Kenya's Report: Πως προπονείται ο Ευρωπαίος πρωταθλητής Jacob Ingebrigtsen

 Manuel Viehl   17:43 13-05-2021  

Kenya's Report: Πως προπονείται ο Ευρωπαίος πρωταθλητής Jacob Ingebrigtsen


Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας θα θέλαμε να τρέχουμε όσο γρήγορα τρέχει ο Jacob Ingebrigtsen. Ο 20χρονος Νορβηγός δρομέας έχει ένα απίθανο προσωπικό ρεκόρ της τάξης του 3:28.68 στα 1.500 μέτρα (Ευρωπαϊκό ρεκόρ) και ένα 13:02 στα 5.000 μέτρα (ρεκόρ Νορβηγίας) στην κατοχή του. Σίγουρα, ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Jacob ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά από την ηλικία των έξι, αλλά τι άλλο μπορούμε να μάθουμε από αυτόν εκτός από το ότι ξεκίνησε πολύ νωρίς;

Θα αναλύσουμε την προπόνηση των τριών αδερφών Ingebrigtsen και θα ρίξουμε μία ματιά πίσω από μερικά πράγματα που ίσως ο Jacob κάνει σωστά. Στο τέλος θα σας δείξουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που ακολουθεί ο Jacob, κατά τη διάρκεια της base building φάσης του.

Έλεγχος των προπονήσεων με μέτρηση των παλμών της καρδιάς και του γαλακτικού

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, κάθε αθλητής δουλεύει στην αντοχή του. Τα αδέρφια Ingebrigtsen χρησιμοποιούν τη μέτρηση των παλμών της καρδιάς και του γαλακτικού γι’ αυτό. Τους μήνες που προτεραιότητά τους δεν είναι η γρήγορη απόκτηση φόρμας, αλλά να «χτίσουν» αντοχή, οι τρεις Νορβηγοί είναι σε θέση να ελέγξουν την προπόνησή τους με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουμε όταν μετράμε τους παλμούς της καρδιάς μας αλλά και του γαλακτικού; Πολλοί κορυφαίοιαθλητές περνούν τους μήνες του Χειμώνα σε camps που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, όπως το Potchefstroom στη Νότια Αφρική ή το Ίτεν στην Κένυα. Μόλις το σώμα συνηθίσει στο υψόμετρο, οι παλμοί της καρδιάς είναι συνήθως γύρω στους 10 με 15 χτύπους πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

 

Ο Marius Bakken, που ήταν ένας απίστευτος Νορβηγός δρομέας μεγάλων αποστάσεων στις αρχές του 2000 (καλύτεροι χρόνοι 7:40 στα 3.000 και 13:06 στα 5.000) και έχει πτυχίο Ιατρικής, περιέγραψε την φιλοσοφία πίσω από την μέτρηση του γαλακτικού στα αδέρφια Ingebrigtsen λέγοντας: «Ο καλύτερος τρόπος να κάνετε προπόνηση στο κατώφλι είναι να παραμείνετε σε γαλακτικό εύρος περίπου 3.00 mmol/l κατά τη διάρκεια των sessions (έναντι περίπου 4.00 mmol/l που συνήθως γράφεται σε βιβλία – αλλά το 4.00 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αθλητές που δεν έχουν μεγάλο υπόβαθρο αντοχής. Συνεπώς, όσο περισσότερο δουλεύεις την αντοχή σου, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο συγκεκριμένος αριθμός!). Μπορείτε να βρίσκεστε ανάμεσα σε 2.2 και 3.3, κάτι που μοιάζει ιδανικό».

Τα αδέρφια Ingebrigtsen με τον πατέρα Gjert ως προπονητή, είναι πολύ πεπεισμένοι ότι η προσθήκη μιας μέτρησης γαλακτικού στην εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Η μέτρηση του γαλακτικού δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της άσκησης με βέλτιστο τρόπο, όχι μόνο σε training camps που βρίσκονται σε υψόμετρο. Τα ατομικά sessions μπορούν να προσαρμοστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, επειδή μπορείς να προπονηθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα όριά σου. Παράλληλα, εάν προπονείσαι μόνος σου, βλέπεις πιο εύκολα τα σημάδια που σου δείχνει το σώμα σου όταν έχεις προπονηθεί πιο σκληρά από ότι «πρέπει», συνεπώς είσαι σε θέση να καταλάβεις πότε πρέπει να προπονηθείς πιο χαλαρά.

 

Η «Οικογενειακή μάχη» ή αλλιώς «Ποιος είναι ο γρηγορότερος Ingebrigtsen;»

Ο Jacob δεν είναι ο μόνος γρήγορος στην οικογένεια. Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, ο Henrik και ο Filip Ingebrigtsen είναι επίσης δρομείς παγκόσμιας κλάσης και πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Filip έχει κάνει σε 3:30.01 τα 1.500 μέτρα και είναι κάτοχος δύο Ευρωπαϊκών τίτλων, ενώ έχει και μία τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 στο Λονδίνο. Ο Henrik είναι επίσης κάτοχος πολλών μεταλλίων σε διεθνή πρωταθλήματα και έχει απίστευτους χρόνους να επιδείξει. Ο πατέρας τους ο Gjert, προπονεί τα παιδιά του χωρίς να έχει κανένα αθλητικό background, τουλάχιστον δεν είχε στο ξεκίνημα. Η οικογένεια είναι πολύ δυνατή και ο πατέρας τους μπορεί να λειτουργήσει ως ο προπονητής που θα κάνει τους γιούς του να συγκεντρωθούν στο τρέξιμο, δίνοντας αυστηρές οδηγίες και όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούν. Όλα αυτά με σκοπό να υπάρχει πλήρης συγκέντρωση στις προπονήσεις.

Ο Filip είπε σε μία συνέντευξη ότι όταν ήταν περίπου οκτώ χρονών, σηκωνόταν πριν πάει στο σχολείο και έκανε προπόνηση με ένα roller – ski που είχε στο γκαράζ. Στο ντοκιμαντέρ της Νορβηγικής τηλεόρασης «Team Ingebrigtsen», μπορούμε να δούμε πως τα αδέρφια ανταγωνίζονται για τα πάντα, ακόμα και στο… ψήσιμο ρολών κανέλας (cinnamon rolls). Με έναν απολυταρχικό (σαν προπονητή) πατέρα όπως είναι ο Gjert και δύο μεγαλύτερους αδερφούς που ο Jacob θέλει να κερδίζει στις προπονήσεις, αλλά και τους επίσημους αγώνες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το τι τον κάνει τόσο δυνατό στις μέρες μας.

Πως φαντάζει το μέλλον του Jacob;

Όλοι συμφωνούν ότι ο Jacob είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο τρέξιμο. Μέχρι που όμως μπορεί να φτάσουν οι δυνατότητές του; Μετά από μερικά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και καλά προσωπικά ρεκόρ, ο Jacob δεν κατάφερε να κατακτήσει ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα το 2019. Το προσωπικό του ρεκόρ στα 5.000 μέτρα από τον Ιούλιο του 2019 δεν ήταν ακόμα το καλύτερό του, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Μετά από έναν τελικό γύρο σε 53.3, ο Jacob ήταν σε θέση να τρέξει μεταξύ 12:05 και 12:55, ακόμα και τότε. Άρα, τι χρόνο μπορεί να κάνει τώρα, δύο χρόνια μετά, σε έναν αγώνα που έχει κάθε γύρο σχεδιασμένο για γρήγορους χρόνους;

 

Ολοκλήρωσε την αγωνιστική του χρονιά το 2020 κάνοντας ένα μεγάλο «μπαμ» και νέο προσωπικό ρεκόρ στα 1.500 μέτρα με 3:28.68 στο Μονακό, εκεί όπου μάλιστα έθεσε νέο Ευρωπαϊκό ρεκόρ και μπήκε στο «κλαμπ» των sub -3.30 στα 1.500 μέτρα. Νωρίτερα φέτος, το 2021, ο Jacob έσπασε και το Ευρωπαϊκό ρεκόρ κλειστού με το φοβερό 3:31.80 (πέμπτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κλειστό στίβο) στα 1.500 μέτρα και κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 και τα 3.000 μέτρα στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Έχουμε την περιέργεια να δούμε τι μπορεί να πετύχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ο Jacob Ingebrigtsen. Θα εστιάσει σε ένα αγώνισμα με πειθαρχία ή θα αγωνιστεί στα 1.500 καιτα 5.000 όπως έκανε στη Ντόχα το 2019; Για πολλούς ο Jacob είναι ένα ξεκάθαρο φαβορί για μετάλλιο στα 1.500 μέτρα.

Από την άλλη όμως, όπως φαίνεται στα τελευταία δύο χρόνια, για να πάρει τη νίκη θα πρέπει να ξεπεράσει τον Κενυάτη Timothy Cheruiyot. Εάν το πρόγραμμα βέβαια το επιτρέψει, ο Jacob δεν θα «ντραπεί» να αγωνιστεί και στα 5.000 μέτρα.

Συνεπώς, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα μας δείξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Νορβηγός σταρ, αλλά και σε τι θα τον οδηγήσει το ταλέντο του και η σκληρή δουλειά στα επόμενα χρόνια.

Μία τυπική εβδομάδα του Jacob Ingebrigtsen κατά τη διάρκεια του χειμώνα: