Η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης: Η Εβραϊκή καταγωγή, ο πόλεμος και τα 10 Ολυμπιακά μετάλλια

 Runbeat Team   17:22 18-07-2021  

Η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης: Η Εβραϊκή καταγωγή, ο πόλεμος και τα 10 Ολυμπιακά μετάλλια


H Ágnes Keleti έκλεισε τα 100 της χρόνια στις 9 Ιανουαρίου 2021 και αποτελεί την γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκη αυτή τη στιγμή. Η ιστορία της είναι μοναδική, καθώς έχει περάσει πολλά στη ζωή της λόγω της Εβραϊκής καταγωγής της, αλλά και τις περιόδους πολέμου που έχει ζήσει.

 

Η Keleti γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βουδαπέστη το 1921 (με το όνομα Agnes Klein) και ξεκίνησε να ασχολείται με τη γυμναστική από τα 4 της, καταφέρνοντας να μπει στην Εθνική ομάδα της Ουγγαρίας σε ηλικία 16 ετών. Η ενασχόλησή της με την ενόργανη γυμναστική είχε και σχέση με την καταγωγή της, καθώς ξεκίνησε στον μοναδικό σύλλογο γυμναστικής της Βουδαπέστης που να είναι για Εβραίους, το «VAC Sports Club».

Σε ηλικία 19 ετών θεωρούνταν μεγάλο φαβορί για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940, όμως ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στάθηκε «εμπόδιο», καθώς ακύρωσε τη διοργάνωση το 1940 αλλά και το 1944. Έχοντας ήδη γίνει πρωταθλήτρια της ενόργανης στην Ουγγαρία, αλλά και λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, η Keleti έπρεπε αρχικά να καταφέρει να μείνει ζωντανή σε μία εποχή που οι Εβραίοι αντιμετώπισαν τεράστια κρίση λόγω του Χίτλερ, αλλά και να περιμένει την ευκαιρία της να αγωνιστεί ξανά.

Η μάχη που έδωσε για την επιβίωσή της ήταν τεράστια, καθώς έπρεπε να βρει τρόπο να μην πιαστεί από τους Γερμανούς. Ο πατέρας της αλλά και ο θείος της έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς λόγω της καταγωγής τους. Η μητέρα της  και η αδερφή της κατάφεραν να σωθούν με τη βοήθεια ενός Σουηδού διπλωμάτη με το όνομα Raoul Wallenberg, ενώ στη συνέχεια θανατώθηκαν και άλλα μέλη της οικογένειάς της. Η Keleti για να σωθεί χρειάστηκε να αγοράσει μία ταυτότητα από μία Χριστιανή και να τη χρησιμοποιήσει σε ένα μικρό χωριό της Ουγγαρίας, όπου δούλεψε ως υπηρέτρια στον καιρό του πολέμου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν το 1948 στο Λονδίνο μετά το τέλος του πολέμου, όμως εκείνη χάνει μοναδική ευκαιρία να αγωνιστεί καθώς πηγαίνει στη διοργάνωση με πρόβλημα τραυματισμού και τελικά μένει εκτός. Εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε μοναδική κατάσταση και φόρμα, αλλά δεν κατάφερε να διακριθεί. Η πρώτη, αλλά όχι μόνο μεγάλη διάκριση στην Ολυμπιακή της καριέρα ήρθε το 1952 στους Αγώνες του Ελσίνκι, εκεί όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους και πήρε άλλα 4 μετάλλια.

 

Η Ágnes Keleti κατέκτησε συνολικά 10 Ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα της και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Φινλανδίας ήταν μόνο η αρχή. Το 1956 και σε ηλικία 35 ετών καταφέρνει τον απόλυτο θρίαμβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Η Keleti πήρε συνολικά 6 μετάλλια, μεταξύ των οποίων 4 χρυσά και 2 ασημένια μένοντας στην ιστορία ακόμα και σήμερα, ως μία από τους πιο επιτυχημένους Εβραίους αθλητές όλων των εποχών.


Εκείνη η εποχή ήταν δύσκολη για την Ουγγαρία πάντως, καθώς η εισβολή του Σοβιετικού στρατού στην Βουδαπέστη επισκιάζει την τεράστια επιτυχία της. Η Keleti αναγκάστηκε να πάει στο Ισραήλ και να αγωνιστεί με τα χρώματα της χώρας σε επόμενες διοργανώσεις, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουγγαρία. Αξίζει να αναφερθεί πως κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης το 1954 . Την δεκαετία του 1990 προπόνησε την εθνική ομάδα του Ισραήλ στην ενόργανη γυμναστική.

Από το 2015 ζει ξανά στην πόλη στην οποία γεννήθηκε, την Βουδαπέστη και από το 2019, όταν η Lydia Wideman έφυγε από την ζωή, αποτελεί την γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκη του κόσμου. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, φέτος, το 2021 έκλεισε τα 100 της έτη, ενώ σε συνέντευξή της σε ξένο μέσο είχε αναφέρει πως νιώθει ακόμα σαν να είναι 60.

Φωτογραφίες: olympics.com, IOC, gymnovosti.com