Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χωρίς μετάλλια, παρελάσεις και με ελέγχους οι Ρώσοι και Λευκορώσοι

 Runbeat Team   18:32 08-03-2024  

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χωρίς μετάλλια, παρελάσεις και με ελέγχους οι Ρώσοι και Λευκορώσοι


Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) δημοσίευσε αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας που πρέπει να πληρούν και να τηρούν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές και το προσωπικό υποστήριξη, προκειμένου να συμμετάσχουν ως ουδέτεροι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

Οι κανονισμοί-όπως αναφέρει σήμερα (6/3) σε σχετική ανακοίνωσή της η IPC- ακολουθούν την απόφαση των ομοσπονδιών μελών της IPC στη γενική συνέλευση της IPC του Σεπτεμβρίου (29) 2023 για μερική αναστολή των εθνικών Παραολυμπιακών επιτροπών (NPC) της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για περίοδο δύο ετών.

Οι Ρώσοι αθλητές θα μπορούν να αγωνιστούν κανονικά, σε ατομικά αγωνίσματα και υπό ουδέτερη σημαία, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του επόμενου έτους, αφού τα μέλη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) ψήφισαν (29/9) κατά της πλήρους απαγόρευσης της Ρωσίας.

 

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, αυτοί οι αθλητές θα αναφέρονται ως ουδέτεροι Παραολυμπιακοί Αθλητές (NPA) και θα αγωνίζονται με στολές εγκεκριμένες από την IPC που δεν πρέπει να φέρουν εθνικά χρώματα, σημαία, όνομα χώρας ή εθνικό έμβλημα, σύμβολο ή ονομασία.

Οι ουδέτεροι αθλητές θα αγωνιστούν κάτω από μια λευκή σημαία με μαύρα γράμματα NPA. Η χρήση της σημαίας θα περιοριστεί σε τηλεοπτικά και αθλητικά γραφικά παρουσιάσεων και κατά τη διάρκεια τελετών μεταλλίων.

«Οι νίκες μεταλλίων δεν θα καταγράφονται στον πίνακα μεταλλίων των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 και σε περίπτωση που ένας ουδέτερος αθλητής κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο, θα παιχτεί ο Παραολυμπιακός ύμνος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της IPC.

«Οι εθνικές σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και άλλα εθνικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον στρατό, απαγορεύονται αυστηρά κοντά σε οποιοδήποτε χώρο που σχετίζεται με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν θα παιχτούν», πρόσθεσε.

Οι ουδέτεροι αθλητές δεν θα παρελάσουν στην τελετή έναρξης στις 28 Αυγούστου και δεν θα έχουν σημαιοφόρο στην τελετή λήξης στις 8 Σεπτεμβρίου.

Έγινε επίσης γνωστό ότι «από τώρα έως τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, η IPC θα ορίσει έναν ανεξάρτητο εξωτερικό φορέα για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των αθλητών και του προσωπικού υποστήριξης. Οι αθλητές και το προσωπικό υποστήριξης που έχουν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ούτε όσοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ρωσικό/Λευκορωσικό στρατό ή τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ