορευμένα παπούτσια υπό το βάρος της δημοσίευσης της δημοσιογραφικής έρευνας

Η δημοσιογραφική έρευνα για όλες τις πτυχές ξεκίνησε με την ολοκλήρωση των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων το περασμένο Σαββατοκύριακο (30 Απριλίου-1 Μαΐου) οπότε και τέθηκαν υπόψη μας τα πρώτα στοιχεία. Με το φωτογραφικό υλικό που ήδη είχε δημοσιευθεί επιβεβαιώνοντας ότι δεν τηρήθηκε ο κανονισμός, την Τρίτη 3 Μαΐου επικοινωνήσαμε με τον Τεχνικό Διευθυντή Αγώνων του ΣΕΓΑΣ κ. Ανδρέα Γκόγκα καθώς και με τον τεχνικό υπεύθυνο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης κ. Μάρκο Καλούδη. Η συλλογή στοιχείων, βίντεο και φωτογραφιών και η διασταύρωση τους συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες και ενώ πλέον τα διοικητικά στελέχη του ΣΕΓΑΣ ήταν ενήμερα για την δημοσιογραφική έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη. Την Πέμπτη 5 Μαΐου συνομιλήσαμε και με τον τεχνικό υπεύθυνο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας κ. Χρύσανθο Καρούζο, συμπληρώνοντας το «παζλ» των εμπλεκόμενων με το θέμα μερών. Μια ημέρα μετά, το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαΐου, δηλαδή μόλις 24 ώρες πριν την διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος των 10.000 μέτρων που διεξάγεται το Σάββατο 7 Μαΐου στη Λαμία, ο Τεχνικός Διευθυντής Αγώνων Ανδρέας Γκόγκας «αναγκάζεται» να εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση για να υπενθυμίσει σε αθλητές, συλλόγους, παράγοντες και κριτές τον κανονισμό ο οποίος όμως δεν είχε τηρηθεί μόλις 6 ημέρες πριν! Είναι προφανές ότι τόσο η εν εξελίξει δημοσιογραφική έρευνα όσο και το πλήθος των παραβάσεων που λογικά εντόπισε ο κ. Γκόγκας κατά τον έλεγχο που μας αποκάλυψε ότι έκανε μετά τη διεξαγωγή των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, οδήγησαν σε αυτήν την έκτακτη ενημέρωση –ανακοίνωση έτσι ώστε έστω και τώρα να γίνει ότι δεν έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Δηλαδή ο σεβασμός από όλους και χωρίς εξαιρέσεις απέναντι στους κανονισμούς. Στοιχειώδης προϋπόθεση για δίκαιους αγώνες για όλους.

H ανακοίνωση

Ανακοίνωση- ενημέρωση σωματείων & αθλητών

Εν όψει της διεξαγωγής του αγωνίσματος των 10.000μ., για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Α-Γ & Κ23, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Στις διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ εφαρμόζονται οι Διεθνείς Κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics). Ως εκ τούτου εφαρμόζεται το Άρθρο 5 των Τεχνικών Κανονισμών καθώς και οι εκάστοτε τροποποιήσεις του.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στον έλεγχο εγκυρότητας χρήσης των παπουτσιών, με τα οποία αγωνίζονται οι αθλητές των δρομικών αγωνισμάτων εντός και εκτός Σταδίου.

Τι αφορά και πώς γίνεται ο έλεγχος

Σύμφωνα με Άρθρο 5 (5.3, 5.4, 5.5, 5.6) των Τεχνικών Κανόνων (βλ σύνδεσμο C2.1 Technical Rules & C2.1A – Athletics Shoe Regulations (effective from 01 January 2022)), ελέγχεται ο αριθμός των καρφιών σε παπούτσια spikes (όχι περισσότερα από 11) καθώς και το μήκος τους (όχι μακρύτερα από 9mm). Ελέγχεται επίσης το πάχος της σόλας του παπουτσιού σε δύο σημεία, είτε πρόκειται για spikes είτε πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο τύπο αγωνιστικού παπουτσιού.

Τόσο για τα δρομικά αγωνίσματα εντός όσο και για εκείνα εκτός σταδίου, ο έλεγχος θα διενεργείται στην Αίθουσα Κλήσης, πριν οι αθλητές αγωνιστούν. Επισημαίνουμε ότι εις το εξής θα ελέγχεται και η εφαρμογή του νέου κανονισμού, αν δηλαδή ο αγωνιζόμενος αθλητής αγωνίζεται όντως με το μοντέλο που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε ή κάποιο άλλο.

Τί πρέπει να γίνει

Παρά τις δυσκολίες εφαρμογής του νέου κανόνα, με τον οποίο θα πρέπει άμεσα ΟΛΟΙ (αθλητές, σωματεία, κριτές, διοργάνωση) να εξοικειωθούμε, κρίσιμο είναι το ζήτημα της σωστής ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων.

Για αυτό το λόγο παρακαλούμε και προτρέπουμε όλα τα σωματεία και τους αθλητές να προβούν στις ακόλουθες χρήσιμες και ουσιώδεις ενέργειες:

1. Να ενημερωθούν άμεσα για το θέμα από τους σχετικούς συνδέσμους που παρατίθενται στο παρόν κείμενο.

2. Να διαβάζουν με προσοχή τη σχετική οδηγία που περιλαμβάνεται στις προκηρύξεις διεξαγωγής των διοργανώσεων.

3. Για τη διευκόλυνση των αθλητών η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ολόκληρες λίστες με τα επιτρεπόμενα και μη επιτρεπόμενα μοντέλα (spikes και άλλα) που κυκλοφορούν στην αγορά (βλ. σύνδεσμο https://www.worldathletics.org/about-iaaf/documents/technical-information).

4. Προτρέπουμε σωματεία και αθλητές να συμβουλεύονται την παραπάνω επικαιροποιημένη λίστα μοντέλων ΠΡΙΝ προβούν σε αγορά αγωνιστικών παπουτσιών.

5. Συμβουλεύουμε τους αθλητές που πρόκειται να αγωνιστούν και διατηρούν αμφιβολία ως προς την εγκυρότητα χρήσης των αγωνιστικών τους παπουτσιών, προπάντων για μη spikes, να προσέρχονται στην Αίθουσα Κλήσης έχοντας προνοήσει και για άλλη εναλλακτική και αποδεκτή λύση.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την άμεση ανταπόκρισή σας.

Ανδρέας Γκόγκας

Διευθυντής Αγώνων