Almaz Ayana και Genzebe Dibaba κάνουν ντεμπούτο στον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ

 Runbeat Team   12:01 15-09-2022  

Almaz Ayana και Genzebe Dibaba κάνουν ντεμπούτο στον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο Μαραθώνιος του Άμστερνταμ στις 16 Οκτωβρίου καθώς θα κάνουν ντεμπούτο στην απόσταση οι πρωταθλήτριες της Αιθιοπίας Almaz Ayana και Genzebe Dibaba. Η πρώτη είχε στεφθεί Ολυμπιονίκης το 2016 στα 10.000μ. και η δεύτερη είναι η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 1500μ.

 

Στο Άμστερνταμ, ωστόσο, θα είναι και για τις δύο το ντεμπούτο τους σε μαραθώνιο και η μετάβασή τους στην απόσταση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η 30χρονη Ayana είχε κάνει πάταγο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο κατεβάζοντας κατά 14,33 δευτερόλεπτα το παγκόσμιο ρεκόρ των 10.000 μέτρων. Έκτοτε, αυτό το ρεκόρ μειώθηκε κατά άλλα 16,42 δευτερόλεπτα και το κατέχει μία άλλη αθλήτρια της Αιθιοπίας, η Letesenbet Gidey.

Η Ayana επέστρεψε στους αγώνες φέτος έχοντας επιλέξει να σταματήσει για τρία χρόνια λόγω της γέννησης του παιδιού της. Η επιστροφή της ήταν εντυπωσιακή καθώς ήταν τρίτη στον ημιμαραθώνιο Great North Run την περασμένη Κυριακή τερματίζοντας σε 1:07:10, δευτερόλεπτα πίσω από την Κενυάτισσα Hellen Obiri (τη δύο φορές ασημένια Ολυμπιονίκη στα 5000 μέτρα που κάνει το ντεμπούτο της στον μαραθώνιο στη Νέα Υόρκη στις 6 Νοεμβρίου) και την Peres Jepchirchir.

Η 31χρονη Dibaba από την πλευρά της αποφάσισε να ακολουθήσει τις μεγαλύτερες αδερφές και επίσης Ολυμπιονίκες Tirunesh και Ejegayehu στον μαραθώνιο. Η Genzebe Dibaba έχασε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 λόγω ενός τραυματισμού στο δεξί της πόδι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (δεν αγωνίστηκε στα δοκιμαστικά της Αιθιοπίας). Το ντεμπούτο της σε ημιμαραθώνιο το έκανε στις 6 Δεκεμβρίου του 2020 και τερμάτισε σε 1:05:18, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο σε ντεμπούτο γυναίκας στην απόσταση. Ο πιο πρόσφατος αγώνας που έχει τρέξει είναι ο ημιμαραθώνιος του Ντουμπάι στις 19 Φεβρουαρίου, όπου δεν τερμάτισε.