Keira D' Amato: Ποια είναι η 37χρονη κάτοχος του ρεκόρ Μαραθωνίου Αμερικής

 Πάνος Κατσαρός   19:12 18-01-2022  

Keira D' Amato: Ποια είναι η 37χρονη κάτοχος του ρεκόρ Μαραθωνίου Αμερικής


Η Keira D' Amato κατάφερε σε ηλικία 37 ετών να σημειώσει νέο ρεκόρ Μαραθωνίου Αμερικής στον αγώνα του Χιούστον που έγινε την Κυριακή, τερματίζοντας σε 2:19:12 και να ξεπεράσει κατά 24 δευτερόλεπτα το 2:19:36 της Deena Kastor από το 2006.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί και ατομικό της ρεκόρ, καθώς βελτίωσε το 2:22:56 από τον Δεκέμβριο του 2020. Η D' Amato ξεκίνησε να ασχολείται με το τρέξιμο στο Λύκειο.

 

Τότε, είχε σκοπό να εντυπωσιάσει τον προπονητή ποδοσφαίρου του σχολείου της, και αποφάσισε να το κάνει συμμετέχοντας στην ομάδα ανωμάλου δρόμου του λυκείου.

Όπως αναφέρει η ίδια στην αυτοβιογραφία της, τότε κατάλαβε ότι το τρέξιμο δεν ήταν ένα άθλημα το οποίο θα χρησιμοποιούσε για να έρθει σε φόρμα για ένα άλλο, αλλά το άθλημα που θα έπρεπε να ακολουθήσει στη ζωή της. Η γνωστή και επιτυχημένη πλέον δρομέας είχε τις πρώτες της επαφές στα κολεγιακά πρωταθλήματα στίβου των ΗΠΑ, καταφέρνοντας να διακριθεί πολλές φορές σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και να πάρει το πτυχίο της στα Μαθηματικά και την Πληροφορική.

Μετά το Πανεπιστήμιο, η Keira D' Amato μπήκε στο γκρουπ «DC Elite», με προπονητή τον Scott Raczko. Κατάφερε να σημειώσει κάποιες επιτυχίες στην αρχή της δρομικής της καριέρας όμως αναγκάστηκε να σταματήσει για ένα διάστημα τις προπονήσεις, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στον αστράγαλο. Μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια όμως κατάφερε να επανέλθει, αλλά και να ξεκινήσει καριέρα εκτός τρεξίματος.

 

Εκτός από παράδειγμα αθλήτριας, η D' Amato είναι και μητέρα δύο παιδιών. Η ίδια είχε αναγκαστεί ξανά να σταματήσει το τρέξιμο την περίοδο των εγκυμοσυνών της, κάτι το οποίο την ανάγκασε να πάρει αρκετά κιλά. Σε μία προσπάθειά της να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης στη συνέχεια, η Αμερικανίδα αθλήτρια αποφάσισε να ξεκινήσει το τρέξιμο ξανά, αλλά και να λάβει μέρος σε έναν μαραθώνιο. Επανήλθε στις προπονήσεις με προπονητή ξανά τον Scott Raczko και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία.

Η Αμερικανίδα είχε αρχικά σταματήσει το τρέξιμο το 2008, επανήλθε σταδιακά από το 2016 και μέσα στο 2020, έδειξε έτοιμη για μεγάλες επιδόσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε με το νέο ρεκόρ Αμερικής στον Μαραθώνιο, ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα που δείχνει ότι εάν υπάρχει θέληση, αγάπη για το άθλημα και σωστή προετοιμασία, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο.

 

Η Keira D' Amato έχει ατομικά ρεκόρ 4:33 στο μίλι, 15:04 στα 5 χιλιόμετρα, 31:50 στα 10 χιλιόμετρα, 51:23 στα 10 μίλια (που αποτελεί επίσης ρεκόρ Αμερικής), 1:08:57 στον Ημιμαραθώνιο και το 2:19:12, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, στον Μαραθώνιο.