Εκατό χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες γυναικών

 Runbeat Team   9:26 26-03-2021  

Εκατό χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες γυναικών


Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αναβίωσαν το 1896, δηλαδή 125 χρόνια πριν, αλλά για αρκετές δεκαετίες ακόμη η συμμετοχή των γυναικών σε αυτούς απαγορευόταν. Το 1921, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη άτυπη Ολυμπιάδα γυναικών, η οποία αποτέλεσε ξεχωριστό γεγονός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και μετέπειτα μετονομάστηκε σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η πρώτη εκείνη Ολυμπιάδα γυναικών, τα εκατό χρόνια της οποίας γιορτάζονται φέτος, πραγματοποιήθηκε στο Μόντε Κάρλο του Μονακό και συγκεκριμένα στις βεράντες του Κασίνο Γκάρντενς, από τις 24 έως τις 31 Μαρτίου 1921. Στους αγώνες πήραν μέρος γυναίκες από πέντε έθνη και συγκεκριμένα από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Νορβηγία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πρώτοι γυναικείοι Ολυμπιακού Αγώνες πραγματοποιήθηκαν χάρη στην πρωτοβουλία της Άλις Μιλιάτ, η οποία γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1884 στη Νάντη και αποτέλεσε μία πολυτάλαντη αθλήτρια καθώς ήταν καλή τόσο στην κωπηλασία όσο και στην κολύμβηση και το χόκεϊ. Η Μιλιάτ πρωτοστάτησε στα αθλητικά δικαιώματα των γυναικών, ενώ ο 1921 ίδρυσε και τη Διεθνή Αθλητική Ομοσπονδία Γυναικών (FSFI).

Το κύριο κίνητρο της Μιλιάτ και βασικός στόχος της FSFI ήταν η συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από πολλές αρνητικές απαντήσεις από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, άρχισε να οργανώνει διεθνείς αγώνες για γυναίκες. Η πρώτη ήταν η Ολυμπιάδα των γυναικών στο Μόντε Κάρλο, η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη και στη βοήθεια του Καμίλ Μπλάνκ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Société des Bains de Mer de Monaco και διευθυντής του International Sporting Club de Monaco.

Τον επόμενο χρόνο η αντίστοιχη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή 300 γυναικών από επτά χώρες. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι αγώνες του Μόντε Κάρλο διοργανώθηκαν ξανά το 1922 και το 1923.

Σε εκείνη την πρώτη Ολυμπιάδα γυναικών το 1921, ξεχώρισε με τις επιδόσεις της η Βρετανίδα Μαρί Λάινς (1893-1978), η οποία νίκησε στα 60 και 250μ., ενώ ήταν δεύτερη στα 800μ. Παράλληλα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος και βοήθησε τη Βρετανία να κερδίσει άλλα δύο χρυσά στα 4Χ75 και 4Χ175μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σπάνια αντικείμενα και μετάλλια από τις τρεις διοργανώσεις στο τρισδιάστατο εικονικό Μουσείο του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

Η Μιλιάτ είδε το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα το 1928 όταν οι γυναίκες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά, ενώ προς τιμήν της στήθηκε ένα άγαλμά της στο Σπίτι του Αθλητισμού στο Παρίσι τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου του 2021.

Σήμερα λίγοι κάτοικοι του Μονακό, πόσο μάλλον οι τουρίστες που το επισκέπτονται, γνωρίζουν την ιστορία της πρώτης γυναικείας Ολυμπιάδας. Υπάρχει μία πλάκα για να το θυμίζει, η οποία όμως συνήθως είναι σκεπασμένη από περιττώματα περιστεριών.