Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των μεγαλύτερων Μαραθωνίων στον κόσμο
Runbeat Team 12:40 14-08-2021

Ο κόσμος έχει βρει πλέον μία σχετική κανονικότητα, μετά την δύσκολη χρονιά του 2020. Οι αθλητικές δραστηριότητες γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, με υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα, όμως σιγά σιγά οι μεγάλοι μαραθώνιοι επιστρέφουν ξανά με τον κόσμο να ετοιμάζεται να βάλει τα παπούτσια του και να τρέξει ξανά σε μία μεγάλη διοργάνωση. Οι κορυφαίοι δρομείς του κόσμου επιστρέφουν στο «κυνήγι» του παγκοσμίου ρεκόρ, ενώ οι ερασιτέχνες και αρχάριοι δρομείς ετοιμάζονται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.
Πολλοί μεγάλοι μαραθώνιοι επιστρέφουν φέτος λοιπόν και πάμε να δούμε μερικούς από αυτούς που ανυπομονούμε να δούμε ξανά!
Βερολίνο – 26 Σεπτεμβρίου
Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται ο μαραθώνιος της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Ο λόγος είναι η επιστροφή του Kenenisa Bekele μετά από την απουσία του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς εκεί θα έχει μία από τις τελευταίες του ευκαιρίες να κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ που τόσο πολύ θέλει.
Εκτός από την επιστροφή του Bekele βέβαια, επιστρέφει και ο ίδιος ο μαραθώνιος, μετά την ματαίωσή του το 2020. Ο Eliud Kipchoge είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ σε αυτό τον αγώνα το 2018 με 2:01:39, ενώ την επόμενη χρονιά ο Bekele έμεινε μόλις δύο δευτερόλεπτα μακριά με 2:01:41.
Λονδίνο – 3 Οκτωβρίου
Ένας από τους αγώνες που έγιναν το 2020, είναι εκείνος στο Λονδίνο. Το 2020 νικητές αναδείχθηκαν η Brigid Kosgei και ο Shura Kitata και πρόκειται να επανέλθουν για να υπερασπιστούν τους τίτλους τους. Οι ελίτ αθλητές θα είναι για ακόμα μία φορά πολλοί, συνθέτοντας έναν αρκετά ανταγωνιστικό αγώνα.
Από τους άνδρες ξεχωρίζουν τρεις δρομείς που έχουν κάνει χρόνο κάτω από 2:03, οι Birhanu Legese (νικητής στον μαραθώνιο του Τόκιο το 2019 και το 2020), ο Mosinet Geremew και ο Titus Ekiru, που έχει κάνει τον γρηγορότερο χρόνο σε μαραθώνιο φέτος.
Ο μαραθώνιος στο Λονδίνο επιστρέφει στην παραδοσιακή του διαδρομή, με την αφετηρία να δίνεται στο πάρκο του Greenwich και να ολοκληρώνεται στο The Mall. Ο αγώνας του 2020 ήταν πιο περιορισμένος λόγω της συμμετοχής μόνο ελίτ αθλητών, όμως φέτος αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 50.000 δρομείς.
Σικάγο – 10 Οκτωβρίου
Ο ιστορικός μαραθώνιος του Σικάγο θα γίνει ξανά φέτος, με τους διοργανωτές να έχουν δώσει μεγάλη βάση στο υγειονομικό πρωτόκολλο και την προστασία των συμμετεχόντων. Η διοργάνωση αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 35.000 δρομείς, μεταξύ των οποίων και δύο από τους κορυφαίους στη χώρα, ο Galen Rupp και η Sara Hall. Περισσότερα ονόματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Βοστώνη – 11 Οκτωβρίου
Η πρώτη φορά που ο μαραθώνιος της Βοστώνης θα γίνει φθινόπωρο και θα περιλαμβάνει πάνω από 140 ελίτ δρομείς όλων των κατηγοριών. Ο αγώνας δεν έγινε το 2020 λόγω της πανδημίας και φέτος αναμένεται να επιτραπεί η παρουσία περισσότερων από 20.000 δρομέων, ενώ ο νικητής θα πάρει ως έπαθλο 876,500 δολάρια, που αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο έπαθλο στην ιστορία του αγώνα.
Από τις συμμετοχές ξεχωρίζουν οι οκτώ sub-22 γυναίκες που θα λάβουν μέρος, με μόλις μία Αμερικανίδα, την Jordan Hasay (2:20:57) να περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα. Από την Αιθιοπία θα αγωνιστούν στη Βοστώνη οι Yebrgual Melese (2:19:36), Mare Dibaba (2:19:52), Workenesh Edesa (2:20:24), Sutume Kebede (2:20:30) και Sutume Kebede (2:20:30), ενώ από την πλευρά της Κένυας ξεχωρίζουν οι Edna Kiplagat (2:19:50) που είχε κερδίσει το 2017 και η Helah Kiprop (2:21:27).
Αξίζει να αναφερθεί πως δεν θα λάβουν μέρος οι δύο νικητές του προηγούμενου αγώνα, ο Κενυάτης Lawrence Cherono και η Worknesh Degefa από την Αιθιοπία.
Άμστερνταμ – 17 Οκτωβρίου