Μπορεί το πρόβλημα όρασης να μας επηρεάσει στο τρέξιμο;

 Runbeat Team   10:30 31-01-2021  

Μπορεί το πρόβλημα όρασης να μας επηρεάσει στο τρέξιμο;


Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό δρομέων με προβλήματα όρασης, τα οποία μπορεί να είναι μυωπία, αστιγματισμός και άλλα. Πάντα ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, η ζωή των συγκεκριμένων ατόμων και εν γένει η ασχολία με το τρέξιμο μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Οι δύο γνωστές λύσεις για τα προβλήματα όρασης, τα γυαλιά και οι φακοί επαφής έχουν τη δική τους θέση στον αθλητισμό και στο τρέξιμο, με τα ανάλογα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

Η επιλογή των γυαλιών είναι η πιο «κλασική» και έχει τα γνωστά θετικά της. Αρχικά, με τα γυαλιά έχουμε την επιπλέον επιλογή να προστατευτούμε και από τον ήλιο, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα που έχουμε. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς αρκετές εταιρίες ένδυσης ή οπτικών ειδών είναι πλέον σε θέση να δημιουργούν ειδικά αθλητικά γυαλιά, τα οποία κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας και είναι προσαρμοσμένα στην πάθηση του κάθε ατόμου. Ένας ακόμα λόγος για να επιλέξουμε τα αθλητικά γυαλιά είναι πως με την πληθώρα που υπάρχει στην αγορά, σίγουρα θα βρούμε κάτι το οποίο θα μας ταιριάζει και θα μας δίνει και «στιλιστικούς» πόντους. Τα άτομα που τρέχουν με αθλητικά γυαλιά συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν βρέχει, καθώς με το νερό μειώνεται δραματικά η ορατότητα του ατόμου που τα φοράει. Μία λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να φοράμε καπέλο την ώρα της βροχής για να προστατεύσουμε το αξεσουάρ μας.

Από την άλλη, υπάρχει και η επιλογή των φακών επαφής, που έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση τα τελευταία χρόνια από τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους. Οι φακοί επαφής είναι μία πιο βολική λύση, καθώς είναι σαν να φοράει κάποιος γυαλιά όλη την ώρα, χωρίς να τον επιβαρύνουν. Δίνουν καθαρή και πλήρη όραση χωρίς τους περιορισμούς που μπορεί να μας δημιουργήσουν τα γυαλιά, δεν θολώνουν και δεν επηρεάζονται από την βροχή. Επίσης, φορώντας φακούς επαφής μπορούμε να φοράμε «έξτρα» εξοπλισμό, όπως κράνη, φακούς κεφαλής και άλλα, χωρίς να μας ενοχλεί ο σκελετός των γυαλιών.Ένα πρόβλημα που μπορεί να συναντήσουμε βέβαια με τους φακούς επαφής είναι πως αν δακρύσουμε από την προσπάθεια την ώρα του τρεξίματος, υπάρχει πιθανότητα να φύγει ή ακόμα χειρότερα να τον χάσουμε, συνεπώς αποτελεί ένα ισχυρό «μείον».

Οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης και να αντιμετωπίζουμε λοιπόν, δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε σχέση με το τρέξιμο. Οι φακοί επαφής και τα γυαλιά λοιπόν, μπορούν να μας κάνουν μόνο να... μην βλέπουμε την ώρα για να φύγουμε για τρέξιμο, τη στιγμή που η τεχνολογία σ' αυτό το κομμάτι έχει προχωρήσει αισθητά!

Τρανό παράδειγμα όλων των παραπάνω είναι ο τερματισμός στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας του Νοτιοκορεάτη τυφλού δρομέα Ντονγκ Χο Χαν, το Νοέμβριο του 2019. Ο ίδιος πάσχει από οπτική νευροπάθεια και έχει χάσει σχεδόν ολόκληρη την όρασή του και φορώντας τα ειδικά γυαλιά «Welcome Dream Glasses» που σχεδίασε κορεάτικη εταιρεία, ολοκλήρωσε τη διαδρομή χωρίς κάποιο συνοδό.