Kebebe και Gudeta έκοψαν το νήμα στον Μαραθώνιο του Ξιαμέν

 Runbeat Team   10:45 08-01-2024  

Kebebe και Gudeta έκοψαν το νήμα στον Μαραθώνιο του Ξιαμέν


Το δίδυμο από την Αιθιοπία, ο Asefa Boki Kebebe και η Bekelech Gudeta κυριάρχησε στον Μαραθώνιο του Ξιαμέν που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 7/1 τερματίζοντας σε 2:06:46 και 2:22:54 αντίστοιχα.

Ο Kebebe είχε να αντιμετωπίσει δρομείς που είχαν τρέξει τον μαραθώνιο κάτω από 2:05. Κατάφερε, όμως, ανεβάζοντας ρυθμό στα τελευταία επτά χιλιόμετρα, να ξεχωρίσει και ξεπερνώντας τον Κενυάτη Felix Kirwa έφτασε πρώτος στον τερματισμό μόλις 27 δευτερόλεπτα πιο αργά από το ρεκόρ διαδρομής.

Μετά το 20ό χιλιόμετρα εγκατέλειψαν ο υπερασπιστής του τίτλου Philimon Kiptoo Kipchumba και ο Κενυάτης Kibiwott Kandie, ο ταχύτερος συμμετέχων με προσωπικό ρεκόρ 2:04:48.

 

Ο ρυθμός έπεσε κάπως και μετά το 25ο χιλιόμετρο μόλις πέντε δρομείς ηγούνταν της κούρσας και συγκεκριμένα: οι Kebebe, Kirwa, Solomon Kirwa Yego από την Κένυα, ο Αιθίοπας Adane Kebede Gebre και ο Μαροκινός Othmane El Goumri.

Ο Gebre βγήκε εκτός διεκδίκησης λίγο πριν τα 30 χλμ., τα οποία οι πρωτοπόροι πέρασαν σε 1:29:13. Η υπομονή του Kebede απέδωσε, καθώς ο Αιθίοπας έκανε μια αποφασιστική κίνηση στο τελευταίο χιλιόμετρο, πέρασε τον Kirwa και σημείωσε την τρίτη του νίκη σε μαραθώνιο.

Η Kirwa κατέλαβε τη δεύτερη θέση τερματίζοντας σε 2:06:52, ενώ ο El Goumri τερμάτισε τρίτος σε 2:07:18.

Η 26χρονη Gudeta πέτυχε μία πιο άνετη νίκη. Μία τριάδα αθλητριών από την Αιθιοπία και συγκεκριμένα οι Gudeta, Aberu Ayana Mulisa και Ftaw Zeray ηγούνταν τα πρώτα 15 χιλιόμετρα, τα οποία πέρασαν σε 55:09. Λίγο πιο πίσω ήταν η Μαροκινή Fatima Ezzahra Gardadi.

Στα μισά της διαδρομής η Gudeta είχε ήδη μία διαφορά από τις υπόλοιπες δρομείς και άνοιξε κι άλλο τη διαφορά τερματίζοντας σε 2:22:54, επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ για την ίδια.

Η Gardadi τερμάτισε δεύτερη επίσης με ατομικό ρεκόρ 2:24:12 και η Κινέζα Zhang Deshun ήταν τρίτη τερματίζοντας σε 2:26:53.