Insight View: Προπόνηση ένας Μαραθώνιος πριν τον... Μαραθώνιο (Pic)

 Runbeat Team   14:36 28-03-2023  

Insight View: Προπόνηση ένας Μαραθώνιος πριν τον... Μαραθώνιο (Pic)


Ο Γάλλος Maxime Lopes δεν είναι από τους γνωστούς Ευρωπαίους Μαραθωνοδρόμους άλλωστε «χτίζε» την αθλητική του διαδρομή στις μεγάλες αποστάσεις μόλις τα τελευταία τρία χρόνια ενώ προηγουμένως είχε περάσει από την ημιαντοχή.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι δεν έχει σημειώσει κάποια κορυφαία επίδοση η εξέλιξη του στον Μαραθώνιο δείχνει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Με τη πρώτη του συμμετοχή το 2019 στο Τορόντο του Καναδά «έγραψε» χρόνο 2:27:56.Τη πρώτη χρονιά της πανδημίας με το δεδομένο ότι δεν έγιναν αγώνες αξιοποίησε το χρόνο για να επενδύσει προπονητικά κάτι που φάνηκε ένα χρόνο αργότερα στη Βαλένθια της Ισπανίας σημειώνοντας επίδοση 2:19:51. Ενώ επέστρεψε και πάλι στην ίδια διοργάνωση όπου τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε νέο ατομικό ρεκόρ με 2:18:23.

O 32χρονος δρομέας βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στη Κένυα όπου επέλεξε να ολοκληρώσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του για τον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ.

 

Η τελευταία μεγάλη προπόνηση του εντυπωσιάζει. Με συνολικό χιλιομετρικό όγκο ακριβώς την ίδια απόσταση του αγώνα 42.2km ,εκτέλεσε κομμάτια των 4 χλμ και 3 χλμ στον αγωνιστικό ρυθμό-στόχο.

Είχαν προηγηθεί 17 χιλιόμετρα σε μέσο ρυθμό 3:51/km ξεκινώντας ως προθέρμανση για να ολοκληρωθεί στο συγκεκριμένο τμήμα σε εύκολο tempo ρυθμό. Αμέσως μετά ακολούθησε χωρίς διάλειμμα το κυρίως μέρος της προπόνησης. Τρία μπλοκ των 4χλμ και 3χλμ σε αγωνιστικό ρυθμό 3:15/km (marathon pace). Aνάμεσα στο 4αρι και το 3αρι μεσολάβησε απόσταση ανάκαμψης 1 χιλιομέτρου σε εύκολο ρυθμό 4:25/km.

Ο μέσος ρυθμός όλης της προπόνησης ήταν 3:37/km, ολοκληρώνοντας έναν προπονητικό Μαραθώνιο σε 2 ώρες και 32 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προπόνηση εκτελέστηκε σε υψόμετρο 2.400 μέτρων συμπληρώνοντας εβδομαδιαίο χιλιομετρικό όγκο 215 χιλιομέτρων. Όλα αυτά τρεις εβδομάδες πριν τον αγώνα στην Ολλανδία.

Insight View: Προπόνηση ένας Μαραθώνιος πριν τον... Μαραθώνιο (Pic) runbeat.gr