Η επιστήμη στο ρόλο του προπονητή

 Νίκη Μηλιαράκη   10:32 22-01-2021  

Η επιστήμη στο ρόλο του προπονητή


Η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας σε όλους τους τομείς. Μπορεί, όμως να αποτελέσει οδηγό προπόνησης για τους δρομείς και όχι μόνο; Σύμφωνα με τον καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Άρη Μύρκο, ναι μπορεί!

Ο κ. Μύρκος που είναι επίσης M.Sc. Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης - Φυσιολογία της άσκησης και υποψήφιος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ασχολείται από το 2012 με την sciencetraining διαπιστώνοντας ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ένας αθλητής ή μία αθλήτρια βασίζεται στην τεχνολογία. Παρακολουθείται καθημερινά η προπόνηση του ασκούμενου μέσα από τα ειδικά λογισμικά των ρολογιών ή smartphone και στη συνέχεια αναλύονται οι μετρήσεις για να δημιουργηθεί το πιο κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης που σκοπό έχει τη βελτίωση των επιδόσεων χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό του αθλούμενου. Στηρίζεται στην ποιοτική και όχι στην ποσοτική προπόνηση.

Το «Runbeat.gr» επικοινώνησε με τον ιδρυτή του ScienceTraining κ. Άρη Μύρκο, ο οποίος αναφερόμενος στο δημιούργημά του εξηγεί ότι «το sciencetraining παρέχει προπονητικές υπηρεσίες σε αθλητές αντοχής με κύρια εξειδίκευση τους δρομείς και τους τριαθλητές. Οδηγός μας είναι η επιστημονική γνώση αλλά και η πρακτική εμπειρία καθώς ως προπονητής ανήκω στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα, ως διδακτορικός φοιτητής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι ενεργά με τον αθλητισμό όντας αθλητής τριάθλου και μεγάλων αποστάσεων».

Η επιστήμη της άσκησης

Με τη συγκεκριμένη προπόνηση ασχολείται από το 2012, ενώ με τη δημιουργία του sciencetraining.gr έχει τη δυνατότητα να προπονεί αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο. «Έχουμε την τιμή να έχουμε καθοδηγήσει περισσότερους από 400 αθλητές έχοντας πετύχει σημαντικές επιτυχίες (πολλές πρώτες θέσεις και διακρίσεις, αλλά προσωπικά επιτεύγματα). Ωστόσο το σημαντικότερο όλων είναι ότι κάνουμε αυτό για το οποίο δημιουργήσαμε το sciencetraining: Προπονούμε με βάση την επιστήμη της άσκησης καιέχουμε βοηθήσει τον ερασιτέχνη αθλητή να πετύχει όλους τους στόχους του και να εξελιχθεί αθλητικά», εξηγεί ο κ. Μύρκος, ο οποίος τονίζει ότι «λόγω της εξ αποστάσεως προπόνηση και τις ιδιαιτερότητες αυτής, απευθυνόμαστε σε ενήλικες ασκούμενους. Από 18 ετών και άνω χωρίς περεταίρω περιορισμό σε ηλικία».

Προπόνηση εξ αποστάσεως

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του sciencetraining είναι ότι δε χρειάζεται η άμεση επαφή του αθλούμενου με τον προπονητή του. «Οι υπηρεσίες παρέχονται εξ αποστάσεως και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε αθλητές σε όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού», εξηγεί ο έμπειρος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ο οποίος εφαρμόζει τη μέθοδό του κυρίως σε δρομείς, ποδηλάτες και τριαθλητές.

Ερωτηθείς για το διάστημα που χρειάζεται να παρακολουθεί τις μετρήσεις κάποιου για να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στον τρόπο προπόνησή του ο κ. Μύρτος εξηγεί ότι χρειάζεται ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Συνήθως 2-3 μέρες αρκούν για τη μελέτη του ιστορικού προπονήσεων και των εργομετρικών αναλύσεων. Από εκεί και πέρα η προπονητική προετοιμασία, για να είναι σωστή, πρέπει να είναι μακρόχρονη. Δεν στοχεύουμε στο γρήγορο, αλλά στο μακροχρόνιο και με διάρκεια αποτέλεσμα». Σημαντικό ρόλο παίζει ο μακρόκυκλος του καθενός, δηλαδή «ο μακροχρόνιος προγραμματισμός έως τον αγώνα. Ο σωστός σχεδιασμός είναι η απαραίτητη βάση για να επιτευχθούν ορθά αποτελέσματα».

Για έμπειρους και αρχάριους

Και για όσους αναρωτιούνται εάν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα είτε είναι αρχάριοι , είτε έμπειροι αθλητές ο κ. Μύρκος μας δίνει την απάντηση. «Στην ομάδα μας έχουμε από αθλητές ironman έως ανθρώπους που ξεκίνησαν την άσκηση εχθές! Όλοι έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στη σωστή και δομημένη άσκηση», εξηγεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το είδος της προπόνησης μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στο sciencetraining.gr