Έγραψε ιστορία η Chemutai, ενώ επανέλαβε το θρίαμβό του ο Fitwi στο Χανούτ

 Runbeat Team   15:16 21-02-2022  

Έγραψε ιστορία η Chemutai, ενώ επανέλαβε το θρίαμβό του ο Fitwi στο Χανούτ


Υπό δύσκολες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η «χρυσή» συνάντηση Cross Country της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας χθες Κυριακή 20/02 στο Χανούτ καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η ολισθηρότητα στη διαδρομή δυσκόλεψαν το έργο των αγωνιζόμενων. Η Peruth Chemutai και ο Samuel Fitwi ήταν αυτοί που κατάφεραν να ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Η Ολυμπιονίκης του στιπλ Chemutai είχε ήδη γράψει ιστορία πριν ξεκινήσει τον αγώνα της στα 6.500 μέτρα σε μία δύσκολη διαδρομή. Η 22χρονη αθλήτρια από την Ουγκάντα έγινε η πρώτη Ολυμπιονίκης που κερδίζει στα 40 χρόνια ιστορίας του CrossCup.

 

Η Chemutai έδωσε έναν γρήγορο ρυθμό στην κούρσα από το ξεκίνημα, τον οποίο προσπάθησαν να ακολουθήσουν οι Beatrice Chebet και Prisca Chesang. Η τελευταία μετά από κάποια χιλιόμετρα υποχώρησε, ενώ η Chebet συνέχισε να ακολουθεί χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει ουσιαστικά την Chemutai, η οποία μπήκε στους δύο τελευταίους γύρους έχοντας διαφορά 10 δευτερολέπτων και έφτασε σε μία «καθαρή» νίκη.

«Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας για να ξεκινήσω τη χρονιά μου», είπε η Ολυμπιονίκης μετά τον πρώτο της αγώνα cross-country σε βελγικό έδαφος. «Η διαδρομή ήταν λίγο ολισθηρή και ο αέρας έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά μου άρεσε που αγωνίστηκα εδώ. Ελπίζω να επιστρέψω την επόμενη χρονιά και θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη δουλειά τους υπό αυτές τις συνθήκες».

Κι ενώ ο αγώνας των γυναικών δεν επεφύλαξε συγκλονιστικό φινάλε δε συνέβη το ίδιο και με τον αντίστοιχο των ανδρών.

Ο Kibet από την Ουγκάντα ​​ακολούθησε την ίδια τακτική με την Chemutai στον αγώνα των γυναικών δίνοντας έναν πολύ γρήγορο ρυθμό στην κούρσα των ανδρών από το ξεκίνημα. Πέντε αθλητές, μεταξύ των οποίων ο Fitwi και οι Βέλγοι Lucas Da Silva και Arnaud Dely, προσπάθησαν να ακολουθήσουν τον Kibet. Στον επόμενο γύρο οι Βέλγοι υποχώρησαν, όμως οι Mahamed Mahamed και Habtom Samuel έστω και δύσκολα ακολούθησαν το ρυθμό.

Οι ισχυρές ριπές του ανέμου που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Franklin αποδείχθηκαν μια επιπλέον πρόκληση για τους δρομείς όταν μπήκαν στο τελικό στάδιο της διαδρομής. Ο Mahamed και ο Samuel αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφήνοντας τον Kibet και τον Fitwi να ξεφύγουν. Ο Γερμανός φαινόταν να παραπαίει αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί. Ο Fitwi χρησιμοποίησε την τελευταία μικρή κατάβαση για να κάνει την… επίθεσή του αιφνιδιάζοντας τον Kibet, ο οποίος δεν είχε ενέργεια για να απαντήσει. Έτσι, ο 26χρονος Γερμανός κέρδισε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο Χανούτ, ενώ ο Kibet κατάφερε να κρατήσει τη δεύτερη θέση αφήνοντας τρίτο τον Samuel.