Είκοσι «ουδέτεροι» αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις

 Runbeat Team   13:12 02-12-2021  

Είκοσι «ουδέτεροι» αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις


Για άλλη μία χρονιά οι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες απαγορεύεται να λάβουν μέρος στις διεθνείς διοργανώσεις στίβου καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να συνεχιστεί η τιμωρία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ που είχε αποκαλυφθεί.

Η απόφαση αυτή είχε ανακοινωθεί πριν μερικές εβδομάδες, όμως χθες το Συμβούλιο ενέκρινε για το 2022 κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα που έχει την επωνυμία «Εξουσιοδοτημένος Ουδέτερος Αθλητής (ANA)».

 

Κατόπιν σύστασης Ρωσικής Ειδικής Ομάδας που έχει συσταθεί για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στη Ρωσία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε ότι το 2022 θα δικαιούνται να αγωνιστούν το πολύ είκοσι (20) αθλητές (συνολικά, όχι ανά αγώνα) ως ANA στους ακόλουθους διεθνείς αγώνες:

(α) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομάδων βάδην που θα διεξαχθεί στο Μουσκάτ, ΟΜΑ, τον Μάρτιο του 2022.

(β) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού Στίβου που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι, SRB, τον Μάρτιο του 2022.

(γ) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που θα διεξαχθεί στο Όρεγκον των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022.

(δ) το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Μόναχο τον Αύγουστο του 2022.

(ε) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου που θα διεξαχθεί στο Yanghzou, CHN, τον Νοέμβριο του 2022.

(στ) το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου που θα διεξαχθεί στο Τορίνο τον Δεκέμβριο του 2022.

Η RusAF μπορεί να επιλέξει ποιοι αθλητές θα απαρτίζουν αυτούς τους 20 ANA από αυτούς που έχουν υποβάλει αίτηση και τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς ANA, αλλά προτεραιότητα θα έχουν οι αθλητές που ακολουθούν το International RegisteredTestingPool έναντι οποιουδήποτε άλλου αθλητή. Δεν επιτρέπεται να γίνει καμία αλλαγή στους 20 αθλητές ANA, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον έχουν οριστεί από τη RusAF.

Σε περίπτωσης μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ΑΝΑ θα μειώνεται αυτόματα κατά 25% ο αριθμός των επιλεγμένων αθλητών-τριών.

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των Ρώσων αθλητών που μπορούν να αγωνιστούν (εάν προσκληθούν και εαν έχουν λάβει το καθεστώς ANA) σε διεθνείς αγώνες που δεν αναφέρονται παραπάνω. Επομένως, δεν ισχύει κανένα ανώτατο όριο (για παράδειγμα) για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U20 που θα διεξαχθεί στο Κάλι της Κολομβίας τον Αύγουστο του 2022.