ΑΜΑ 2023: Οι εθελοντές είναι η καρδιά και η ψυχή της διοργάνωσης

 Runbeat Team   12:44 25-10-2023  

ΑΜΑ 2023: Οι εθελοντές είναι η καρδιά και η ψυχή της διοργάνωσης


Σπάει όλα τα ρεκόρ εθελοντισμού και φέτος ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι αιτήσεις γέμισαν τα εισερχόμενα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της οργανωτικής επιτροπής. Περισσότερες από 4.500 άνθρωποι κάθε ηλικίας από 27 χώρες – οι ενεργοί εθελοντές της διοργάνωσης – έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν με τη συμμετοχή τους στην άψογη τέλεση του φετινού επετειακού αγώνα και των παράλληλων δράσεων για τα 40χρονα του θεσμού.

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού εκπαιδεύει τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερους από 6.500 εθελοντές ετησίως υποστηρίζοντας τις ανάγκες του Μαραθωνίου και των υπόλοιπων δρομικών αγώνων που διεξάγονται το διήμερο, αλλά και του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

Οι εθελοντές παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περίπου 200 πόστα: από την αφετηρία, τη διαδρομή, τον τερματισμό και τους 17 σταθμούς τροφοδοσίας, μέχρι τα σημεία παραλαβής και παράδοσης ιματισμού, τη συνοδεία των κορυφαίων αθλητών, το κέντρο εγγραφών, τις ειδικές εκδηλώσεις και τα σημεία ανακύκλωσης.

 

Μεγάλο τμήμα αυτών, άνω του 40% (οι περισσότερες γυναίκες), έχουν παραστεί και προσφέρει έστω μία φορά στο παρελθόν τις υπηρεσίες τους στο Μαραθώνιο ως εθελοντές. Η διάθεσή τους για προσφορά, καθώς επίσης η εμπειρία και η γνώση που θα αποκτήσουν, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή τους.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι κάτοχοι ανώτατων πανεπιστημιακών τίτλων, και οχτώ στους δέκα έχουν τη δυνατότητα να συνεννοηθούν σε δύο γλώσσες.

Μέσω της συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού, ενισχύεται τόσο η ευαισθητοποίηση της κοινότητας όσο και οι συνέργειες που αποσκοπούν στη συνολική κοινωνική μας βιωσιμότητα. Την τελευταία πενταετία, οι εθελοντικές κοινότητες έχουν τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τις εκατό ενεργές ομάδες.

Οι φορείς που εντάσσονται στην ομπρέλα του Προγράμματος εκτείνονται σε μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από είκοσι διασωστικές ομάδες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, προσκόπους και σώματα οδηγισμού, πολυεθνικές εταιρείες, σχολεία και πανεπιστήμια (από όπου επιλέχθηκαν φέτος περισσότεροι από 1.500 μαθητές και φοιτητές), συλλόγους, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα, καθώς και σε διοικητικές υπηρεσίες.

Η οργανωτική επιτροπή και ο ΣΕΓΑΣ αναγνωρίζουν από καρδιάς το έργο των εθελοντών, χωρίς την πολύτιμη παρουσία των οποίων, η άρτια και εύρυθμη λειτουργία της διοργάνωσης του Αυθεντικού Μαραθωνίου δεν θα ήταν εφικτή.

Πηγή: segas.gr