Διατροφή, απόλαυση, απόδοση

 Runbeat Team   17:06 27-01-2023  

Διατροφή, απόλαυση, απόδοση


Μια καλή διατροφή είναι ίσως το πιο δυνατό όπλο στο σύγχρονο απαιτητικό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει πολλαπλές δραστηριότητες και αρκετό στρες σε καθημερινή βάση.

Με τη σωστή διατροφή από τη βρεφική έως την παιδική ηλικία επιτυγχάνεται η σωστή νοητική και σωματική ανάπτυξη και επέκεινα, ευεξία, αντοχή, μυϊκή δύναμη, γρήγορη αποκατάσταση, συγκέντρωση, ρύθμιση ορμονών, ομορφιά στο σώμα, στο δέρμα και στα μαλλιά.

Στη χώρα μας η διατροφή και πιο συγκεκριμένα το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από μέσο κάλυψης των διατροφικών αναγκών και συντήρησης, μάλιστα πολλοί διατείνονται ότι η χώρα μας διαθέτει όχι μόνο την γευστικότερη και πλουραλιστικότερη κουζίνα στον κόσμο, αλλά και τη μεγαλύτερη κουλτούρα γύρω απ’ το φαγητό, πανδρεύοντας κρέατα, ψάρια, λαχανικά, μυρωδικά, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, με θαλασσινό αλάτι και εκλεκτά βότανα και μυρωδικά της πλούσιας ελληνικής πανίδας, με τραγούδι, γέλιο και χορό.

 

Αυτό κυριαρχεί εδώ και πολλούς αιώνες, αναφέρεται μάλιστα λεπτομερώς και τα Ομηρικά έπη.

Δυστυχώς μέσα στον κυκεώνα και στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και της εμπορευματοποίησης καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να υποτιμήσουμε αυτό το θησαυρό, υιοθετήσαμε πρόχειρο και γρήγορο φαγητό με βάση τα αλλαντικά, το επεξεργασμένο τυρί, το χαμηλής διατροφικής αξίας αλεύρι (τύπου 70%) τη ζάχαρη και αρκετά άλλα όπως χημικά ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά. Προτιμήσαμε το φαγητό "με ενα τηλέφωνο στην πόρτα μας", (στο σπίτι ή στο γραφείο) απ’ το πατροπαράδοτο καθημερινό μαγείρεμα και τα αμφιβόλου ποιότητας και συντήρησης υλικά, απ' τα εκλεκτά και λαχταριστά που φροντίζαμε άλλοτε να παράγουμε ή να προμηθευόμαστε με μεγάλη προσοχή για το τραπέζι μας.     

Διατροφή, απόλαυση, απόδοση runbeat.gr

Είμαι στη δυσάρεστη θέση να πω και να καταθέσω πως είδη γευόμαστε τους πικρούς καρπούς αυτών των επιλογών μας.

Είθε να αναλογιστούμε την αξία της σωστής και ποιοτικής διατροφής και γενικά της ζωής και να βγούμε γρήγορα απ’ την παγίδα του δυτικού εμπορικού τρόπου σίτισης και βιοτης και γενικά απ' την νοοτροπία του ξεκούραστου και του γρήγορου κι αυτό ίσως αποτελέσει τη συνταγή για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με όλες τις προεκτάσεις της...

Μαρίνος Λύτρας

Διαχρονικός αθλητής - βοηθός προπονητή Α.Σ. Ηνίοχος