Jack Rayner: Πως η συμμετοχή του στον «sub 2» αγώνα του Kipchoge στη Βιέννη τον βοήθησε να γράψει ιστορία

 Runbeat Team   18:56 22-02-2023  

Jack Rayner: Πως η συμμετοχή του στον «sub 2» αγώνα του Kipchoge στη Βιέννη τον βοήθησε να γράψει ιστορία


Ο Jack Rayner (δεξιά στην κεντρική φωτογραφία) ασχολούταν με το τρέξιμο για μόλις δύο χρόνια όταν τον κάλεσαν να βοηθήσει τον στίβο να γράψει ιστορία το 2019. Έχοντας πραγματοποιήσει ένα φανταστικό ντεμπούτο στον μαραθώνιο του Λονδίνου με 2:11:06, ο νεαρός έλαβε πρόσκληση για να γίνει ένας από τους pacemakers του Eliud Kipchoge στην προσπάθειά του να «σπάσει» τις 2 ώρες στον μαραθώνιο.

Όπως είναι φυσικό, ο Rayner δέχθηκε καθώς ήταν σαν να δέχεται μία πρόσκληση για να… πάει στο φεγγάρι με τον Neil Armstrong. «Ήταν σουρεαλιστικό για να είμαι ειλικρινής. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται ακόμη και χαλαρά το τρέξιμο παρακολούθησαν αυτό το γεγονός και ενθουσιάστηκαν» είπε ο Rayner.

 

Ο Kipchoge τερμάτισε σε 1:59:40 στην Βιέννη και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλητισμού, έχοντας στο πλάι του 41 «λαγούς». Ο Rayner είχε την τύχη να βρίσκεται στο τελευταίο γκρουπ, συνεπώς ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πανηγύρισαν μαζί με τον Κενυάτη το τεράστιο αυτό επίτευγμα. «Όταν διαμόρφωναν τα γκρουπ είδα ότι με έχουν στο τελευταίο, και σκέφτηκα, πόσο ωραίο αυτό».

Jack Rayner: Πως η συμμετοχή του στον «sub 2» αγώνα του Kipchoge στη Βιέννη τον βοήθησε να γράψει ιστορία runbeat.gr

«Ήμουν πολύ σίγουρος για τις ικανότητές του. Απλώς φαινόταν τόσο χαλαρός. Δεν μας ενημέρωσαν καν τι να κάνουμε αν ήταν εκτός ρυθμού. Όλοι ήταν τόσο σίγουροι για αυτόν. Υπήρχαν δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους, με εκκωφαντικό θόρυβο σε όλη τη διαδρομή. Φοβερό» είπε ο Αυστραλός δρομέας.

Ο Jack Rayner βοήθησε με τον δικό του τρόπο τον Eliud Kipchoge να γράψει ιστορία. Με το να βρίσκεται τόσο κοντά σε μία πολύ σημαντική στιγμή του αθλητισμού, ο 27χρονος πλέον Αυστραλός, έγραψε την δική του ιστορία. «Είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, οπότε το να συμμετάσχω σε κάτι τέτοιου μεγέθους ήταν πολύ ενθαρρυντικό για μένα. Αυτό το γεγονός μου έδωσε ένα εντελώς νέο επίπεδο κινήτρου και νοοτροπίας».

 

Ο Rayner είχε ως στόχο να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που έγιναν έναν χρόνο αργότερα, όμως έχοντας έναν τραυματισμό, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του στο Σαπόρο, αποχωρώντας από τον αγώνα μετά από τα πρώτα 10 χιλιόμετρα.

«Αυτό μου έδωσε ένα εντελώς νέο κίνητρο. Όταν επέστρεψα από αυτόν τον τραυματισμό, γνώριζα πόσο πολύ ήθελα να αποδείξω ότι είμαι ικανός να τρέξω καλά». Στις αρχές του 2022, ο Αυστραλός μπήκε σε έναν αγώνα 10.000 μέτρων με στόχο να προκριθεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

«Στα 8 χιλιόμετρα κατάλαβα ότι είχα πολύ καλό ρυθμό και ότι μπορώ να τα πάω ακόμα καλύτερα στα τελευταία δύο χιλιόμετρα». Ο Rayner τερμάτισε στο εκπληκτικό 27:15.35, σημειώνοντας νέο ρεκόρ Αυστραλίας για οκτώ δευτερόλεπτα. Αυτός ο χρόνος ήταν το νέο του ατομικό ρεκόρ, για 44 ολόκληρα δευτερόλεπτα, και όπως ακριβώς ο Kipchoge, έτσι και ο Rayner, έσπασε τα δικά του όρια για το τι είναι πιθανό.

Jack Rayner: Πως η συμμετοχή του στον «sub 2» αγώνα του Kipchoge στη Βιέννη τον βοήθησε να γράψει ιστορία runbeat.gr

«Ήταν απίστευτο. Ήξερα ότι ήμουν πολύ πιο γρήγορος από αυτό που έδειχναν τα ατομικά μου ρεκόρ. Εξέπληξα και τον εαυτό μου, αλλά ήταν υπέροχο να δείξω τι μπορούσα να κάνω. Ήταν μια σουρεαλιστική εμπειρία» είπε ο Rayner.

Ο Rayner τερμάτισε 19ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και 9ος στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, ενώ κέρδισε τα trials της πατρίδας του για την συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στο Μπάθερστ.

Πηγή: theage.com.au