«Κατέρρευσαν» όλοι στο 35o χιλιόμετρο ενώ ο Kipchoge ανέβαζε ρυθμό για τον τερματισμό (γράφημα)

 Runbeat Team   16:35 10-08-2021  

«Κατέρρευσαν» όλοι στο 35o χιλιόμετρο ενώ ο Kipchoge ανέβαζε ρυθμό για τον τερματισμό (γράφημα)


Ο μαραθώνιος των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδείχθηκε πολύ δύσκολος για τους αθλητές που έλαβαν μέρος. Παρότι στο Σαπόρο βρέθηκαν μερικοί από τους καλύτερους δρομείς του κόσμου, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν κατάφερε να τερματίσει.

 

Εντυπωσιακά είναι και τα στατιστικά του αγώνα, καθώς μετά από μία ανάλυση της απόδοσης των δρομέων, φαίνεται ότι το 35ο χιλιόμετρο της διαδρομής ήταν καθοριστικό για την έκβαση του αγώνα. Όλοι οι δρομείς εκτός από τον Eliud Kipchoge που εν τέλει πήρε το χρυσό «κατέρρευσαν» και δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον Κενυάτη. Όλοι εκτός από τον νικητή κατέβασαν ρυθμούς, ενώ μόνο εκείνος κατάφερε να ανεβάσει τον ρυθμό του και να πάρει μία εύκολη νίκη στα τελευταία χιλιόμετρα.

To παρακάτω γράφημα από τον Tomoyuki Maruyama δείχνει αναλυτικά την απόδοση των δρομέων κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τον Kipchoge να είναι ο μόνος που δεν επηρεάστηκε από το 35ο χιλιόμετρο και μετά και οι υπόλοιποι να έχουν καθοδική πορεία. Την ημέρα του αγώνα στο Σαπόρο είχε πολλή ζέστη, ενώ και η υγρασία ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Για ακόμα μία φορά, ο Kipchoge απέδειξε γιατί είναι ο κορυφαίος στον κόσμο, καταφέρνοντας να εκπλήξει τους πάντες με την επίδοσή του.