Γίνεται ετήσιο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου, ενώ ορίστηκε το παγκόσμιο ρεκόρ στο μίλι

 Runbeat Team   12:59 01-12-2022  

Γίνεται ετήσιο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου, ενώ ορίστηκε το παγκόσμιο ρεκόρ στο μίλι


Με σημαντικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε η 229η σύνοδος του συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου που φιλοξενήθηκε το προηγούμενο διήμερο στη Ρώμη.

Πέραν των αποφάσεων για την Κένυα (δες ΕΔΩ) και την Ρωσία (δες ΕΔΩ) υπήρξαν και άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν διοργανώσεις, αλλά και κανονισμούς.

 

Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, από την 1η Ιανουαρίου 2023, η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα εισάγει ένα επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ για το μίλι δρόμου. Πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, η επίσημη αναγνώριση ενός παγκόσμιου ρεκόρ θα απαιτεί επίδοση τουλάχιστον 3:50.00 για τους άνδρες και 4:19.00 για τις γυναίκες. Εάν δεν καταφέρει κάποιος αθλητής ή κάποια αθλήτρια να πετύχει αυτούς τους χρόνους μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου τότε θα ισχύσει ως Παγκόσμιο ρεκόρ ο ταχύτερος καταγεγραμμένος χρόνος.

Θα δοθεί βαρύτητα στους αγώνες δρόμου

Προκειμένου να βοηθήσει στην περεταίρω ανάπτυξη των αγώνων δρόμου και ιδιαίτερα των αγώνων μιλίου και 5 χιλιομέτρων, το συμβούλιο συμφώνησε να αλλάξει την τρέχουσα ισχύουσα κατάσταση κι έτσι αντί να διεξάγεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου κ΄παθε δύο χρόνια θα διεξάγεται κάθε χρόνο.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τις ακόλουθες ημερομηνίες για τις επερχόμενες διοργανώσεις του World Athletics Series:

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Cross Country Medulin/Pula 24: 10-11 Φεβρουαρίου 2024

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U20 Λίμα 24: 26-31 Αυγούστου 2024

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Τόκιο 25: 13-21 Σεπτεμβρίου 2025

Στις Μπαχάμες το Παγκόσμιο σκυταλοδρομιών

Στο Νασάου στις Μπαχάμες θα διεξαχθεί το 2024 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Σκυταλοδρομίας από το οποίο θα προκύψουν και οι ομάδες που θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στις 4Χ100μ. ανδρών –γυναικών και 4Χ400μ. ανδρών γυναικών και μικτών ομάδων.

Το Παγκόσμιο θα διεξαχθεί Απρίλιο ή Μάιο του 2024 (οι οριστικές ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα).

Στο μικροσκόπιο και πάλι η συμμετοχή διεμφυλικών αθλητών

Στο χθεσινό συμβούλιο οι μετέχοντες παρακολούθησαν επίσης μία δίωρη ενημερωτική ομιλία για τους διεμφυλικούς αθλητές και εξετάστηκε το κατά πόσο πρέπει να αναθεωρηθεί ο ισχύον κανονισμός. Προτάθηκαν επιλογές και συμφωνήθηκε ότι θα εξεταστούν ευρύτερα σε μία περίοδο διαβουλεύσεων με τις Ομοσπονδίες μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης και μια τελική πρόταση θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου θα παρθούν και οι σχετικές αποφάσεις.