Cross Country: Λίγοι και καλοί οι αγώνες μέσα στο 2021

 Runbeat Team   9:58 26-12-2021  

Cross Country: Λίγοι και καλοί οι αγώνες μέσα στο 2021


Τους πρώτους μήνες του 2021 μερικές από τις μεγαλύτερες παραδοσιακές διοργανώσεις αγώνων ανωμάλου εδάφους πραγματοποιήθηκαν παρότι αρκετές άλλες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid19

Η Tsehay Gemechu από την Αιθιοπία ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε σε δύο από αυτούς τους αγώνες. Η νεαρή αθλήτρια θριάμβευσε στους αγώνες του Campaccio τον Μάρτιο, νικώντας την Κενυάτισσα Lilian Rengeruk, ενώ νίκησε ξανά μια εβδομάδα αργότερα στο Cinque Mulini.

Η συμπατριώτισσά της Likina Ameba έκανε το τριπλ στην Αιθιοπία καθώς κέρδισε στην Albufeira στα μέσα Απριλίου.

Το ανανεωμένο και μετονομασμένο σε World Athletics Cross Country Tour ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με την πρώτη συνάντηση κορυφαίου επιπέδου Gold να διεξάγεται στο Cardiff Cross Challenge στις 16 Οκτωβρίου.

Νικήτρια στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν η Βρετανίδα Charlotte Arter και από εκεί τα μίτινγκς συνεχίστηκαν στην Ισπανία – με τις νίκες να μοιράζονται  οι Κενυάτισσες Lucy Mawia, Norah Jeruto και Edinah Jebitok. Οι αθλήτριες από την Ερυθραία Rahel Daniel και Dolshi Tesfu και η αθλήτρια από το Μπουρουντί Francine Niyomukunzi– και στις ΗΠΑ, όπου θριάμβευσε η Allie Buchalski.


Η Ευρώπη ήταν η μόνη ήπειρος που πραγματοποίησε ένα ηπειρωτικό πρωτάθλημα, με τη Νορβηγίδα Karoline Bjerkeli Grovdal να διεκδικεί το στέμμα μπροστά από τη Σουηδή Meraf Bahta και τη Γερμανίδα Alina Reh.

Τον τίτλο U23 κέρδισε η Ιταλίδα Nadia Battocletti, ενώ η Βρετανίδα Megan Keith κέρδισε τον αγώνα U20.

Οι μεγάλες νικήτριες

Ευρωπαϊκό: Karoline Bjerkeli Grovdal (Νορβηγία)

NCAA: Whittni Orton (ΗΠΑ)

Όλα τα άλλα μεγάλα διεθνή πρωταθλήματα cross-country δεν πραγματοποιήθηκαν το 2021.

Τα μεγάλα φαβορί στους άνδρες

Στον πρώτο μεγάλο διεθνή αγώνα cross-country της χρονιάς, ο παγκόσμιος πρωταθλητής ημιμαραθωνίου Jacob Kiplimo ήταν αυτός που ξεχώρισε και νίκησε στο μίτινγκ του Campaccio στο San Giorgio su Legnano.

Ο αθλητής από την Ουγκάντα τερμάτισε τρία δευτερόλεπτα μπροστά από τον Nibret Melak από την Αιθιοπία, ενώ ο Oscar Chelimo από την Ουγκάντα ​​ήταν άλλα τρία δευτερόλεπτα πίσω στην τρίτη θέση.

Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, ο Melak ανέβηκε μια θέση στο βάθρο για να πάρει τη νίκη στο Cinque Mulini λίγο μπροστά από τον Κενυάτη Leonard Bett και τον παγκόσμιο πρωταθλητή στα 5000m Muktar Edris. Η συντομευμένη σειρά Cross Country Permit ολοκληρώθηκε στα μέσα Απριλίου στο Almond Blossom Cross Country στην Albufeira, όπου ο Thierry Ndikumwenayo από το Μπουρούντι πήρε μια άνετη νίκη.

Ενώ στις γυναίκες υπήρξε πλουραλισμός νικητριών, στους άνδρες ένας αθλητής κυριάρχησε στο World Cross Country Tour 2021-2022.

Ο Rodrigue Kwizera από το Μπουρούντι κέρδισε το χρυσό σε Soria, Sevilla και Venta de Banos φέτος, ενώ ήταν δεύτερος στην Atapuerca και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στο Alcobendas, αλλά αργότερα αποκλείστηκε επειδή δεν φορούσε το γιλέκο της ισπανικής ομάδας του.

Η σειρά των Gold συναντήσεων ξεκίνησε με νίκη για τον Βρετανό Hugo Milner στο Κάρντιφ, ενώ ο Awet Habte της Ερυθραίας θριάμβευσε στην Amorebieta και ο συμπατριώτης του Aron Kifle πήρε τον τίτλο στην Atapuerca. Ο Ισπανός Abdessamad Oukhelfen κέρδισε εντός έδρας μετά τον αποκλεισμό της Kwizera στο Alcobendas και υπήρξε άλλη μια εντός έδρας νίκη για τον Dillon Maggard στο Cross Champs στο Mt.SAC in Walnut.

Η Kwizera οδηγεί τόσο στην παγκόσμια κατάταξη όσο και στην κατάταξη Country Tour μπροστά από τους Thomas και Joel Ayeko από την Ουγκάντα ​​και τον Abdessamad Oukhelfen από την Ισπανία.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cross Country στο Δουβλίνο, ο Νορβηγός Ολυμπιονίκης στα 1500 μέτρα, Jakob Ingebrigtsen, πρόσθεσε μία ακόμη θριαμβευτική στιγμή στην καριέρα του, νικώντας σε επίπεδο ανδρών. Δεύτερος ήταν ο Τούρκος Aras Kaya και τρίτος ο Γάλλος Jimmy Gressier.

Το στέμμα στην κατηγορία U23 διεκδίκησε ο Βρετανός Charles Hicks, ενώ ο Δανός Axel Vang Christensen πήρε το χρυσό στην κατηγορία U20.

Μεγάλοι νικητές

Ευρωπαίος: Jakob Ingebrigtsen(Νορβηγία)

NCAA: Conner Mantz (ΗΠΑ)

Όλα τα άλλα μεγάλα διεθνή πρωταθλήματα cross-country δεν πραγματοποιήθηκαν το 2021