Η αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων 125 χρόνια μετά (Vid)

 Runbeat Team   15:16 06-04-2021  

Η αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων 125 χρόνια μετά (Vid)


125 χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα, στις 5 Απριλίου του 1896, η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Παναθηναϊκό Στάδιο φιλοξένησε πάνω από 50.000 θεατές, που ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, σχεδόν 1.500 χρόνια μετά από εκείνους της Αρχαίας Ελλάδας και της Ολυμπίας.

 

Με αφορμή τη γιορτή του αθλητισμού, το Reuters δημοσίευσε στο YouTube ένα πολύ σπάνιο βίντεο, το οποίο έχει διάρκεια ενός λεπτού και περιέχει πλάνα από το Στάδιο και κάποια αγωνίσματα. Μεταξύ άλλων, μπορούμε να διακρίνουμε στο βίντεο τον πρώτο Ολυμπιονίκη της σύγχρονης εποχής, τον Αμερικανό James Connolly, που στις 6 Απριλίου 1896 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν.

Ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο των Αγώνων είναι και ο Francis Lane, ο οποίος ήταν ο πρώτος νικητής σε event των συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων, κερδίζοντας την πρώτη θέση στα 100 μέτρα. Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896 έλαβαν μέρος πάνω από 240 αθλητές, όλοι άνδρες. Οι αθλητές αυτοί προερχόντουσαν από 14 διαφορετικές χώρες και αγωνίστηκαν σε 43 διαφορετικά events. Μεταξύ των αθλημάτων βρισκόταν το τρέξιμο, η ποδηλασία, το τένις, η άρση βαρών, η κολύμβηση και πολλά άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αθήνα φιλοξένησε ξανά Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, ενώ η διοργάνωση έχει ακυρωθεί τρεις φορές στο πέρασμα των χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, οι Αγώνες δεν διεξήχθησαν το 1916, λόγω του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και άλλες δύο χρονιές, το 1940 και το 1944, λόγω του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν το καλοκαίρι στο Τόκιο, με έναν χρόνο… καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.

Πηγή φωτογραφίας: IOC