Μία ανάσα από το παγκόσμιο ρεκόρ των 10χλμ βρέθηκε ο Berihu Aregawi

 Runbeat Team   11:44 13-03-2023  

Μία ανάσα από το παγκόσμιο ρεκόρ των 10χλμ βρέθηκε ο Berihu Aregawi


Επτά δέκατα του δευτερολέπτου μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10χλμ βρέθηκε ο Berihu Aregawi καθώς ήταν νικητής με χρόνο 26:33 στη βόρεια ισπανική πόλη Λαρέδο το περασμένο Σάββατο (11/3).

Ο 22χρονος Αιθίοπας πέτυχε το δεύτερο ταχύτερο χρόνο όλων των εποχών στα 10χλμ ανδρών πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ του Rhonex Kipruto (26:24) που σημειώθηκε στη Βαλένθια πριν από τρία χρόνια. Κατέρριψε επίσης το ρεκόρ της Αιθιοπίας κατά 23 δευτερόλεπτα.

 

Ο Aregawi είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 5 χιλιόμετρα από το Δεκέμβριο του 2021 (12:49) και επόμενος στόχος του είναι το ρεκόρ στα 10χλμ.

Προχθές βρέθηκε πολύ κοντά, όμως δεν τα κατάφερε. Ίσως έπαιξε ρόλο η βροχή, αλλά και το γεγονός ότι έτρεξε χωρίς λαγό καθώς ο Peter Maru έχασε την πτήση του και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να τον αντικαταστήσουν με τον Ισπανό Sergio Jimenez.

Το ρεκόρ χάθηκε ουσιαστικά στο ένατο χιλιόμετρο, το οποίο πήγε πιο αργά σε σχέση με τον υπόλοιπο αγώνα.

 «Έχω ανάμεικτα συναισθήματα καθώς ο αγώνας ήταν υπέροχος, αλλά είχα βάλει στόχο να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ», είπε μετά τον αγώνα ο Aregawi και πρόσθεσε: «Το να τρέξω μόνος μου για σχεδόν όλο τον αγώνα δεν ήταν εύκολο, αλλά το κύριο μειονέκτημα για μένα ήταν οι  στροφές καθώς ο δρόμος ήταν βρεγμένος και φοβόμουν μην γλιστρήσω . Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος».

Πολύ πίσω, ο 22χρονος Gidey κέρδισε τους αντιπάλους του στο σπριντ για να πάρει τη δεύτερη θέση με χρόνο 28:17, ενώ τρίτος ήταν ο Mortimer's με 28:18, ενώ ο Ισπανός Carro ήταν τέταρτος με τον ίδιο χρόνο.

Ο αγώνας ήταν μικτός καθώς άνδρες γυναίκες αγωνίστηκαν μαζί. Νικήτρια ήταν η Zenah Jemutai Yego με ατομικό ρεκόρ 31:03. Δεύτερη ήταν η Mirriam Chebet με 31:13 και τρίτη η Soukaina Atanane με 31:21.