Επιστρέφουν στις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας οι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες

 Runbeat Team   10:29 01-12-2022  

Επιστρέφουν στις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας οι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες


Αντίστροφα πρέπει να μετρούν πλέον οι αθλητές και οι αθλήτριες της Ρωσίας για την επανένταξή τους στις διεθνείς διοργανώσεις του στίβου καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε στο χθεσινό συμβούλιό της να άρει σταδιακά τον αποκλεισμό τους.

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει να κάνει με τον δεύτερο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Ρωσία λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στην επόμενη Σύνοδο του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2023 οπότε και θα γίνει μία τελική σύσταση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Στίβου για την αποκατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας (RusAF) υπό τον όρο ότι η RusAF θα συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην καταπολέμηση του ντόπινγκ.

 

Ο πρόεδρος της Taskforce, Rune Andersen, στην παρουσίασή του τόνισε ότι «η ηγετική ομάδα της RusAF έχει ενσωματώσει μια νέα κουλτούρα χρηστής διακυβέρνησης και μηδενικής ανοχής για το ντόπινγκ σε ολόκληρο τον οργανισμό».

Σημείωσε ότι η RusAF αναφέρει ιστορικές παραβιάσεις των κανόνων του αντιντόπινγκ που αποκαλύφθηκαν στο Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών του Εργαστηρίου της Μόσχας (LIMS), παρέχει εκπαίδευση κατά του ντόπινγκ σε 13.000 νεαρούς αθλητές, έχει αναπτύξει ένα σχέδιο διανομής τεστ που περιλαμβάνει περισσότερες από 2000 εγχώριες διοργανώσεις και αναλαμβάνει άλλες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής προστίμων σε αθλητές που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση για οποιεσδήποτε μεμονωμένες παραβιάσεις ανακαλύπτονται.

Τόνισε ωστόσο ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να μπορέσει να αλλάξει πλήρως η κουλτούρα που είχε δημιουργηθεί, ενώ επισήμανε ότι η στενή παρακολούθηση και επίβλεψη των επιχειρήσεων της RusAF δε θα τελειώσει όταν αρθεί η αναστολή της συμμετοχής των Ρώσων αθλητών και αθλητριών στις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά αυτή τη λειτουργία θα την αναλάβει η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου, η οποία θα θέσει πολύ αυστηρούς όρους.

Αυτοί οι όροι της AIU θα οριστικοποιηθούν τους επόμενους μήνες και θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο για έγκριση προτού η Task Force κάνει την τελική της σύσταση σχετικά με την επαναφορά.

Προκειμένου να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση ή  οποιαδήποτε ουσιώδης παραβίαση των Συνθηκών μετά την επαναφορά αναμένεται να περάσει από το συμβούλιο η πρόταση για οριστικό αποκλεισμό της RusAF από τη συμμετοχή της στους αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας!