Μαραθώνιος γυναικών Ναγκόγια: Ξεκάθαρο φαβορί η Ruth Chepngetich που θέλει νίκη και ρεκόρ

 Runbeat Team   17:12 11-03-2023  

Μαραθώνιος γυναικών Ναγκόγια: Ξεκάθαρο φαβορί η Ruth Chepngetich που θέλει νίκη και ρεκόρ


Ο Μαραθώνιος γυναικών της Ναγκόγια που είναι προγραμματισμένος για αύριο Κυριακή 12/036 έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί: Ο λόγος για την περυσινή νικήτρια Ruth Chepngetich, η οποία μάλιστα ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου ότι στόχος της είναι να διατηρήσει τον τίτλο και να βελτιώσει το δικό της ρεκόρ διαδρομής.

 

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2019 κατέρριψε το ρεκόρ διαδρομής πέρυσι για περισσότερα από τρία λεπτά με το χρονόμετρο να γράφει 2:17:18. Έτρεξε, δηλαδή, μόλις 10 δευτερόλεπτα αργότερα από το ατομικό της ρεκόρ, το οποίο βελτίωσε αργότερα στον Μαραθώνιο του Σικάγου τερματίζοντας σε 2:14:18 που αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερη επίδοση στην ιστορία και είναι μόλις 14 δευτερόλεπτα μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ.

Η 28χρονη Κενυάτισσα δεν είπε ότι θα στοχεύσει στο παγκόσμιο ρεκόρ την Κυριακή, αλλά έκανε σαφές ότι θέλει να νικήσει.

«Είμαι χαρούμενη που επιστρέφω στη Ναγκόγια», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Η κατάστασή μου είναι καλή και ο στόχος μου για την Κυριακή είναι να υπερασπιστώ τον τίτλο μου με ρεκόρ διαδρομής».

Η Chepngetich έχει αγωνιστεί μόλις δύο φορές από τη νίκη της στο Σικάγο τον περασμένο Οκτώβριο. Τερμάτισε τρίτη σε 1:07:53 στον Ημιμαραθώνιο της Τζέντα τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια έτρεξε σε 31:39 για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στα 10 χιλιόμετρα στη Χαέν τον Ιανουάριο. Και μπορεί οι χρόνοι της να μην είναι οι καλύτεροι, αλλά έχει αποδείξει ότι όταν στέκεται στην εκκίνηση ενός μαραθωνίου είναι πάντα έτοιμη για τη νίκη. Από τους εννέα μαραθωνίους που έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα έχει κερδίσει τους επτά από αυτούς.

Βασική της αντίπαλος θα είναι η συμπατριώτισσά της, Nancy Jelagat, η οποία σημείωσε το ατομικό της ρεκόρ (2:19:31) στον τελευταίο της αγώνα, τον Μαραθώνιο της Βαλένθια του 2021. Αν και δεν έχει αγωνιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο παραμένει πολύ δυνατή και υπολογίσιμη.

Η διοργανώτρια Ιαπωνία στηρίζει τις ελπίδες της για διάκριση στην Ayuko Suzuki, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο «Θέλω να αξιοποιήσω στο έπακρο τις δυνατότητές μου και να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ», είπε.

Η Ιαπωνία ελπίζει και στις Honami Maeda, Mao Uesugi, Mizuki Tanimoto και Yuka Suzuki.

Το αυστραλιανό δίδυμο Eloise Wellings και Isobel Batt-Doyle είναι επίσης μεταξύ των αξιόλογων συμμετοχών, μαζί με τις Li Zhixuan και Zhang Xinyan από την Κίνα.

Ένα έξτρα κίνητρο για τις μετέχουσες δρομείς αποτελεί και το οικονομικό βραβείο για τη νικήτρια καθώς τα 250.000 δολάρια είναι το υψηλότερο βραβείο που δίνεται παγκοσμίως.