Κατερίνα Δαλάκα: «Πιστεύω πιο πολύ από ποτέ στον εαυτό μου»

 Νίκη Μηλιαράκη   12:30 22-04-2021  

Κατερίνα Δαλάκα: «Πιστεύω πιο πολύ από ποτέ στον εαυτό μου»


Προερχόμενη από αθλητική οικογένεια, η Κατερίνα Δαλάκα δε θα μπορούσε παρά να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Θα μπορούσε σήμερα να ήταν πρωταθλήτρια στο Ταε Κβον Ντο όπως οι γονείς της, έχει εξάλλου ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα, αλλά για την ίδια ο στίβος ήταν πιο ελκυστικός.

«Στον αθλητισμό μπήκα από πολύ μικρή λόγω των γονιών μου, αλλά πιστεύω ότι ήμουν γεννημένη για να κάνω αθλητισμό», επισημαίνει μιλώντας στο «runbeat.gr». και εξηγεί: «Δεν μπορώ να φανταστώ να μην είμαι μέσα στον αθλητισμό. Έκανα παράλληλα Ταε Κβον Ντο και στίβο κάποια στιγμή αλλά αυτό που με τραβούσε περισσότερο ήταν ο στίβος και επειδή οι γονείς μου δεν επέμεναν να ασχοληθώ με το δικό τους αντικείμενο και ήθελαν να είναι δική μου η επιλογή και η απόφαση, τελικά πήγα στο στίβο. Στα 300μ. εμπ. στις μικρές κατηγορίες και στη συνέχεια στα 400μ. εμπ.»

Δεν ήταν όμως ο αθλητισμός αυτός που την έκανε γνωστή παρά τις ατέλειωτες ώρες που αφιέρωσε και αφιερώνει στις προπονήσεις. Η απόφασή της να πάρει μέρος στο Survivor αρχικά το 2018 και μετά ξανά το 2019 την έκαναν γνωστή στο Πανελλήνιο. Ακόμα και τώρα όπου και να βρεθεί θα συναντήσει κόσμο που την αναγνωρίζει και της ζητά να φωτογραφηθεί μαζί της.

Για την ίδια, ωστόσο, το κεφάλαιο «Survivor» τη δεδομένη στιγμή έχει τελειώσει καθώς όπως εξομολογείται στο «runbeat.gr» θέλει να συγκεντρωθεί στο στίβο και να πετύχει αυτά που έχει στο μυαλό της.

Ο τελευταίος χρόνος, ωστόσο, έφερε κάποιες αλλαγές στη ζωή της καθώς αφενός… μετεγγράφηκε στην ομάδα του Κώστα Ηλία και αφετέρου αποφάσισε να αλλάξει αγώνισμα καθώς αφήνει τα 400μ. εμπ. για τα α 100μ. και 200μ. «Μου αρέσουν οι αλλαγές στη ζωή μου. Η κάθε αλλαγή θεωρώ ότι είναι ένα νέο ξεκίνημα που σου δίνει περισσότερη όρεξη ώστε να ανακαλύψεις κι άλλο τον εαυτό σου. Εγώ από μικρή έλεγα ότι έχω έφεση στην ταχύτητα και ίσως βρισκόμουν σε λάθος αγώνισμα. Είναι κάτι που μου αρέσει περισσότερο από τα 400μ. εμπ. και αυτό το πίστευα ανέκαθεν. Χαίρομαι που βρέθηκα σε αυτό το γκρουπ με προπονητή τον Κώστα Ηλία και τα κορίτσια. Με αγκάλιασαν στην πραγματικότητα. Είδα πως είναι να έχεις και ανταγωνισμό και στήριξη ταυτόχρονα στην προπόνηση για να περνά ευχάριστα η ώρα. Επειδή στην πραγματικότητα όλη μας η ζωή κινείται γύρω από το στίβο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλό κλίμα στην προπόνηση».

-Σε τι κατάσταση βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;

«Δόξα το Θεό είμαι σε καλή κατάσταση. Δεν έχω προβλήματα. Δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά γιατί προερχόμουν από ένα μεγάλο ρεπό τρεισήμισι ετών και όσο να είναι το σώμα δεν έχει την ίδια υποδομή με κάποιον που δεν έχει σταματήσει. Οπότε μικροπονάκια έχω, αλλά γενικά μπορείς να πεις ότι έχω ελάχιστα προβλήματα. Επειδή προσέχω πολύ τον εαυτό μου και κάνω μοναχισμό θα έλεγα. Είμαι όλη μέρα προπόνηση, φυσιοθεραπείες και μασάζ. Δηλαδή ό,τι έχει σχέση μόνο με τον στίβο και το καλό είναι ότι δεν έχω κάποια άλλη ενασχόληση. Έχω αφοσιωθεί πλήρως σε αυτό οπότε μπορώ να πω ότι είμαι σε καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή».

-Μια και ανέφερες την αποχή που είχες λόγω της συμμετοχής στου στο Survivor πόσο σε επηρέασε θετικά και αρνητικά;

«Κάθε κατάσταση που μπορεί να φαίνεται ότι είναι ευχάριστη μπορεί να κρύβει και κάτι δυσάρεστο. Το λέω αυτό γιατί μπορεί η ζωή μου να άλλαξε από οικονομικής πλευράς, αλλά από την άλλη έχασα και πράγματα. Σίγουρα αθλητικά έμεινα πάρα πολύ πίσω και για να επανέλθω πέρασα πολύ δύσκολα και ορμονικά και μυϊκά και ψυχικά. Γιατί για να μπεις και πάλι σε ένα μοτίβο προπονητικής ρουτίνα (προπόνηση-σπίτι –φαγητό-προπόνηση) είναι δύσκολο όταν έχεις έρθει ήδη από μία αποχή και βλέπεις τον εαυτό σου όχι απλά να μην είναι στα επίπεδα που ήταν, αλλά να είναι σα να ξεκινάς αθλητισμό για πρώτη φορά. Είχα κάποιους τραυματισμούς στην αρχή μέχρι να φτιάξω το σώμα μου να αντέχει στην προπόνηση, αλλά τώρα επειδή το έχω καταφέρει αυτό χαίρομαι. Έχω μία ωραία ροή στην προπόνηση. Δεν έχω δηλαδή ουσιαστικά προβλήματα, αλλά υπέφερα για να επανέλθω».

-Μαζί με όλα αυτά ήρθε και η δημοσιότητα. Αυτό πόσο σε επηρέασε στην καθημερινότητά σου;

«Στην αρχή, όπως θα έκανε κάθε άνθρωπος, ενθουσιάστηκα κι εγώ βλέποντας την αγάπη του κόσμου, την αποδοχή. Φυσικά και δεν αρέσουμε σε όλους και υπάρχουν κάποιοι που δε με συμπαθούν ή δε θέλουν το καλό μου. Αυτό συμβαίνει όμως παντού. Κοιτάω τη θετική πλευρά και εγώ αυτό που εισπράττω από τον κόσμο είναι η αγάπη και η στήριξη και σε αυτό που κάνω. Και γενικά σε οποιαδήποτε επιλογή μου έχω δίπλα μου ανθρώπους που πραγματικά με στηρίζουν και ας μη με γνωρίζουν προσωπικά και το εισπράττω μέσα από τα σόσιαλ μίντια πλέον που έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο. Από την άλλη δε μου αρέσει η δημοσιότητα. Έχω αρκετές προτάσεις να συμμετάσχω σε διάφορα πράγματα στην τηλεόραση, όμως δε θέλω. Μετά τον κλειστό είπα ότι δε θα ξαναεμφανιστώ πουθενά γιατί για μένα είναι πιο σημαντικό αυτό που κάνω και θέλω να πετύχω. Δεν μπορώ να ασχοληθώ αυτή τη στιγμή με την τηλεόραση και το χώρο του θεάματος. Θέλω να είμαι καθαρά στον αθλητισμό. Και από την άλλη δεν έχεις και προσωπική ζωή με όλη αυτή τη δημοσιότητα. Δηλαδή κάθε σου κίνηση σχολιάζεται είτε θετικά είτε αρνητικά. Θες να πας μία βόλτα ή διακοπές και θα το μάθει όλη η Ελλάδα. Εάν επιλέξω εγώ να το μάθει όλη η Ελλάδα καλώς, αλλά να το επιλέξει κάποιος άλλος για μένα δεν είναι κάτι που μου αρέσει. Είναι περίεργο όλο αυτό, αλλά κρατάω τη στήριξη και την αγάπη του κόσμου και αυτό είναι μία κινητήριος δύναμη ώστε να κάνω κάποιους ανθρώπους περήφανους πέραν από την οικογένειά μου».

-Έχεις μετανιώσει για κάτι;

«Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Λάθη κάνουν όλοι οι άνθρωποι είτε στην προσωπική ζωή είτε στα επαγγελματικά, αλλά σημασία έχει να ξεπερνάς τα λάθη σου να μαθαίνεις από αυτά και από εκεί και πέρα οι επιλογές που κάνεις να είναι καλύτερες από τις προηγούμενες».

-Από σένα τι να περιμένουμε φέτος στο στίβο;

«Θέλω πάνω από όλα να ευχηθώ υγεία σε όλους τους αθλητές και προσωπικά να έχω υγεία. Πιστεύω εάν έχω υγεία μπορώ να καταφέρω μερικά πράγματα που έχω στο μυαλό μου. Δε θέλω να πω τι πιστεύω ότι μπορώ να κάνω, θέλω απλά να είμαι γερή και να τρέξω αυτό που πιστεύω ότι μπορώ».

-Αυτή τη στιγμή πιστεύεις πιο πολύ από ποτέ στον εαυτό σου και εάν ναι τι σε βοήθησε να το πετύχεις αυτό;

«Ναι πιστεύω πιο πολύ από ποτέ στον εαυτό μου. Βοήθησαν κάποιες δυσκολίες που πέρασα τα τελευταία δύο χρόνια στη ζωή μου. Έχω αλλάξει πάρα πολύ σαν άνθρωπος και όντως είμαι πολύ καλά και χαίρομαι που αυτό βγαίνει προς τα έξω. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πιο καλά από ποτέ».

-Πόσο σημαντικό είναι για έναν πρωταθλητή αυτό;

«Είναι μεγάλο πλεονέκτημα το να νιώθεις σιγουριά και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Πολλές φορές υπάρχουν αθλητές που κάνουν πάρα πολλή προπόνηση, αλλά δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και δεν μπορούν να αποδώσουν στους αγώνες. Αντίθετα άλλοι αθλητές που δεν έχουν δουλέψει το ίδιο φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Τα πάντα είναι στο μυαλό. Φυσικά πρέπει να δουλεύεις σκληρά, αλλά το να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιον που έχει ανασφάλεια».